Drożdże

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Drożdże

Postprzez asia » Pn 31 sty, 2005 17:21

Jak to właściwie jest z drożdżami? Wiem że można je kupić w sklepach z "naszą " żywnością (ja dostaję takie w saszetkach), ale podglądałam skład takich zwyczajnych drożdży piekarskich i poza samymi drożdzami w składzie nic nie ma. Czy to znaczy że konsumujecie także te tradycyjne drożdże?
Pozdrawiam Asia.Obrazek
asia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 73
Dołączył(a): Cz 20 sty, 2005 23:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez anakon » Wt 01 lut, 2005 08:21

zdaje mi sie, ze tradycyjne sa robione na bazie zyta czy pszenicy...nie pamietam jak dokladnie ale oczywiscie w skladzie nic na ten temat nie napisza...
Avatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 613
Dołączył(a): Cz 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Grażyna » Śr 02 mar, 2005 12:47

Ja kupuję "świeże" drożdże produkowane przez firmę "Lesaffre bio-corporation", pakowane są w paczki po 42g lub 100g. Oczywiście dzwoniłam do nich, powiedziano mi że ich drożdże są w 100% bezglutenowe, ponieważ hodują je, o ile dobrze pamiętam na melasie. Ale to było ponad dwa lata temu. Jeśli ktoś chciałby to sprawdzić osobiście, podaję telefon do jednego z ich zakładu: 077/41 88 279 Wołczyn.
mama Kingi (6 lat) od ponad 4 lat na diecie
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 341
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez lucka » Cz 15 lut, 2007 09:32

No właśnie! I co wkońcu z tymi świeżymi drożdżami, bo dziś dzień pączkowy. A ja nie wiem czy mogę użyć tych świeżych. Dzwoniłam do tej firmy Lesaffre z Wołczyna, o której pisała Grażyna, ale jak zaczęli mnie przełączać i rozłączać to po trzecim razie zrezygnowałam. Napisałam do nich, ale bez echa. :zly: A dziś chcę zrobić piękne pączusie. Niestety nie mam dostępu do tych niby naszych drożdży w saszetkach. Poradźcie mi coś ;(
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Avatar użytkownika
lucka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 82
Dołączył(a): Pt 27 sie, 2004 16:29
Lokalizacja: Andrychów

Postprzez GosiaM » Cz 15 lut, 2007 10:35

To bardzo ciekawe, choć przyznam, że nawet się nad tym nie zastanawiałam. Użyłam drożdży w saszetce, bo takie miałam (były kupione w sklepie z bezglutenami), ale ponoć na świeżych drożdżach ciasto lepiej wyrasta... tylko faktycznie z czego one są?
- Moja córcia już prawie 12! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 886
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 21:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez kabran » Cz 19 kwi, 2007 18:37

Podciągam temat. Pół dnia spędziłam dziś w necie, szukając jakiegoś dowodu na glutenową produkcję drożdży (świeżych). I nie znalazłam. :okulary2: Może źle szukałam. Czy macie jakieś informacje? Bo ja wszędzie spotykałam tylko melasę. Nic o żadnym słodzie itp. Macie może jakieś dowody za/przeciw?
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 08:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Sheep » Pt 20 kwi, 2007 09:41

Ja się nad tym zastanawiałam przy okazji Wielkanocy oraz baby bezglutenowej, co mi ją babcia upiekła.
Nie chciałam świeżych brać, ale w książce pani Beck-Pietrzak (tu okładka) w każdym przepisie z drożdżami jest dowolnie, świeże albo suche, i nawet bez wyszczególniania nazwy firmy, więc chyba drożdże są ok.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1419
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez sylwia28 » Śr 18 lut, 2009 10:33

nie zastanawialam sie z czego sa drozdze ale myslalam ze te ze sklepu sa ok, czesto z nich korzystam wiec co mam ich nie jesc:(
sylwia28
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): N 04 sty, 2009 11:10
Lokalizacja: Łódź

Postprzez manu666 » Wt 24 mar, 2009 17:42

Uzywalem tych drozdzy z Dr.Oetkera, kupilem je w sklepie internetowym na bezglutenie, wiec raczej sa bezglutenowe, ale ostatnio w normalnym sklepie znalazlem duzo tansze "Drożdze babuni" ktore nie odbiegaja ze skladem od tych z dr. Oetkera, sklad jest identyczny. Tak wiec, moge stosowac te kupione normalnie w sklepie?czy raczej trzymac sie tych z Dr. Oetkera?
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Avatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Cz 21 wrz, 2006 15:22
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez misia81 » Pn 17 sie, 2009 13:42

Dzwoniłam na informację DR Oetkera, czy jak tam się to pisze.... jest na opakowaniu droższy. Miły Pan poinformował mnie, że on ma przed sobą listę produktów bezglutenowych, która jest także na stronie internetowej i tam jest napisane, że drożdze są bezglutenowe. Problem jednak z takimi listami jest taki, że producenci robią je na podstawie produktów. Tzn jak wejdziecie na stronę Kupca, to też jest taka lista i tam jest kasza jaglana, gryczana. Ale gdy w domu ową kaszę przejrzałam, stwierdziłam, że są tam obce ziarna. Należałoby ustalić, skąd wniosek producentów, że jest to produkt bezglutenowy.
misia81
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt 21 lip, 2009 20:42
Lokalizacja: lubuskie

Postprzez alva_alva » Pn 16 lip, 2012 15:58

Szukam drożdży i podbijam. Jakich w końcu drożdży używacie?
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2107
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 14:37
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez alva_alva » Wt 17 lip, 2012 16:42

Podbijam temat, może ktoś powie , które drożdże są bezpieczne?
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2107
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 14:37
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez marinka » Wt 31 lip, 2012 21:21

z dr oetkera są bezpieczne
marinka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn 25 cze, 2012 17:14
Lokalizacja: Katowice

Postprzez alva_alva » Wt 31 lip, 2012 21:26

Skad to wiesz?
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2107
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 14:37
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez alister » Śr 01 sie, 2012 09:33

dzwoniłem do Mazowieckiej Fabryki Drożdży, dostałem w odpowiedzi na maila informację, że:
surowce i dodatki użyte do produkcji skrobi ziemniaczanej gat. Superior Standard wyprodukowanej w Przedsiębiorstwie Przemysłu Ziemniaczanego Bronisław sp. z o.o. nie zawierają ani nie składają sie z organizmów genetycznie modyfikowanych.

oraz że
skrobia ziemniaczana gat. Superior Standard wyprodukowana w Przedsiębiorstwie Przemysłu Ziemniaczanego Bronisław sp. z o.o. nie zawiera glutenu.
alister
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): N 15 lip, 2012 22:40
Lokalizacja: Włodawa

Następna strona

Powrót do Produkty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron