Wywiad z naszą Panią Prezes o byciu na diecie bg

Moderator: Moderatorzy

Wywiad z naszą Panią Prezes o byciu na diecie bg

Postprzez Leeloo » Cz 22 wrz, 2016 20:43

W grupie siła czyli, jak zdrowieć na diecie bezglutenowej i nie zwariować? Wywiad z Małgorzatą Źródlak - Prezes naszego Stowarzyszenia:

http://blog.euroimmun.pl/grupie-sila-czyli-zdrowiec-diecie-bezglutenowej-zwariowac/
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7360
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Wywiad z naszą Panią Prezes o byciu na diecie bg

Postprzez qrzysztof » So 24 wrz, 2016 11:24

Przeczytałem i, najdelikatniej mówiąc, nie jestem zachwycony. W oczy rzuciło mi się najbardziej:
Jednym z naszych najbardziej spektakularnych sukcesów jest też komunia dla bezglutenowców.

Super. Głęboko wierzący katolicy na pewno się ucieszą, ale czy to powinien być priorytet? Czy nie jest ważniejsze to, że w dużych miastach jest raptem po kilka punktów gastronomicznych gdzie serwują jedzenie bezglutenowe? A w mniejszych i o jeden trudno?
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 170
Dołączył(a): Pt 14 lis, 2014 21:20

Re: Wywiad z naszą Panią Prezes o byciu na diecie bg

Postprzez Leeloo » So 24 wrz, 2016 14:36

Ale GDZIE jest napisane, ze jest/był to priorytet działalności Stowarzyszenia? :zdziw:

Mówi sie o tym fakcie w kategorii sukcesu i jako osoba niewierząca również tak to postrzegam- dogadać z polskim Kościołem? I to w absolutnie najważniejszej dla katolików kwestii? Ukłon do ziemi z mojej skromnej strony.


A co do punktów bg na mieście- po pierwsze cały czas program MENU BEZ GLUTENU działa i jeździ po całej Polsce, po drugie to nie zależy od Stowarzyszenia, tylko od woli i chęci właścicieli/personelu oraz warunków na otwieranie działalności, jakie stwarza nasze państwo.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7360
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Wywiad z naszą Panią Prezes o byciu na diecie bg

Postprzez qrzysztof » So 24 wrz, 2016 17:30

Rolą stowarzyszenia nie jest otwieranie takich punktów, ale skuteczne przekonywanie właścicieli/personelu, że warto już tak.

Co do komunii bezglutenowej, założyłem po prostu, że jeśli uznajemy coś za swój wielki sukces, to sprawa jest dla nas ważna. Być może się mylę i da się odnieść wielki i spektakularny sukces w błahej i mało ważnej sprawie ;) Tak czy inaczej czekam, aż stowarzyszenie będzie się chwalić takim sukcesami w również w sprawach priorytetowych.
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 170
Dołączył(a): Pt 14 lis, 2014 21:20

Re: Wywiad z naszą Panią Prezes o byciu na diecie bg

Postprzez Leeloo » So 24 wrz, 2016 21:08

Nie pisałam, że jest to rolą Stowarzyszenia, bo jak piszesz- akurat to nią nie jest.
Ale narzekasz, że jest za mało lub nie ma punktów gastro z bezglutenowym menu. Byłoby ich zapewne więcej, gdyby państwo stwarzało warunki przyjazne do zakładania takich biznesów i pozwalało na realne ich utrzymanie. Ile punktów stricte bg założonych przez członków/przyjaciół Stowarzyszenia musiało się zamknąć przez podatki, coraz większe czynsze i miliard innych dodatkowych opłat, kruczki, biurokrację (nadal nie mogę przeboleć Pierwszego Rzędu ;( ) i nadal- zbyt mały popyt. wszyscy wymagają coraz większej liczby miejsc bg, i na tych wymaganiach/narzekaniach się kończy- "super że jest, może kiedyś zajdę"- pomyślały tysiące.
duży off-topic, temat rzeka, można by sporo o tym pisać, ale nie czuję się kompetentna, bo to nie ja rozmawiam osobiście z właścicielami, ex-właścicielami itp.

skuteczne przekonywanie właścicieli/personelu, że warto

jeśli wiesz co jeszcze można dodać, aby to przekonywanie było bardziej skuteczne, to bardzo Cię proszę, nie krępuj się, wal śmiało. każdy pomysł się liczy, dla naszego wspólnego dobra i korzyści.


założyłem po prostu, że jeśli uznajemy coś za swój wielki sukces, to sprawa jest dla nas ważna. Być może się mylę i da się odnieść wielki i spektakularny sukces w błahej i mało ważnej sprawie

ja natomiast myślę, że każdy sukces jest ważny, a już na pewno nie ma w pracy Stow. błahych i mało ważnych spraw.
co do konkretnie sukcesu z komunią bg i nazwaniem go spektakularnym, to wydaje mi się, że po prostu nikt nie wierzył, że to możliwe (osobiście w życiu bym nie uwierzyła, ale tu też nakłada się moje zdanie o Kościele), a jednak się udało i to na skalę krajową, nie tylko stolica czy duże miasta.


czekam, aż stowarzyszenie będzie się chwalić takim sukcesami w również w sprawach priorytetowych.

nie musisz czekać, wejdź na stronę: celiakia.pl i będziesz na bieżąco z nowymi osiągnięciami. co jakiś czas staram się robić też update na forum, zamieszczając te informacje.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7360
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Wywiad z naszą Panią Prezes o byciu na diecie bg

Postprzez Anula80 » N 25 wrz, 2016 08:53

Namawianie do wejścia do Menu bez Glutenu odnosi odwrotny skutek, ale na ten temat możesz porozmawiać z osobami, które na codzień zajmują się szkoleniem nowych restauracji/barów.
Żeby się zdecydować, trzeba się do tego nadawać i mieć świadomość oraz dużą odpowiedzialność.
A u nas niestety większość najczęściej wietrzy interes, a później wychodzą różne kwiatki.

Co do komunii bg, uważam to za ogromny sukces, szczególnie że mój syn będzie szedł do pierwszej komunii i nie będę musiała się martwić, że samej przyjdzie mi zmierzyć się z szukaniem rozwiązania, niezrozumieniem, wręcz niechęcią
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3653
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Wywiad z naszą Panią Prezes o byciu na diecie bg

Postprzez qrzysztof » N 25 wrz, 2016 10:39

Leeloo napisał(a):jeśli wiesz co jeszcze można dodać, aby to przekonywanie było bardziej skuteczne, to bardzo Cię proszę, nie krępuj się, wal śmiało. każdy pomysł się liczy, dla naszego wspólnego dobra i korzyści.

Tak na szybko, przychodzą mi na myśl dwie rzeczy:

Po pierwsze: trzeba być wiarygodnym partnerem. A tego nie da się osiągnąć, promując medycynę niekonwencjonalną i wątpliwe autorytety.

Po drugie: im więcej pieniędzy, tym lepiej. Twoje "obejdzie się" z sąsiedniego tematu jest dla mnie na przykład zupełnie niezrozumiałe. Nie wiem, czy stoi za nim zwykły brak profesjonalizmu, czy może coś więcej, np. samozadowolenie lub wręcz poczucie zagrożenia zwiększeniem skali działalności.

Dobrze, że takie "Menu bez glutenu" jest, choć efekty są na razie średnie. Nie znam założeń tego programu, ale być może warto by zacząć od podstaw i posuwać się dalej małymi krokami. A więc nie zaczynać od namawiania do wyrzucenia glutenu z jadłospisu, ale zasugerować na przykład umieszczenie przy każdym daniu listy alergenów. Co prawda nie o to nam chodzi, ale na pewno jest to jakiś postęp. Ważne, żeby tłumaczyć restauratorom korzyści. Zdrowego lista nie zniechęci, chory - z braku innych opcji - często wybierze taki lokal (o ile znajdzie jakieś dania bez glutenu). A to może się przełożyć na kilkuprocentowy wzrost obrotów (mimo, że chorych jest 1%, ludzie często jadają grupowo).

Oddzielna kuchnia, naczynia itd. to często za duży "próg wejścia" dla restauratora. A lista alergenów pozwala zwiększyć obroty przy prawie zerowym wzroście kosztów. Oczywiście zwiększenie obrotów odbywa się kosztem innych, więc z czasem ostrzeżenia o alergenach będą mieli wszyscy i efekt zniknie. Wtedy rynek będzie gotowy do wykonania następnego kroku. Tak ja to widzę. Są w Polsce popularne miejscowości turystyczne, w których nie ma ani jednego lokalu podającego informację o alergenach przy każdym daniu.
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 170
Dołączył(a): Pt 14 lis, 2014 21:20

Re: Wywiad z naszą Panią Prezes o byciu na diecie bg

Postprzez polla2 » Pn 10 paź, 2016 09:44

qrzysztof zapraszamy do czynnego udzielania się w Stowarzyszeniu. Każda para rąk jest na wagę złota. Stowarzyszenie to ludzie, tu nic nie dzieje się samo. Dzieje się za sprawą działania ludzi, zapraszamy.
Obrazek
polla2
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 68
Dołączył(a): Cz 30 paź, 2008 20:13
Lokalizacja: warszawa

Re: Wywiad z naszą Panią Prezes o byciu na diecie bg

Postprzez qrzysztof » Wt 11 paź, 2016 15:13

Ludzie bogaci mają i czas, i pieniądze. Ja do nich niestety nie należę, więc mógłbym zaoferować jedynie wsparcie finansowe. W tej chwili mam jednak pewne zastrzeżenia do działalności stowarzyszenia. Obok pożytecznych inicjatyw, takich jak program "Menu bez glutenu", czy badań produktów widzę też, moim zdaniem, szkodliwe. Oto kilka przykładów:

http://www.celiakia.pl/relacja-z-seminarium-naukowego/
http://www.celiakia.pl/forum/viewtopic.php?f=46&t=5190
http://www.celiakia.pl/forum/viewtopic.php?f=49&t=7811

Pisałem już szczegółowo, co bym zmienił, więc teraz może napiszę ogólnie. Chciałbym, żeby mniej było straszenia zdrowych ludzi pszenicą, glutenem i innymi rzeczami o śladowej lub zerowej szkodliwości. Zamiast tego proponuję postawić na promocję wiedzy na temat celiakii. Wiedzy pochodzącej nie od uzdrowicieli, szamanów, czy takich lekarzy, którzy mówią, to co chcemy usłyszeć, ale od największych specjalistów w dziedzinie.
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 170
Dołączył(a): Pt 14 lis, 2014 21:20

Re: Wywiad z naszą Panią Prezes o byciu na diecie bg

Postprzez szymekkrusz » Pn 07 lis, 2016 14:33

Całkiem rzetelny jest ten wywiad
szymekkrusz
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pn 07 lis, 2016 14:30


Powrót do O nas w mediach

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości