PIKOK Z LIDLA

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

PIKOK Z LIDLA

Postprzez wieczorynka » Śr 13 lip, 2011 11:09

:) Pisałam do producenta wędlin Pikok z Lidla bo już od jakiegoś czasu czytam skład tych produktów i wydaje mi się wiarygodny oto odpowiedz:
Witam serdecznie Pani Beato


W naszym Zakładzie występują następujące rodzaje alergenów ocenionych jako najsilniejsze: soja, gluten, związki siarki, seler, jajo, mleko i gorczyca. Przyjęliśmy na etykietach taką zasadę, że jeżeli którykolwiek alergen jest dodawany do produktu to deklarujemy go w składzie. Z uwagi natomiast na fakt możliwości zanieczyszczenia innymi alergenami, które nie są dodawane celowo, a mogą się znaleźć przypadkowo określone są jako sformułowanie ,,produkt może zawiera składowe ilości …….”. Te śladowe ilości tak naprawdę nie są obecne i praktycznie nie ma możliwości zanieczyszczenia produktu nimi, ale ze względów bezpieczeństwa na wszelki wypadek zwracamy na nie uwagę. Produkt, który zawiera poszczególne alergeny ma je wypisane w składzie i tak gluten w naszych produktach występuje w
-kiełbaski pieprzowe brak
-kiełbasa biała brak
-kiełbasa śląska występuje gluten
-boczek magnacki występuje gluten
-karczek magnacki występuje gluten
-schab magnacki występuje gluten
-kiełbaski grillowe brak
-surowa polska brak
-kiełbaski śniadaniowe brak
-kaszanka występuje gluten
-szynka tradycyjna brak
-pasztetowa wędzona występuje gluten
-kiełbasa gospodarza brak
W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt 62-7603618

Pozdrawiam

Anna Cichoń
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 432
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez BeataS » Wt 19 lip, 2011 21:12

No i teraz co począć jeść czy nie jeść - ja przed diagnozą pałaszowałam ich wyroby, a teraz ? No cóż chyba trzeba próbować :)
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

Postprzez Rafal_tata » Wt 19 lip, 2011 23:48

Najlepiej nakłonić na przeprowadzenie badań za zawartość glutenu. To jednak najpewniejsza metoda.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2662
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez wieczorynka » Śr 20 lip, 2011 10:29

Ja kupuję te wędlinki i jest ok. Też bym chciała żeby wszystko co można zjadać miało przekreślony kłos ale jeśli dostaję taką właśnie konkretną odpowiedz ryzykuję. :)
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 432
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez gosia888 » Śr 10 sie, 2011 09:11

BeataS napisał(a):No i teraz co począć jeść czy nie jeść

ja te kiełbaski pieprzowe jem i wszystko ok :)
Obrazek
Avatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 171
Dołączył(a): So 11 mar, 2006 15:18
Lokalizacja: Siedlce

Postprzez wieczorynka » Cz 22 wrz, 2011 17:33

Jak ich nakłonić do przebadania się na zawartość glutenu wystarczy do nich napisać? Napiszcie maila do mnie jak i co to chętnie się tym zajmę
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 432
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez BeataS » Pt 23 wrz, 2011 07:42

Pisać, dzwonić a oni i tak i tak zrobią po swojemu! Myślę, że trzeba napisać o rozbieżnościach z jakimi się spotykamy i prosić o wyjaśnienia.
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Avatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2010 14:15
Lokalizacja: Zawiercie

Postprzez wieczorynka » So 24 wrz, 2011 14:11

Niestety! kiełbasa biała ma błonnik pszenny i pisze jeszcze że produkt może zawierać gluten. Tego wcześniej chyba nie było bo bym nie kupiła. Jestem rozczarowana i przestaję już pisać do producentów bo to nie ma sensu. Miałam nadzieje że jeśli odpisują to podawają wiarygodne informacje. Trudno. :)
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 432
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez SRK » So 28 sty, 2012 22:22

Polecam szynki z Lidla firmy DULCANO np. Pierś z kurczaka- pięknie smakuje i 100% bezgluten :) Pozdrawiam
SRK
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): So 28 sty, 2012 22:12
Lokalizacja: PL

Postprzez pawel879 » So 04 lut, 2012 21:37

Cześć

Czy jecie wędliny Pikok, jakie są wasze opinie ?? czy nic wam nie jest??

Pozdrawiam

Łukasz
pawel879
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 91
Dołączył(a): Wt 12 lip, 2011 21:48
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez pentlik » Śr 07 sie, 2013 20:56

Niedawno wróciłem z grilla i jadłem karkówkę w marynacie firmy Pikok. Na opakowaniu nie było napisane nic o glutenie więc spróbowałem, trochę dziwnie się czuję, ale nie wiem czy to od karkówki czy sam sobie tak wmawiam. Może ktoś konsumuje owe karkówki i może sie wypowiedzieć na ten temat?? Napiszę jutro co się ze mną będzie działo:P
pentlik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 57
Dołączył(a): Pt 01 mar, 2013 22:13
Lokalizacja: Parchowo


Powrót do Informacje od firm

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości