PALUCHY JAGLANE- bez mąk, jaj, mleka, drożdży

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

PALUCHY JAGLANE- bez mąk, jaj, mleka, drożdży

Postprzez Leeloo » Pn 26 wrz, 2016 21:51

Składniki:

300 g kaszy jaglanej (waga ugotowanej),
100 g słonecznika,
100 g suszonych pomidorów z oleju,
garść liści świeżej bazylii,
sól,
25 g oleju rafinowanego (rzepakowego/ ryżowego).


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną uprzednio ugotować na sypko. Do paluchów najlepiej użyć kaszy ostudzonej.

Słonecznik zmielić (w młynku lub blenderze/ innym urządzeniu).

Zblendować: olej, pomidory suszone, bazylię, sól.

Dodać kaszę jaglaną i ponownie zblendować całą masę.

Lepić paluchy i układać je na papierze do pieczenia.

Papier można delikatnie musnąć olejem, żeby nie przywierały.

Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia można z dwa razy przeturlać paluchy na boczki. ;-)

***Z podanych ilości otrzymasz 17 niewielkich paluchów.


źródło:
http://www.agamasmaka.pl/2016/09/paluchy-jaglane-zdrowa-przekaska.html
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7154
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: PALUCHY JAGLANE- bez mąk, jaj, mleka, drożdży

Postprzez lianka » N 13 lis, 2016 18:29

Bardzo dobry przepis. Robiłam różne wersje. Najbardziej smakuje znajomym bez pomidorów z cebulką i czosnkiem.
lianka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 59
Dołączył(a): Cz 01 mar, 2012 14:57
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości