Jeżyki, szyszki

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez kabran » Śr 19 kwi, 2006 21:16

Ja zamiast ryżu preparowanego, czy innych dodatków, używam poppingu z amarantusa. Też dobre i"szyszki" łatwiej się formuje. Na Wielkanoc zrobiłam takie w kształcie jajek w dwóch smakach - do jednej części dodałam kakao, a do drugiej trochę soku z cytryny i starką skórkę z onej. Mam pytanie - czy mleko skondensowane słodzone (takie w puszce) jest bezpieczne? 100 razy przestudiowałam etykietkę i nie znalazłam niczego podejrzanego... A z niego robi się najprostszy kajmak świata - wystarczy włożyć taką puszkę (zamkniętą oczywiście :wink: ) do garnka z wodą i gotować na wolnym ogniu 3-4 godziny. Potem zostawić do ostygnięcia. Samo się robi... :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Agniesia » Cz 20 kwi, 2006 12:29

Mam nadzieje, że mleko skondensowane jest bezpieczne bo sama używam go czasem.
Dobrze, że wspomniałaś o poppingu z amarantusa, kupiłam taki jakiś czas temu i nie wiedziałam co z nim zrobić :D
Może masz jeszcze inne sposoby na niego, jeśli tak to proponuje założyć nowy wątek w dziale Kogel Mogel (to dział w sam raz na kuchenne pogaduszki :wink: )
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez justyna5 » Cz 20 kwi, 2006 13:35

Ja także nie wiedziałam do czego służy ten amartus ... :) a według mnie najlepsze szyszki są z ryżu .. :)
Jestem nowa , mam 13 lat , wciąga mnie gotowanie :)
justyna5
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): Pn 17 kwi, 2006 11:45
Lokalizacja: Z kuchni :)

Re: Jeżyki, szyszki

Postprzez Geshu » Cz 27 kwi, 2006 12:18

Agniesia napisał(a):Podam wam przepis na moje ulubione jeżyki, myślę że i wam będą smakować a dzieciaki będą się zajadać :-)

Potrzebujemy:
12 szt. krówek ciągnących się, najlepsze są z firmy Zet Be
1 łyżka masła
1 paczka ryżu preparowanego (dmuchanego)

Masło rozpuścić w średniej wielkości garnku włożyć oczywiście obrane krówki :-) i doprowadzić na wolnym ogniu do całkowitego ich roztopienia, następnie wsypać ryż i szybko wszystko wymieszać, tak żeby ryż był oblepiany przez rozpuszczoną krówkę. Zdjać z ognia i szybko wyciągac łyżką nie za dyże porcje i formować kule. Najlepiej robic tą czynność we dwie osoby, jedna wyciąga a druga skleja :-) Uwaga bardzo gorące.
Po ostygnięciu gotowe do jedzenia. Powinny zrobić się twarde :-)

Mam nadzieje że ani w krówkach ani w ryżu preparowanym nie ma glutenu.

Obrazek


ja robiłem identyczne szyszki ale z dodatkiem kukułek taka sama ilość ja krówek (trzeba je rozgnieść i rozpuścić tak samo jak krówki ) czasami dodaje jeszcze ziarno sezamu lub bakalie
Na diecie od 1979r
Geshu
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pn 03 kwi, 2006 10:35
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jeżyki, szyszki

Postprzez mama czworga » Pn 25 lip, 2016 20:56

Podbije watek aby zaznaczyć bo kupiłam dziś 3 opak ryzu preparowanego , synek się patrzy jakby milion dolcow zobaczyl a ja mu kaze czekac i szukam czy mu wolno ryz bo mamy chec na szyszunie ...wiec lece czytac i szukac przepisów ...jak znajde będą świeta :mikolaj:
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 145
Dołączył(a): N 24 kwi, 2016 14:09

Re: Jeżyki, szyszki

Postprzez Anja » N 31 lip, 2016 10:29

A jaki ryż preparowany jest bezpieczny? Pracuję obok zakładu, co robią takie smakołyki. Niestety robią tam też i glutenowe styropianki.
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 286
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jeżyki, szyszki

Postprzez mama czworga » N 31 lip, 2016 13:28

No wlasnie ... tez się w sumie zastanawiam bo nigdzie nie znalazłam z przekreślonym klosem , kupiłam na razie zwykly który ma w składzie : ryz preparowany ... I nic więcej . Syn i maz podjadają sobie jego na razie na sucho od tygodnia i kompletnie nic się nie dzieje wiec uznaje ze jest ok pomimo braku info o glutenie lub jego braku ...także w planach kupno krówek i będą szyszunie :-)
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 145
Dołączył(a): N 24 kwi, 2016 14:09

Re: Jeżyki, szyszki

Postprzez Anula80 » Śr 03 sie, 2016 10:15

mama czworga można by napisać do producenta, czy na pewno jest bezpieczny. To że w składzie jest tylko ryż niestety nie wyklucza możliwości zanieczyszczeń :/ i nawet jak przepisy nakazuję umieszczać alergeny, to wiadomo jak to jest. Niektórzy mają to w nosie, dopóki ich się nie postawi pod ścianą
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Jeżyki, szyszki

Postprzez mama czworga » Śr 03 sie, 2016 16:53

W sumie racja ...nie pomyslala o tym ... wieczorkiem skrobnę tak dla pewności i będę mogla cos napisac więcej o ile mi odpiszą :-/
mama czworga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 145
Dołączył(a): N 24 kwi, 2016 14:09

Poprzednia strona

Powrót do Desery i lody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość