Szynka? Sery? Dżemy?

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Re: Szynka? Sery? Dżemy?

Postprzez Anula80 » Śr 11 lut, 2015 11:09

Czy to znaczy, że skoro na opakowaniu nie jest wymieniony dany alergen, to bez obaw mogę ten produkt kupić? Ostatnio miałam w ręce jakąś ich marmoladę, ale odłożyłam, bo nie byłam pewna, czy jest bezpieczna
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Szynka? Sery? Dżemy?

Postprzez Agnieszka S. » Śr 11 lut, 2015 20:23

Mnie odpowiedź przekonuje. Na co dzien nie daję córce kupnych dżemów ale do pączków nie ma nic lepszego jak marmolada różana a takową Stovit ma w swojej ofercie. Właśnie ze względu na tą marmoladę i tłusty czwartek postanowiłam do nich napisać. Pączki już zjedzone, były pyszne :-)
Agnieszka S.
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr 11 lut, 2015 09:52

Re: Szynka? Sery? Dżemy?

Postprzez Leeloo » Śr 11 lut, 2015 21:39

Pączki już zjedzone, były pyszne :-)


a Tłusty Czwartek.. jutro :diabelek:
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7305
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Szynka? Sery? Dżemy?

Postprzez uniaczek » Śr 11 lut, 2015 22:45

Marmoladę Stovit stosuję od 2 lat do ciastek. dzwoniłam do nich i rozmawiałam dawno temu z technologiem produkcji i wyczerpująco informował j.w.
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 498
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Szynka? Sery? Dżemy?

Postprzez Anula80 » Cz 12 lut, 2015 10:15

Dzięki uniaczek :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Szynka? Sery? Dżemy?

Postprzez xymi » Cz 12 lut, 2015 15:10

Myślę, że bezpieczne są dżemy Owocowa Rozkosz niskosłodzone, gdyż w składzie nie mają nic podejrzanego. Producent potwierdził, że są bezglutenowe.
Mają w ofercie również marmolady, niestety nigdy nie patrzyłam na skład.
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Szynka? Sery? Dżemy?

Postprzez uniaczek » Cz 12 lut, 2015 22:53

A'props dżemów Stovit też pytałamo linię produkcyjną, bo skład jest czysty i zapewniają ich czystość od glutenu. Łowicz konfitury i dżemy też uznaję za wolne od glutenu. Pomimo tego właściwie nie jestem ich klientem, bo dżemy, powidła itp. sama robię g:hmm. Natomiast wspomniana konfitura Stovitu jest najlepsza do ciasteczek :!:
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 498
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Szynka? Sery? Dżemy?

Postprzez Derwid » N 25 lis, 2018 21:13

Właściwie to na konfiturze Stovit ostatnio znalazłem nawet napis "produkt bezglutenowy" - mimo że bez znaczka.
Avatar użytkownika
Derwid
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 264
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 17:12
Lokalizacja: Śląsk

Re: Szynka? Sery? Dżemy?

Postprzez farfa » Pt 24 maja, 2019 07:27

witam,jestem nowa i zagubiona..od 4 dni dopiero wiemy ze corka ma celiaklie(14 lat).dla nas poki co dramat..ale ona jest serowa tzn ser zolty..dowiaduje sie ze może jesc,a ty czytam ze trzeba uwazac bo jest poryty glutem zeby nie wysychal..czy to sie tyczy wszystkich serow zoltych,czy pakowanych tylko?mozna w końcu jesc ser zolty?jakie polecacie?doczytalam tez tu na forum(a dopiero sie zapoznaje z wami),ze jak jest sie na bezglutenie to i bez laktozy trzeba.nic mi dietetyczka nie mowila o laktozie ale z racji ze corka je bardzo malo urozmaicone jedzenie to zabierajc jej serz zolty nie wiem co by jadla:(
jestem przytloczona tematem i w koncu nie wiem czy mozna ten ser zolty..hellp
farfa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr 22 maja, 2019 22:55

Re: Szynka? Sery? Dżemy?

Postprzez Leeloo » Śr 05 cze, 2019 23:46

farfa,
od początku -szukanie informacji na forum polega na wpisywaniu zagadnień w wyszukiwarkę słowną w prawym górnym rogu forum. Jest tu sporo wątków o serach żółtych, o dietach bez laktozy, zamiennikach, z linkami odsyłającymi do publikacji naszego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie bezglutenowej wprowadzających świeżo zdiagnozowanych itd.
Nie udzielamy tu porad lekarskich, dieta bezlaktozowa zależy od stopnia zniszczenia kosmków jelitowych i indywidualnej tolerancji laktozy pacjenta.
Ser żółty jest bezglutenowy, wiele z nich jest nawet opisanych jako właśnie takie. Trzeba czytać wszelkie etykiety lub szukać produktów ze znakiem Przekreślonego Kłosa.

Poradnik dla pacjentów, Wykaz polskich produktów bezglutenowych 2019, ABC diety bezglutenowej, poradnik dla rodziców dzieci na diecie bg, wszystkie te informacje znajdziesz i tutaj i do pobrania na stronie Stowarzyszenia: www.celiakia.pl
do którego serdecznie Cię zapraszam, po zapisaniu i opłaceniu symbolicznej rocznej składki członkowskiej (30zł) otrzymasz wszystkie materiały w formie fizycznej.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7305
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Szynka? Sery? Dżemy?

Postprzez MartaKD » Cz 06 cze, 2019 07:46

My sery, jogurty, czy dżemy kupujemy bez kłoska, ufamy etykietom. Większość tych produktów nie zawiera glutenu. Dżemy kupujemy rapsodia, albo Łowicz. Jogurty Piątnicy (typu greckiego - tu nawet odpisywali mi na mejla, że bezpieczne). Ufam, że znane duże firmy piszą prawdę. Jeśli nigdzie nie ma wzmianki o zawartości glutenu to kupuję.

Co do wędlin to gorzej, w Biedronce, Lidlu jest troche z kłoskiem. Tylko, że część z nich ma dużo konserwantów niestety....... W naszym sklepiku jest jakaś szynka z indyka (nie pamiętam firmy), poprosiłam o etykietkę i wyczytałam, że jest napisane "produkt bezglutenowy". Tak więc kupuję czasem, tylko w kawałku, bo krajalnica na pewno jest zanieczyszczona. No i w domu pierwszy kawałek odkrajam jako ten zanieczyszczony. Poza tym sami pieczemy schab, boczek.
W Biedronce kupuje tez trochę pakowanych wędlin bez kłoska ale gdzie sa wymienione alergeny i nie ma w nich glutenu.
Ja nie bazuje tylko na kłosku, bo to ciężej dostępne, droższe. Po prostu czytam, czytam, czytam. I z badań wynika, ze syn ma prawidłowa diete.

Przyprawy kupuję bezglutenowe, a więc przez internet lub w eko sklepach, carrefour.
W ogóle mam wrażenie, że najwięcej produktów jest w carrefour.
No i panierka bezglutenowa to podstawa!

Dużo wiadomości jest na blogu Bezglutenowej Mamy. Tam są też sprawdzone produkty bez kłoska, o które Bezglutenowa Mama przetestowała - zrobiła wywiad u producenta.
MartaKD
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 40
Dołączył(a): Pt 27 kwi, 2018 09:25

Re: Szynka? Sery? Dżemy?

Postprzez Squall99 » Cz 12 wrz, 2019 15:07

Leeloo napisał(a):
Ser żółty jest bezglutenowy, wiele z nich jest nawet opisanych jako właśnie takie.


A można prosić o podanie które sery są oznaczone jako bg?
Avatar użytkownika
Squall99
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 28
Dołączył(a): Cz 16 lip, 2015 21:36

Poprzednia strona

Powrót do Produkty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości