LIDL
Moderator: Moderatorzy
LIDL
jestem zauroczona Lidlem są trzy wędliny na których napisane jest że są bezglutenowe. Firmy Dulano: Szynka pieczona z pieprzem, szynka pieczona ( czy jak jej tam) i pierś z kurczaka zapakowane po 5 plasterków cena za szynkę 4,49zł za 100 gram a za pierś 4zł.
Do tego na śmietanie tez napisane jest że nie zawiera glutenu, parówki tez nie zawierają podejrzanych składników - parówki takie w słoiczku po 8 sztuk.
Do tego na śmietanie tez napisane jest że nie zawiera glutenu, parówki tez nie zawierają podejrzanych składników - parówki takie w słoiczku po 8 sztuk.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
a ja właśnie znalazłam takie coś - co nas wszystkich mam nadzieję ucieszy:
"Nasze produkty bez glutenu
Mamy dobrą wiadomość dla osób uczulonych na gluten. Nasze produkty dostępne w sieci sklepów Lidl, nie zawierają tego alergenu. Wyroby, które są w stu procentach bezpieczne dla alergików, to sprzedawane pod marką PIKOK: "Kiełbasa Krakowska Sucha Wieprzowa" 320 g, "Kiełbasa Myśliwska" i "Kiełbasa jałowcowa". Oprócz tego "Kabanos wieprzowy podsuszany" 400 g dostępny w charakterystycznym opakowaniu z naklejką, z niebieskim tłem po prawej stronie, również nie zawiera żadnych alergenów. Polecamy także nowość - produkt, który będzie dostępny w sieci Lidl w najbliższych tygodniach - sprzedawany pod marką PIKOK. Wyrób całkowicie bez alergenów, zawierający w swoim składzie wyłącznie azotyn sodu (czyli sól peklującą) - "Kiełbasa krucha z szynki". Wszystkie nasze bezglutenowe produkty zachowują pełne walory smakowe, dzięki czemu osoby uczulone, mogą cieszyć się smakiem tradycyjnych wędlin."
http://www.zimbo.pl/aktualnosci/15/1/na ... ez-glutenu
S m a c z n e g o
"Nasze produkty bez glutenu
Mamy dobrą wiadomość dla osób uczulonych na gluten. Nasze produkty dostępne w sieci sklepów Lidl, nie zawierają tego alergenu. Wyroby, które są w stu procentach bezpieczne dla alergików, to sprzedawane pod marką PIKOK: "Kiełbasa Krakowska Sucha Wieprzowa" 320 g, "Kiełbasa Myśliwska" i "Kiełbasa jałowcowa". Oprócz tego "Kabanos wieprzowy podsuszany" 400 g dostępny w charakterystycznym opakowaniu z naklejką, z niebieskim tłem po prawej stronie, również nie zawiera żadnych alergenów. Polecamy także nowość - produkt, który będzie dostępny w sieci Lidl w najbliższych tygodniach - sprzedawany pod marką PIKOK. Wyrób całkowicie bez alergenów, zawierający w swoim składzie wyłącznie azotyn sodu (czyli sól peklującą) - "Kiełbasa krucha z szynki". Wszystkie nasze bezglutenowe produkty zachowują pełne walory smakowe, dzięki czemu osoby uczulone, mogą cieszyć się smakiem tradycyjnych wędlin."
http://www.zimbo.pl/aktualnosci/15/1/na ... ez-glutenu
S m a c z n e g o
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
U mnie w Lidlu też widziałem te piersi z kurczaka i indyka i coś tam jeszcze... Ale Pikok to nie wiem czy jest taki bezpieczny. Czytam skład... i skład przeczy bezglutenowości. A natknąłem się jeszcze na "makdonaldsowe " keczupy, a na nich pisze, że są bez glutenu.
Ostatnio zmieniony sob 13 sie, 2011 19:41 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
a co cię niepokoi? Byłam w lidlu i wzięłam te kiełbaski pieprzowe czy jakoś tak i nic podejrzanego nie było i je kupiłam A dopiero po tym przeczytałam że producent twierdzi że są bezpieczne.tomaszswiatek pisze: Ale Pikok to nie wiem czy jest taki bezpieczny. Czytam skład... i skład przeczy bezglutenowości. .
ale nikt nie pisze że wszystkie ich produkty są bezglutenu. W powyższym linku są napisane które produkty mają gluten.BeataS pisze:Muszę sprawdzić czy jet to ta sama firma czy może róże firmy produkują pod nazwą PIKOK różne produkty.
Pisałam do producenta wędlin Pikok z Lidla bo już od jakiegoś czasu czytam skład tych produktów i wydaje mi się wiarygodny oto odpowiedz:
Witam serdecznie Pani Beato
W naszym Zakładzie występują następujące rodzaje alergenów ocenionych jako najsilniejsze: soja, gluten, związki siarki, seler, jajo, mleko i gorczyca. Przyjęliśmy na etykietach taką zasadę, że jeżeli którykolwiek alergen jest dodawany do produktu to deklarujemy go w składzie. Z uwagi natomiast na fakt możliwości zanieczyszczenia innymi alergenami, które nie są dodawane celowo, a mogą się znaleźć przypadkowo określone są jako sformułowanie ,,produkt może zawiera składowe ilości …….”. Te śladowe ilości tak naprawdę nie są obecne i praktycznie nie ma możliwości zanieczyszczenia produktu nimi, ale ze względów bezpieczeństwa na wszelki wypadek zwracamy na nie uwagę. Produkt, który zawiera poszczególne alergeny ma je wypisane w składzie i tak gluten w naszych produktach występuje w
-kiełbaski pieprzowe brak
-kiełbasa biała brak
-kiełbasa śląska występuje gluten
-boczek magnacki występuje gluten
-karczek magnacki występuje gluten
-schab magnacki występuje gluten
-kiełbaski grillowe brak
-surowa polska brak
-kiełbaski śniadaniowe brak
-kaszanka występuje gluten
-szynka tradycyjna brak
-pasztetowa wędzona występuje gluten
-kiełbasa gospodarza brak
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Podobnie jak Żywiec-Zawsze Dobre, Profi...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
No więc podobnie jak niektóre inne firmy, oni część produktów mają z glutenem, a część bez glutenu. Pewnie trafiłem na te, które nie były bezglutenowe, zresztą jasno pisało na etykiecie, że jest gluten. Dużo tego przeglądnąłem i właściwie wszystkie takie były.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Będąc ostatnio w LIDLu sprawdziłam moje ukochane czekolady J.D. Gross - i okazuje się, że zwykła gorzka czekolada 70% nie ma w składzie niczego podejrzanego! Tylko miazga kakaowa, cukier, lecytyna sojowa i wanilia (nawet nie wanilina!). Te czekolady - jak większość produktów z LIDLa są dokładnie opisane i mają wymienione potencjalne alergeny - i np. już czekolady J.D. Gross bardziej wyuzdane - z malinami czy pomarańczami mają w składzie rzeczy dla nas niedozwolone. Ale tradycyjna, prawdziwa, przepyszna gorzka czekolada jest O.K.! Pewnie "innoprocentowe" też są w porządku - ale to trzeba sprawdzić.
To cudowna (ś)wiadomość, bo te czekolady są o wiele lepsze od dużo droższego Lindta, którego i tak nie wolno nam jeść, a niewiele droższe od dużo gorszej Goplany. Mlecznych nie sprawdzałam, bo nie uwielbiam.
Kocham LIDLa!
To cudowna (ś)wiadomość, bo te czekolady są o wiele lepsze od dużo droższego Lindta, którego i tak nie wolno nam jeść, a niewiele droższe od dużo gorszej Goplany. Mlecznych nie sprawdzałam, bo nie uwielbiam.
Kocham LIDLa!