Witajcie, jak sobie radzicie z jedzeniem na mieście w miejscach gdzie serwuje się dania glutenowe? Czy to, że otrzymam posiłek bezglutenowy daje mi pewność, że tego glutenu tam nie ma?
Jestem po urlopie spędzanym oczywiście poza domem. Wydawało mi się, że uważam na to co jem i wybieram bezpieczne produkty. Zawsze zgłaszałam w restauracji problem z glutenem ale po powrocie z urlopu mam pogorszenie stanu zdrowia, biegunki, ból brzucha
Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie?
Pozdrawiam
Jedzenia na mieście.
Moderator: Moderatorzy
Re: Jedzenia na mieście.
W typowych lokalach gastronomicznych mała szansa, że otrzyma się posiłek w 100% bezglutenowych, nawet jeśli jest tak oznaczony. Ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego oraz brak pełnej wiedzy personelu jest bardzo wysokie. Np. miejsce oferujące kanapki i podające opcję bezglutenowej bułki - super, bułka może i faktycznie jest bg, ale wszystko wokół w tym ręce pracownika nie.
Oczywiście zdarzają się miejsca, gdzie po dokładnym wytłumaczeniu problemu pracownikom i instrukcji jak bezpiecznie przygotować najprostsze danie typu jajecznica/ziemniaki i mięso z wody itp., można zjeść bez śladowych ilości glutenu, ale wymaga dużej cierpliwości i wyrozumiałości personelu oraz naszego przygotowania.
Dlatego Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej od lat prowadzi ogólnopolski program MENU BEZ GLUTENU, dzięki któremu mamy szansę zjeść poza domem - smacznie, ale przede wszystkim bezglutenowo. W programie są też ośrodki wypoczynkowe czy cateringi. Pracownicy są przeszkoleni, a placówki i używane surowce sprawdzane.
Osobiście bardzo polecam:
https://menubezglutenu.pl
Oczywiście zdarzają się miejsca, gdzie po dokładnym wytłumaczeniu problemu pracownikom i instrukcji jak bezpiecznie przygotować najprostsze danie typu jajecznica/ziemniaki i mięso z wody itp., można zjeść bez śladowych ilości glutenu, ale wymaga dużej cierpliwości i wyrozumiałości personelu oraz naszego przygotowania.
Dlatego Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej od lat prowadzi ogólnopolski program MENU BEZ GLUTENU, dzięki któremu mamy szansę zjeść poza domem - smacznie, ale przede wszystkim bezglutenowo. W programie są też ośrodki wypoczynkowe czy cateringi. Pracownicy są przeszkoleni, a placówki i używane surowce sprawdzane.
Osobiście bardzo polecam:
https://menubezglutenu.pl
Re: Jedzenia na mieście.
Dziękuję za odpowiedź. Dopiero raczkuje w temacie więc każda nowa informacja jest dla mnie bardzo przydatna.
Jak rozumiem aby potrawa zanieczyściła się glutenem wystarcza ręce, które wcześniej przygotowywały zwykły posiłek? Nie miałam takiej świadomości....
Jak rozumiem aby potrawa zanieczyściła się glutenem wystarcza ręce, które wcześniej przygotowywały zwykły posiłek? Nie miałam takiej świadomości....