UWAGA! OGÓRKI MAŁOSOLNE SĄ KISZONE Z CHLEBEM!

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

UWAGA! OGÓRKI MAŁOSOLNE SĄ KISZONE Z CHLEBEM!

Post autor: Rafal_tata »

Od jakiegoś czasu nurtowała mnie ta sprawa... czy ogórki kiszone są dla nas bezpieczne? Pamiętam, że moja mama zawsze dodawała do beczułki na wierzch skórkę z chleba.
Wyszukałem w Googlach pierwszą lepszą firmę, która zajmuje się takim przetwórstwem i zadzwoniłem. Pani opowiedziała mi, że ogórki kiszone robione "na zimę" (do słoików, worków itp.) są kiszone bez żadnych dziwnych dodatków, czyli tylko koper, czosnek, chrzan itp. Natomiast

OGÓRKI KISZONE MAŁOSOLNE ZAWSZE ZAKISZA SIĘ UŻYWAJĄC CHLEBA.

Potrzebny jest on do szybszego wytworzenia kwasu. Moja rozmówczyni twierdzi, że w jej firmie na pewno nie dodaje się chleba do ogórków "zimowych", ale nie jest to przecież żaden standard, więc nie wie, jak produkują ogórki inne firmy.
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 490
Rejestracja: pn 14 mar, 2005 11:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kinga »

O matko no tego sie nie spodziewałam :galy:
Dzięki Rafale za ostrzeżenie
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Post autor: Manga »

dzieki za info - nawet o tym nie pomyslalam :(

najlepiej to kisić samemu :) wtedy wiadomo,że są takie jakie powinny być
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

No wiecie... Ja zawsze kiszę bez chleba - bez względu na to czy to małosolne, czy na zimę. Do głowy by mi nie przyszło, ze ktokolwiek dodaje do ogórków skórkę chleba. Natomiast do kiszonych buraków zawsze dodaje się skórkę.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

W życiu nie przyszłoby mi do głowy kisić cokolwiek z chlebem. I kapustę i ogórki kisimy zawsze tylko warzywnymi dodatkami. Ewentualnie dodajemy odrobinę soku ze "starych" ogórków.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Widocznie na południu inna tradycja :)
Ale fakt, że właśnie już wcześniej słyszałem, że chleb przyspiesza wytworzenie kwasu... Czyli następny produkt do obdzwaniania po firmach :(
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Rafal_tata pisze:Widocznie na południu inna tradycja
Moja mama - z północnego-wschodu ;) - barszcz na wigilię też kisi z dodatkiem chleba. Bezglutenowego :)
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Anqula
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 75
Rejestracja: pt 07 lis, 2008 10:55
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Warszawa

Post autor: Anqula »

-ania- pisze: Moja mama - z północnego-wschodu ;) - barszcz na wigilię też kisi z dodatkiem chleba. Bezglutenowego :)
Moja mama też tak robi barszcz. Jestem z południa:)
dieta od 14 października 2008r.
ODPOWIEDZ