przez runoutofbreath » Pt 20 paź, 2017 12:31
Zgodnie z moimi obserwacjami kawa rozpuszczalna- JACOBS Cronat Gold nie jest bezpieczna! Będąc na początkach diety bezglutenowej, kiedy jeszcze w interencie było stosunkowo mało informacji o produktach bez glutenu i kiedy sama nie wiedziałam, jakie produkty mogą byc dla mnie zagrożeniem czasami sięgałam po kawę rozpuszczalną Jacobsa, niestety u mnie ZAWSZE konczylo sie objawami jak po zjedzeniu glutenu. Podobnie reagowalam na wiele kaw rozpuszczalnych, zwlaszcza te smakowe sa niemal gwarancja wystepowania glutenu. Jesli chcemy pic kawe powinnismy siegac po te najbardziej naturalne, najmniej przetworzone, czyli kawe ziarnista (najlepiej ta eko) lub wszelkiego rozaju kawy mielone. Przykladowo pijac kawe mielona TCHIBO Family Kawa czulam sie ok, wiec mysle ze glutenu nie powinna zawierac.
Podsumowujac wg mnie:
kawa JACOBS Cronat Gold Kawa rozpuszczalna najprawdopodobniej zawiera gluten
i prawdopodobnie wiekszosc kaw rozpuszczalnych (o ile nie wszystkie)
Kawy mielone i ziarniste (najbezpieczniejsze sa te najlepszej jakosci- eko) raczej nie zawieraja glutenu.
(oczywiscie mowie o w miare dobrych jakosciowo kawach, nie produktach kawopodobnych)
Kawy z sieciowek:
kawa ze starbucksa, green caffe nervo wg mnie nie zawieraja glutenu. (pamietajmy, aby nie brac niesprawdzonych dodatkow, uwaga na syropy!)
po kawie z costy srednio sie czuje, wiec nie jestem pewna..raczej uwazalabym