Owies a celiakia; teoria toksyczna celiakii.

Jak sama nazwa wskazuje...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
K.B.

Owies a celiakia; teoria toksyczna celiakii.

Post autor: K.B. »

Witam!
Istnieją naukowe przesłanki że owies nie ma szkodliwego wpływu w celiakii.
artykuł:
"Immunologic evidence of no harmful effect of oats in celiac disease"
Antonio Picarelli, Marco Di Tola, Luigi Sabbatella, Fabiola Gabrielli, Teresa Di Cello, Maria Cristina Anania, Antonio Mastracchio, Marco Silano, and Massimo De Vincenzi
Am. J. Clinical Nutrition, Jul 2001; 74: 137 - 140.
link:
Nie wiem czy badania były powtarzane więc pewności nie ma...
Może któraś z polskich klinik się tym zajmie?
To była by szansa na poprawę życia bezglutenowców. (O nieśmiertelnej sławie i chwale nie wspomnę...;))

Z innej beczki...

A propos teorii toksycznej opisanej na stronie. Czy ktoś może mi podać źródło tych informacji? Jaki brak enzymu? Którego enzymu?
W/g moich informacji trawienie gliadyn uwalnia peptydy bogate w prolinę które są odporne na dalszą hydrolizę enzymami wytwarzanymi przez układ pokarmowy człowieka. Za to bakterie posiadają enzymy - prolilo-peptydazy - które ładnie tną te peptydy. (Z tego powodu przetwory ze zbóż poddane fermentacji bakteryjnej (nawet zwykłymi Lactobacillusami) mogą być zdatne dla bezglutenowców.)

PS. Umieścił bym to w dziale Medycyna ale niezarejestrowani nie mogą tam pisać... :(
Awatar użytkownika
MariuszO
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 236
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 17:55
Lokalizacja: obywatel świata

Post autor: MariuszO »

A jaki problem się zarejestrować? :D
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anakon »

A jesli chodzi o owies, to nawet gdyby okazal sie nietoksyczny(co z reszta poruszali juz nie raz naukowcy) to chyba jakos radykalnie nie zmienia naszej sytuacji, bo owies sam jest rzadko uzywany w zywnosci "normalnej" i zawsze bylaby jeszcze ta opcja pt zanieczyszczenia hodowlano-produkcyjne, ktore sa czesto podnoszone przy zywnosci bezglutenowej, ciezko uzyskac na normalnych polach czysty produkcyjnie owies, bo bywa siany obok zyta czy pszenicy, lub na ich miejscu itp...a wiec ameryki sie tym dla nas i tak nie odkryje.
K.B.

Post autor: K.B. »

Och, oczywiście nie radykalnie - pisałem o poprawie. Lepszy rydz niż nic, prawda? Owsianka to dobra rzecz. :)

Chciałem tylko napisać kilka rzeczy i może krótko podyskutować - nie widzę sensu się rejestrować... Może jeżeli dyskusja się rozwinie...
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anakon »

Jesli jestes chory to nie widze powodu by sie nie rejestrowac, a jesli zdrowy to skad pomysl na taki temat?????w koncu celiakia u wiekszosci smiertelnikow wywoluje panike spowodowana niewiedza.
Mysle, ze ten tekst o owsie powinien znalezc sie w dziale medycznym, ktory mam nadzieje pojawi sie na stronie(uklon do admina) i zwyczajnie bedziemy sie dorzucac z tekstami wyszukanymi w sieci. Tego typu publikacji sa tysiace, wystarczy wejsc do wyszukiwarki medycznej medline i wstukac celiakia...mozna sie zakopac w lekturze roznych mniej lub bardziej ambitnych publikacji, nawet nasi polscy specjalisci nierzadko publikuja prace dot. celiakii w czasopismach indeksowanych, czyli trafiajacych pozniej do bazy medline.
K.B.

Post autor: K.B. »

Chory nie jestem. Przygotowuję seminarium na temat białek i peptydów pszenicy i celiakii. Będzie się to prawdopodobnie wiązało z tematyką moich badań. Artykuły wyszukuję przeważnie za pomocą
(HighWire-hosted journals) ale przy okazji szukania informacji ogólnych trafiłem na tą stronę i forum. Jako że wcześniej trafiłem na ciekawą informację nt. owsa postanowiłem się tym podzielić z osobami żywotnie zainteresowanymi.
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anakon »

No to ja podraze dalej, a skad zainteresowanie takimi akurat bialkami i jakiego typu jest to praca(mgr;dr;dalej?)i w jakiej dziedzinie(biologia, chemia, med.?) Ja poruszam sie raczej po gruncie medycznym, wiec jakies szczegoly budowy bialek juz troche mniej mnie bawia...wiec tez moze nie znajdziesz rozmowcy, ktory rownie chetnie bedzie w to wnikal...
Ola
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 63
Rejestracja: pt 16 sty, 2004 10:52
Lokalizacja: Bla

Post autor: Ola »

O niskiej toksyczności białek owsa wiadomo już od kilku lat.

Ciekawe swoja drogą czy będzie to testowane na celiakach i jakie moga być tego nastepstwa, skoro u niektórych błędy w diecie "wychodzą" dopiero po wielu wielu latach.

Ola
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anakon »

Zdaje sie, ze wlasnie autorzy tego artykulu testowali i jak zawsze jest to robione na chetnych i przez taki okres czasu, by zminimalizowac ewentualne niekorzystne rezultaty. Zawsze przeciez mozna robic przeciwciala, a nie czekac na objawy ogolne(o na te to mozna sie nie doczekac i po wielu latach, wiem cos o tym...)
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

i jak z owsem doszły jakieś nowe badania za brakiem toksyczności dla celiaków?
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Pisze się, że pewien ułamek bezglutenowców, którzy reagują na aweninę z owsa jak na inny gluten. Może jesteś jednym z nich? A może nie tolerujesz owsa z innych powodów.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

darek15 pisze:czy ktoś miał jakieś niepokojące objawy po zjedzeniu płatków owsianych oczywiście tych oznaczonych jako bezglutenowe.
ja miałam, niestety, nie każdy może jeść owies, nawet ten bezglutenowy:

http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=55

bardzo żałuję, bo płatki były przepyszne :(
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Chyba detalicznie chodziło o tę stronę: http://www.celiakia.pl/nowo-bezglutenow ... -w-polsce/ ?
Ostatnio zmieniony wt 14 sie, 2012 17:24 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ODPOWIEDZ