Pizza z gofrownicy
Moderator: Moderatorzy
Pizza z gofrownicy
Ciasto:
500 ml ( 1/2 litra) maki ( gryczana, kukurydziana,ryzowa,ziemniaczana,skrobia kukurydz.) co najmniej dwa rozne rodzaje,
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka drozdzy(suszonych)
1/2 lyzeczki soli
550 ml letniej wody
3 lyzki oliwy/ oleju
Skladniki ciasta wymieszac i pozostawic w cieple aby ruszylo.
Dodatki:
6 plasterkow szynki
4 lyzki utartego sera
kawalek papryki
6 plasterkow suszonych pomidorow (marynowanych w oliwie)
lub 2 lyzeczki pasty pomidorowej
oregano, bazylia i tymianek
Dodatki pokroic b.drobno. Dodac do ciasta. Dokladnie wymieszac. Mozna jeszcze zostawic do ponownego wyrosniecia.
Nagrzac gofrownice. Nie za mocno. Ciasto wymieszac. Nakladac po 3 lyzki. Sa upieczone, gdy z gofrownicy przestaje leciec para. Nie piec za dlugo.
Mozna dodac tez drobno pokrojone usmazone pieczarki, drobno pokrojone oliwki.
Z tego przepisu wychodzi 8 krazkow. Najlepsze sa gorace. Mozna je zamrozic i odgrzac w tosterze. Na zimno tez dobre, moga byc na drugie sniadanie do szkoly czy pracy.
Sa b. latwe w wykonaniu.
500 ml ( 1/2 litra) maki ( gryczana, kukurydziana,ryzowa,ziemniaczana,skrobia kukurydz.) co najmniej dwa rozne rodzaje,
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka drozdzy(suszonych)
1/2 lyzeczki soli
550 ml letniej wody
3 lyzki oliwy/ oleju
Skladniki ciasta wymieszac i pozostawic w cieple aby ruszylo.
Dodatki:
6 plasterkow szynki
4 lyzki utartego sera
kawalek papryki
6 plasterkow suszonych pomidorow (marynowanych w oliwie)
lub 2 lyzeczki pasty pomidorowej
oregano, bazylia i tymianek
Dodatki pokroic b.drobno. Dodac do ciasta. Dokladnie wymieszac. Mozna jeszcze zostawic do ponownego wyrosniecia.
Nagrzac gofrownice. Nie za mocno. Ciasto wymieszac. Nakladac po 3 lyzki. Sa upieczone, gdy z gofrownicy przestaje leciec para. Nie piec za dlugo.
Mozna dodac tez drobno pokrojone usmazone pieczarki, drobno pokrojone oliwki.
Z tego przepisu wychodzi 8 krazkow. Najlepsze sa gorace. Mozna je zamrozic i odgrzac w tosterze. Na zimno tez dobre, moga byc na drugie sniadanie do szkoly czy pracy.
Sa b. latwe w wykonaniu.
No nie. Pomysl nie jest moj. Przegladalam instrukcje obslugi gofrownicy, ktora mam juz ze 3 lata. Znalazlam tam przepisy takie klasyczne, ale w opisach po niemiecku i holendersku byly inne przepisy. Np. na pizze, na gofry z serem zoltym czy z utartymi jablkami i cynamonem. Zmienilam przepis na ciasto, bo tam bylo z mlekiem, 4 jajkami i cukrem.
Teraz pomyslalam sobie, ze bede musiala sprobowac z twarogiem na slodko, moze wyjda takie b. leniwe pierogi.
Pozdrawiam
Teraz pomyslalam sobie, ze bede musiala sprobowac z twarogiem na slodko, moze wyjda takie b. leniwe pierogi.
Pozdrawiam
Podoba mi się Twoja instrukcja do gofrownicy
Moja niestety nigdy instrukcji nie miała, albowiem nabyta została dawno temu od tak zwanych "Ruskich" gdzieś na wakacjach - i wciąż rewelacyjnie służy.
Zrobiłam dziś pizzowe gofry, z połowy składników, wyszło mi pięć kwiatków.
Pyszne! I tak się szybko pieką, jak już ciasto podrośnie.
Mąki miałam trzy: kukurydzianą, ziemniaczaną (najwięcej) i amarantusową, a dodatków niewiele - sucha krakowska, trochę żółtego sera i szczypiorek no i bazylia i oregano. W kwestii dodatków myślę zresztą, że dowolność jest ogromna.
Polecam
Moja niestety nigdy instrukcji nie miała, albowiem nabyta została dawno temu od tak zwanych "Ruskich" gdzieś na wakacjach - i wciąż rewelacyjnie służy.
Zrobiłam dziś pizzowe gofry, z połowy składników, wyszło mi pięć kwiatków.
Pyszne! I tak się szybko pieką, jak już ciasto podrośnie.
Mąki miałam trzy: kukurydzianą, ziemniaczaną (najwięcej) i amarantusową, a dodatków niewiele - sucha krakowska, trochę żółtego sera i szczypiorek no i bazylia i oregano. W kwestii dodatków myślę zresztą, że dowolność jest ogromna.
Polecam
Gofrownica nie musi byc jakas nadzwyczajna, tylko zeby miala duza moc. Moja ma 1000W, a nazywa sie abc electro.
Dodam jeszcz, ze ostatnio upieklam gofry tylko z samego ciasta ( drozdzowego) bez dodatkow. Uzylam te gofry jako spody do pizzy: nalozylam na nie sosu pom., szynki i sera. Zapiekalam w piekarniku 200*C/10 min. Tez byly dobre.
Dodam jeszcz, ze ostatnio upieklam gofry tylko z samego ciasta ( drozdzowego) bez dodatkow. Uzylam te gofry jako spody do pizzy: nalozylam na nie sosu pom., szynki i sera. Zapiekalam w piekarniku 200*C/10 min. Tez byly dobre.
Wydaje mi się, że możesz użyć dowolnego mixu. Ja robiłam nieraz gofry (tyle, że na słodko) właśnie z mixu Bezglutenu i wychodziły dobre... jak normalne gofry. Wydaje mi się, że thh-polka używa mieszanek mąk, bo nie ma dostępu do miksów (trochę daleko). Ale taka mieszanka wychodzi chyba również taniej...gosia888 pisze:czy zamiast mieszac te maki nie mozna dac jakiegos mixu np z bezglutenu?