Restauracja Braziliana we Wrocławiu
Moderator: Moderatorzy
Restauracja Braziliana we Wrocławiu
Otrzymałam odpowiedź na moje zapytanie odnośnie potraw bezglutenowych. Oto ona:
Witam,
Wszystkie potrawy poniżej są bezglutenowe:
Kibe
Pałeczki wołowe kibe z oliwkami. Serwowane z sosem cytrynowym
Pao de Queijo
Chlebek serowy. W tradycji z Minas Gerais, południowo wschodniej części
Brazylii jest mąka z maniokiem i ser.
Wszystkie sałatki, wszystkie zupy
Bife acebolado com arroz e feijao
Stek wołowy w brazylijskim sosie cebulowym z ryżem i czarną fasolą
Virado a Paulista
Grillowany schab serwowany z kiełbaskami, jajkiem, fasolą smażoną z mąką z
manioku oraz ryżem.
Brazilian Strogonoff
Brazylijski strogonoff z kurczaka z marynowanymi grzybkami podawany na ryżu
z frytkami
Galinhada
Tradycyjne danie z kurczaka gotowanego z ryżem, kukurydzą, papryka,
pomidorem, cebulą, zielonym groszkiem i brazylijskim sosem vinagrette
Assinha de frango a Braziliana com polenta
Skrzydełka z kurczaka marynowane w czosnku i świeżych ziołach , smażone i
podawane z polentą i warzywami
Bife a role
Roladki wołowe z bekonem i marchewką, marynowane w winie. Podobne do
polskich roladek
Carne de panela
Gotowana wołowina z ziemniaczkami, marchewką i brokułami
Bolo de carne
Plaster brazylijskiej rolady z wołowiny, wieprzowiny i kiełbasy z oliwkami,
marchewką, cebulką i serem
Frango Grelhado
Marynowana i grillowana pierś z kurczaka z papryką i cebulką
Frango ao Sumo
Grillowana pierś z kurczaka podawana z sosem cytrusowym
Moqueca Baiana
Ryba w tradycyjnym sosie z oleju palmowego, mleka kokosowego i manioku
podawana z ryżem
Moqueca Capixaba
Ryba gotowana z pomidorami, cebulą, papryka i ziołami. Podawana z ryżem i
kremem z manioku (pirao).
Peixe ao molho de creme de leite e mostarda
Pieczona ryba w sosie śmietanowo-musztardowym podawana z puree
ziemniaczanym
Salmao
Grilowany łosoś podawany z ryżem wiosennym i sosem z kaparów
Camarao Nordestino
Krewetki "tygrysie" gotowane z mlekiem kokosowym, pomidorami, kolendrą i
cebulą. Serwowane z ryżem nordestino" (ryz, białe wino, ser parmezan,
śmietanka i świeże zioła)
Feijoada Braziliana
Czarna fasola z mięsem wieprzowym, kiełbasą, carne seca (marynownym mięsem),
ryżem oraz farofą (pieczoną mąka z manioku). Podawana z sosem
vinaigrette.
Mix de Churrasco
Mix mięs barbecue - 150g wołowina, 120g wieprzowina, 100g kiełbasa i 50g
bekon. Podawane z warzywami i frytkami.
Picanha
Najsłynniejszy stek z południowej Brazylii. Podawany z ryżem lub smażonymi
ziemniakami, farofą (pieczona mąka z manioku)i sosem vinaigrette.
Cozido Baiano com pirao
Żeberka wołowe gotowane z tradycyjnymi ziołami brazylijskimi. Podawane z
ryżem, warzywami i kremem z manioku (pirao). Istmeje możliwość serwowania
pikantnego pirao
Canjica
Krem z białej kukurydzy, gotowany z mlekiem, cukrem, cynamonem i mlekiem
kondensowanym
Pudim de Leite
Pudding custard z sosem karmelowym
Pudim de Laranja
Pudding pomarańczowy
Mousse de Maracuja
Mus z marakuji
Pozdrawiam.
Strona restauracji - http://www.braziliana.pl/
Oczywiście poszłam sprawdzić jak to wygląda. I byłam mile zaskoczona. W menu przy ww. potrawach był symbol przekreślonego kłosa. Spróbowałam Pao de Queijo oraz Galinhada i było wyśmienite.
Polecam
Adres
Restauracja Braziliana
ul. Więzienna 5B
Wrocław
Witam,
Wszystkie potrawy poniżej są bezglutenowe:
Kibe
Pałeczki wołowe kibe z oliwkami. Serwowane z sosem cytrynowym
Pao de Queijo
Chlebek serowy. W tradycji z Minas Gerais, południowo wschodniej części
Brazylii jest mąka z maniokiem i ser.
Wszystkie sałatki, wszystkie zupy
Bife acebolado com arroz e feijao
Stek wołowy w brazylijskim sosie cebulowym z ryżem i czarną fasolą
Virado a Paulista
Grillowany schab serwowany z kiełbaskami, jajkiem, fasolą smażoną z mąką z
manioku oraz ryżem.
Brazilian Strogonoff
Brazylijski strogonoff z kurczaka z marynowanymi grzybkami podawany na ryżu
z frytkami
Galinhada
Tradycyjne danie z kurczaka gotowanego z ryżem, kukurydzą, papryka,
pomidorem, cebulą, zielonym groszkiem i brazylijskim sosem vinagrette
Assinha de frango a Braziliana com polenta
Skrzydełka z kurczaka marynowane w czosnku i świeżych ziołach , smażone i
podawane z polentą i warzywami
Bife a role
Roladki wołowe z bekonem i marchewką, marynowane w winie. Podobne do
polskich roladek
Carne de panela
Gotowana wołowina z ziemniaczkami, marchewką i brokułami
Bolo de carne
Plaster brazylijskiej rolady z wołowiny, wieprzowiny i kiełbasy z oliwkami,
marchewką, cebulką i serem
Frango Grelhado
Marynowana i grillowana pierś z kurczaka z papryką i cebulką
Frango ao Sumo
Grillowana pierś z kurczaka podawana z sosem cytrusowym
Moqueca Baiana
Ryba w tradycyjnym sosie z oleju palmowego, mleka kokosowego i manioku
podawana z ryżem
Moqueca Capixaba
Ryba gotowana z pomidorami, cebulą, papryka i ziołami. Podawana z ryżem i
kremem z manioku (pirao).
Peixe ao molho de creme de leite e mostarda
Pieczona ryba w sosie śmietanowo-musztardowym podawana z puree
ziemniaczanym
Salmao
Grilowany łosoś podawany z ryżem wiosennym i sosem z kaparów
Camarao Nordestino
Krewetki "tygrysie" gotowane z mlekiem kokosowym, pomidorami, kolendrą i
cebulą. Serwowane z ryżem nordestino" (ryz, białe wino, ser parmezan,
śmietanka i świeże zioła)
Feijoada Braziliana
Czarna fasola z mięsem wieprzowym, kiełbasą, carne seca (marynownym mięsem),
ryżem oraz farofą (pieczoną mąka z manioku). Podawana z sosem
vinaigrette.
Mix de Churrasco
Mix mięs barbecue - 150g wołowina, 120g wieprzowina, 100g kiełbasa i 50g
bekon. Podawane z warzywami i frytkami.
Picanha
Najsłynniejszy stek z południowej Brazylii. Podawany z ryżem lub smażonymi
ziemniakami, farofą (pieczona mąka z manioku)i sosem vinaigrette.
Cozido Baiano com pirao
Żeberka wołowe gotowane z tradycyjnymi ziołami brazylijskimi. Podawane z
ryżem, warzywami i kremem z manioku (pirao). Istmeje możliwość serwowania
pikantnego pirao
Canjica
Krem z białej kukurydzy, gotowany z mlekiem, cukrem, cynamonem i mlekiem
kondensowanym
Pudim de Leite
Pudding custard z sosem karmelowym
Pudim de Laranja
Pudding pomarańczowy
Mousse de Maracuja
Mus z marakuji
Pozdrawiam.
Strona restauracji - http://www.braziliana.pl/
Oczywiście poszłam sprawdzić jak to wygląda. I byłam mile zaskoczona. W menu przy ww. potrawach był symbol przekreślonego kłosa. Spróbowałam Pao de Queijo oraz Galinhada i było wyśmienite.
Polecam
Adres
Restauracja Braziliana
ul. Więzienna 5B
Wrocław
Ostatnio zmieniony sob 28 lis, 2009 16:29 przez meggy, łącznie zmieniany 1 raz.
"Świat pełen jest osób pilnujących własnych przywilejów i cudzych obowiązków"
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Bardzo jestem ciekawa opinii kogoś kto tam jadł. Jest ktoś taki?
Bo recenzje restauracja ma średnie...:
http://wroclaw.naszemiasto.pl/forum/wat ... post984660
Bo recenzje restauracja ma średnie...:
http://wroclaw.naszemiasto.pl/forum/wat ... post984660
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Moim zdaniem jedzenie jest bardzo dobre, porcje duże i co do smaku też nie miałem zastrzeżeń - smakowało tym bardziej, że większość potraw jadłem po raz pierwszy. Jednak faktycznie jeśli chodzi o wystrój i klimat w stosunku do cen to troszkę mu brakuje do ideału - będąc "zdrowym" pewnie bym tam nie został bo Wrocław oferuje dużo lepsze knajpy. Dla mnie najważniejsze było to, że mogłem w końcu zjeść coś na mieście...
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
A czy rozmawialiście z obsługą na temat kłosa przy daniach i bezglutenowości poszczególnych potraw? Bo ja tak i dowiedziałam się, że oni nic o tym nie wiedzą, pan w kuchni powiedział, że pierwszy raz o czymś takim słyszy!
I że to szef kuchni (pochodzący z Brazylii - tak zrozumiałam) sobie te znaczki poumieszczał przy potrawach.
Niestety nie udało mi się porozmawiać z szefem kuchni lub właścicielem..
Nie chcę bez wyjaśnienia sprawy siać defetyzmu, ale...
I że to szef kuchni (pochodzący z Brazylii - tak zrozumiałam) sobie te znaczki poumieszczał przy potrawach.
Niestety nie udało mi się porozmawiać z szefem kuchni lub właścicielem..
Nie chcę bez wyjaśnienia sprawy siać defetyzmu, ale...
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa