celiaka ?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez alva_alva » Pt 11 paź, 2013 22:44

Luthien, tak naprawdę, to nie miałaś żadnej diagnostyki, coś gdzieś po kawałku i po łebkach.

Należy zrobić z jednego pobrania TSH, Ft3 i Ft4. To przede wszystkim. Zobaczysz co wyjdzie. Jeśli coś podejrzanego, to będziesz dalej temat drążyć. Przeciwciała aTG i aTPO mogą być w normie, a Hashimoto może być mimo to. Przeciwciała są częścią pomocniczą diagnozowania, ale nie są ostatecznym kryterium rozpoznania choroby.

Spójrz na swoje USG i napisz jakie masz wymiary tarczycy.Zmian może nie być, ale wymiary mogą być za małe i to oznacza już wstępnie często Hashimoto.

Najpierw bym zrobiła TSH, Ft4, Ft3 plus gastroskopia. Jeśli ma być w miarę tanio, bo wiadomo, że przydałaby się i wit. D, B12 itd, ale wit. D kosztuje ponad 100 zł, B12 akurat nieco mniej, bo chyba ok. 30 zł, przeciwciała ANA przesiewowe 70 zł, aTG ok. 40 zł, aTPO też ok. 40 zł, więc z kilkaset zł to wyjdzie. Wypadałoby zrobić morfologię, OB, CRP, badanie ogólne moczu też,więc się uzbiera.

Zacznij od tarczycy i gastroskopii. Przed gastroskopią zaznacz lekarzowi, że ma pobrać też wycinki w kierunku celiakii i koniecznie ma pobrać wycinki , a nie tylko zajrzeć i wyjąć rurę.
Badanie się nie bój, nie jest wcale takie straszne i trwa chwilę.

Przed gastroskopią nie przechodź na diete bezglutenową, NIE WOLNO! , bo na diecie bg zmiany zapalne w jelicie znikną i się nie dowiesz czy masz celiakię czy nie.

Jeśli już ktoś ma zniszczoną tarczycę przez przeciwciała, to dieta bg nie pomoże. Tarczyca się nie odbuduje.
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2075
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 14:37
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez Lutienka » Pt 11 paź, 2013 23:54

Przed gastroskopią nie przechodź na diete bezglutenową, NIE WOLNO!

a to wiem ;) spokojnie. chciałam przejść na dietę już po gastroskopii, bo resztę badań chyba mogę już robić bez przeszkód na diecie?

na dietę przeszłabym najchętniej już teraz, ale czekam tylko na te badania - między innymi dlatego poszłam do lekarza prywatnie, bo czekanie na wizytę w ramach NFZ przerasta moją cierpliwość.

USG tarczycy miałam właśnie takie, po łebkach - bez opisu. Tzn miałam skierowanie na USG nerek i poprosiłam lekarza, żeby zerknął czy z tarczycą jest ok...
No i zerknął. Trwało to może 10 sek...

Ale wybieram się od dłuższego czasu do endokrynologa. Tylko ze mną i z lekarzami jest jak z przysłowiową sójką, co to się za morze wybierała ;)
No generalnie jak mogę to ich unikam :P Ale chyba będę musiała się przeprosić z nimi.
Ten gastrolog wydaje się być sensowny, myślę, że mamy szansę się dogadać. Dobrze mu z oczu patrzy ;)
Uspokajał mnie przed tą gastroskopią. Jak trzeba, to dam radę, cóż zrobić.

Miesiączkuję normalnie i dość regularnie. Tylko czasem długo mam plamienie.
Chyba się zbiorę do tego endokrynologa w międzyczasie. Czy myślicie, że na taką wizytę wystarczy zabrać TSH, ft4, ft3 i ew. aTPO? I poprosić o USG na miejscu?
Avatar użytkownika
Lutienka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 47
Dołączył(a): Pt 04 paź, 2013 12:57
Lokalizacja: Łódź

Postprzez alva_alva » So 12 paź, 2013 09:45

Przedłużające się krwawienia miesięczne to także może być objaw min. niedoczynności tarczycy.
TSH, Ft4 i Ft3 oraz aTPO i aTG to idziesz rano na pobranie, a po 15 masz wszystkie wyniki.
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2075
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 14:37
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez Lutienka » N 27 paź, 2013 22:25

No dobra, mam TSh 4,9 - idę z tym do endokrynologa.
Ale jestem też świeżo po gastroskopii i wygląda na to, że się przytulę do Was mocniej ;)
fałdy w żołądku i dwunastnicy wygładzone :( Pobrano wycinki, ale biorąc pod uwagę wszystko inne, raczej nie mam nadziei, że to coś innego, niż celiakia...

Próbuję ogarniać temat.
dzisiaj byłam w naleśnikarni ze znajomymi i poza sałatką grecką nie znalazłam nic dla siebie (wzdych...)
wszystkie zupy z vegetą, a jak czytam, powinnam tego unikać raczej?
Avatar użytkownika
Lutienka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 47
Dołączył(a): Pt 04 paź, 2013 12:57
Lokalizacja: Łódź

Postprzez alva_alva » Pn 28 paź, 2013 07:57

Luthien,jeśli chcesz aby endo dobrał ci leki tak abyś po nich nie miała jazd, to musisz powtórzyć TSH i zrobić wraz z nim Ft3 i Ft4. Jeśli endo dobierze ci dawkę tylko na podstawie TSH, to takiego lekarza należy zmienić.
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2075
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 14:37
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez aaggaa » Pn 28 paź, 2013 22:04

nie martw się tak ;)

Pobrano wycinki, ale biorąc pod uwagę wszystko inne, raczej nie mam nadziei, że to coś innego, niż celiakia...


celiakia to najprzyjemniejsza z chorób autoimmunologicznych :D wystarczy przejść na dietę :)
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 249
Dołączył(a): Wt 17 kwi, 2012 13:01
Lokalizacja: okolice Krakowa

Postprzez Lutienka » Pn 28 paź, 2013 23:37

alva_alva,
miałam robione również ft3 i ft4 z jednego pobrania i wyszły w normie.
A co to znaczy, że będę miała jazdy po lekach? O co chodzi???

Próbuję ogarniać temat - właśnie dotarło do mnie, że absolutna większość tego, co jest na półkach jest nie dla mnie :(
Nie sądziłam, że gluten jest nawet w syropie glukozowo-fruktozowym (choć i tak starałam się go unikać)
Początki są trudne, ale potem, jak ogarnę temat, nie będzie tak źle, co?

Wielkie dzięki Wam za wsparcie!
Avatar użytkownika
Lutienka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 47
Dołączył(a): Pt 04 paź, 2013 12:57
Lokalizacja: Łódź

Postprzez aaggaa » Wt 29 paź, 2013 19:38

witaj :) napisz jakie masz ft3 ift4 czasem w normie nie koniecznie znaczy, że ok

dobrze jest jak te hormony są za połowa normy i stanowią jej 60-80%

ja np. miałam ft3 i ft4 w normie jednak było to jakieś 20-30% normy i źle się czułam :([/quote]
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 249
Dołączył(a): Wt 17 kwi, 2012 13:01
Lokalizacja: okolice Krakowa

Postprzez Lutienka » Wt 29 paź, 2013 23:42

aaggaa napisał(a):witaj :) napisz jakie masz ft3 ift4 czasem w normie nie koniecznie znaczy, że ok

dobrze jest jak te hormony są za połowa normy i stanowią jej 60-80%

ja np. miałam ft3 i ft4 w normie jednak było to jakieś 20-30% normy i źle się czułam :(
[/quote]

nie mam teraz wyników przy sobie, ale gdzieś tak były właśnie coś koło 60%-70% normy
mam jeszcze podejrzenie zanikowego zapalenia żołądka. Lekarz nie był zbyt wylewny, jak go zapytałam o to i teraz nie wiem, co o tym myśleć... :(
Avatar użytkownika
Lutienka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 47
Dołączył(a): Pt 04 paź, 2013 12:57
Lokalizacja: Łódź

Postprzez aaggaa » Cz 31 paź, 2013 18:10

nie mam teraz wyników przy sobie, ale gdzieś tak były właśnie coś koło 60%-70% normy
to całkiem ok :) ale jeśli TSH 4 i więcej to juz może oznaczać, że coś z tarczycą jest jednak nie w porządku

mam jeszcze podejrzenie zanikowego zapalenia żołądka. Lekarz nie był zbyt wylewny, jak go zapytałam o to i teraz nie wiem, co o tym myśleć...


wiesz co ja po jednej z gastroskopii miałam w opisie "zanikowe zapalenie żołądka"

warto aby lekarz zlecił zrobienie przeciwciał, sprawdził poziom B12

Z tego co mówił mi doktorek to zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka może mieć podłoże autoimmunologiczne lub (najczęściej) związane być z zakażeniem Helicobacter pylori

a na jakiej podstawie lekarz podejrzewa u Ciebie zanikowe zapalenie? Bez zbadania wycinków z żołądka oraz przeciwciał i witaminy B12 to troszkę taka diagnoza może byc na wyrost...
Ostatnio edytowano Cz 31 paź, 2013 18:12 przez aaggaa, łącznie edytowano 1 raz
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 249
Dołączył(a): Wt 17 kwi, 2012 13:01
Lokalizacja: okolice Krakowa

Postprzez Leeloo » Cz 31 paź, 2013 18:12

ja właśnie czekam na wynik tych przeciwciał. ale w gastro wszystko było pięknie..
basically, I'm a ninja.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1842
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez aaggaa » Cz 31 paź, 2013 18:16

ja właśnie czekam na wynik tych przeciwciał. ale w gastro wszystko było pięknie..


u mnie z kolei w gastroskopii, która zasugerowała zanikowe zapalenie obraz błony śluzowej był ''brzydki'' :/

natomiast badania z krwi nie potwierdziły, u mnie myślę, że doszło do ''przedawkowania'' leków IPP, które mi zapisywano w dużych dawkach :/
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 249
Dołączył(a): Wt 17 kwi, 2012 13:01
Lokalizacja: okolice Krakowa

Postprzez Leeloo » Cz 31 paź, 2013 18:20

aaggaa, czyli nie ma reguły :D

mi po odstawieniu Vegevitu (B12) w ciągu 4 tygodni spadło ze 180 na 115. A wynik: 113 miałam przy swoim pierwszym badaniu poziomu tej witaminy. nie wiem, ale wydaje mi się, że trochę za szybko poleciało.
basically, I'm a ninja.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1842
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez aaggaa » Cz 31 paź, 2013 22:00

mi po odstawieniu Vegevitu (B12) w ciągu 4 tygodni spadło ze 180 na 115. A wynik: 113 miałam przy swoim pierwszym badaniu poziomu tej witaminy. nie wiem, ale wydaje mi się, że trochę za szybko poleciało.


oj to rzeczywiście bardzo szybko spadł poziom B12, mam jednak nadzieję, że to nie w zw. z zanikowym zapaleniem

u mnie najniższy poziom B12 wynosił coś ok 150, obecnie jestem jakieś 2mc na diecie BG i po ostatnich badaniach okazało się że B12 wzrosło bez suplementacji do >500 o.O
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 249
Dołączył(a): Wt 17 kwi, 2012 13:01
Lokalizacja: okolice Krakowa

Postprzez Leeloo » Cz 31 paź, 2013 22:22

aaggaa, o mamo to kosmos! brawo! może przystopuj trochę :D?

no kurde właśnie nie wiem co o tym myslec, w poniedziałek się dowiem. w sumie..z jednej strony jesli to autoim. to mam w końcu jakiś konkret, chociaz jak pisałam, ani w gastro ani z samopoczucia nie wygląda mi to na zapalenie. zaczynam przyzwyczajać się do łażenia we mgle :039:
basically, I'm a ninja.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1842
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Choroba, objawy, leczenie...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości