Wędlinka własnej roboty.

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 253
Rejestracja: pt 08 paź, 2004 21:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Wędlinka własnej roboty.

Post autor: salcia »

Może to być:SCHAB,KARCZEK,SZYNKA,BOCZEK.
-Mięso-schab,szynka,boczek,karczek na około 1 kg każdego z nich.
-3 litry wody
-3/4 szkl. Soli
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki pieprzu(ziołowego)
-ziele angielskie
-liść laurowy
-główka czosnku(wycisnąć)
Wszystko razem wymieszać i zagotować-do gotującego wywaru włożyć mięso,gotować 30 min.Odstawić do przestygnięcia.Potem znów zagotować(ja robię to razem z mięsem cały czas w tym wywarze),również od momentu zagotowania-30 minut.Odtsawić ,jak tylko lekko przestygnie wyjąć mięso.

Ja za jednym zamachem daję kilka kawałków mięska.Co do soli-to jak ktoś uważa ,można dać mniej.
Ten przepis jest naprawdę świetny,wypróbowało go już dużo osób.Szkoda prądu na pieczenie mięs a z tego przepisu wychodzi super.Wędlina własnej roboty-właściwie bez roboty:)Szczerze polecam.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 274
Rejestracja: sob 14 lip, 2007 10:48
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: ruda52 »

Salcia! Bardzo zaciekawił mnie Twój przepis, ale czy możesz rozwinąć dalej wątek. Co robisz po wyjęciu mięsa-mielenie i napełnianie.....czyli tak jak przy robieniu kiełbas. :)
Awatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 253
Rejestracja: pt 08 paź, 2004 21:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: salcia »

Kupujesz kawałki mięsa-ja ostatnio kupiłam schab nadziewany morelą ,od razu związany ,tak samo robię boczek-ja nie nadziewam niczym.Ale chcąc zrobić nadzienie np. z mięsa mielonego trzeba go ściśle związać.Dodałam też (w jednym garnku)kawałek szynki i karczku.Warto spróbować ,naprawdę dobre ,tak ja pieczone.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 274
Rejestracja: sob 14 lip, 2007 10:48
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: ruda52 »

Dzięki za wyjaśnienie-już mi "ślinka leci"- bo osobiście nie przepadam za pieczonym mięsem.Pozdrawiam serdecznie :)
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Pieczeń rzymska
1/2 kg. mięsa mielonego
1 cebula
1 mały pęczek natki pietruszki
1 surowe jajko
2 łyżki stołowe bułki tartej(nie miałam użyłam kaszki kukurydzianej)
4 łyżki mleka
sól, pieprz,jakieś zioła do smaku
Drobno pokrojoną cebulę i natkę pietruszki dodajemy do mięsa.
Starannie ucieramy jajko z mlekiem, dodajemy bułkę tartą i dodajemy do mięsa.
Na końcu sól, pieprz, zioła.
pieczemy 40-45 min. w 180 stopniach celcjusza.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 274
Rejestracja: sob 14 lip, 2007 10:48
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: ruda52 »

Krystyna Smentek! Wielkie dzięki za ten przepis-na pewno skorzystam :)
joanna1963
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: sob 22 lis, 2008 16:06
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: joanna1963 »

Witam, Mam pytanie jak szukac wędlin bezglutenowych ???? od niedawna jestem na diecie bezglutenowej i za bardzo nie orientuje się w markach produktów jakie mogłabym kupowac..... Czy moze ktos pomoc?? :P :) :) :) :) :) :)
NIKO
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: pn 07 lip, 2008 21:41
Lokalizacja: GRUTA

Post autor: NIKO »

Czesc ja kupuje produkty firmy Konspol: parowki,poledwiczka,szyneczka,paszteciki wszystkie produkty maja znaczek przekreslony klos.Dostepne sa w Realu.Pozdrawiam..
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Ja kupuję wędlinę firmy Dobija http://www.wdobija.com.pl/ , a inne sprawdzam płynem Lugola, aby sprawdzić, czy nie zawiera skrobi.
Konspol też kupuję.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

A ja kupuję najczęściej suchą krakowską albo kabanosy z Krakusa. Od czasu do czasu kindziuk, chyba też krakus go robi, ale głowy nie dam. Wychodzę z założenia, że jeśli mięsko jest suche, zwarte i kosztuje więcej niż 40 zł za kg, to jest ok.
Obrazek
Anqula
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 75
Rejestracja: pt 07 lis, 2008 10:55
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Warszawa

Post autor: Anqula »

A Indykpol? Bezglutenowy czy nie? Czytając skład nie natknełam się na coś zabronionego w parówkach Jedynkach.
dieta od 14 października 2008r.
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 313
Rejestracja: ndz 20 mar, 2005 21:57
Lokalizacja: Radom

Post autor: Asia S. »

To znaczy na co konkretnie?
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Indykpol podaje dobre oznaczenia na opakowaniach, czyli teoretycznie w składnikach glutenu może nie być, ale zakład nie spełnia warunków dla produktów bezglutenowych, tzn. nie wykonują badań, a linie się krzyżują. Może dojść do zanieczyszczenia.
gosia k
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: wt 10 cze, 2008 19:59
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: gosia k »

jeżeli ktoś jest z Wrocławia to wędliny bezglutenowe może nabyć w DH Fenix, na parterze.
Firma nazywa się ,,Żywiec Dobre" :)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

gosia k pisze:jeżeli ktoś jest z Wrocławia to wędliny bezglutenowe może nabyć w DH Fenix, na parterze.
Firma nazywa się ,,Żywiec Dobre" :)
A dokładnie Żywiec Zawsze Dobre :) To jest właśnie marka firmy Dobija, o której pisałem powyżej :)
ODPOWIEDZ