Mój syn 28 lat choruje na celiakię. Czy komusz jest znany ośrodek, lekarz, uzdrawiacz albo znachor, w kraju lub za granicą, który może tę chorobę wyleczyć. Zajmuję się parapsychologią, i tam będę szukał rozwiązania problemu.
Georg Kellmann mendrina@o2.pl
Moja koleżanka korzystała z pomocy medycyny chińskiej oraz "znachorów" jednak sa oni wobec celiaki bezsilni - sami przyznali ze jej organizm ma szczeólne wymagania i trzeba go słuchac - tym samym utrzymując dietę :mrgreen:
Też bym nie korzystał z "chińskiech" lekarzy bo w ich okolicach celiakia praktycznie nie występuje - dlatego nie sądzę żeby mieli jakieś doświadczenie w jej leczeniu.
Poza celiakia, ktora ma swoje prawa med. chinska w Pl ma zdecydowanie dostosowany do naszych warunkow repertuar leczenia, to moge zagwarantowac i zdecydowanie uwzgledniajacy nasz podly klimat.
Tak, pracują lekarze w Stanach i Niemczech na pewno, prawdopodobnie w innych krajach też.
Najwięcej wiem o niemieckich: prace trwają od kilku lat, jeżeli nie będzie jakiegoś przełomowego odkrycia to może za 10-15 lat będzie lek dostępny w sprzedaży. Już po testach i procesie dopuszczenia do sprzedaży.
Jest taki test ImuPro300, wykonywany z krwi, jest to test uczuleniowy na 300 pokarmow, po jego zrobieniu jest pewna metoda wprowadzania pewnych skladnikow pokarmowych i eliminowania innych. Test w Polsce jest drogi i kosztuje prawie 2 tys. zl. Ponadto sa proby leczenia celiakii za pomoca probiotykow.
Z tego co juz bylo nie raz na tym forum lek na celiakie mialby polegac na neutralizacji glutenu(tzn jego drazniacego na jelito dzialania) w ukladzie pokarmowym i musialby byc przyjmowany caly czas, czyli raczej nie cos co wyleczy celiakie, tylko cos co pozwoli na bezkarne w miare(bo wszystkie leki maja swoje skutki uboczne) jedzenie czego sie chce. Niestety to chyba odlegla, jak Mariusz napisal, przyszlosc.
marcel234 jesli nie nastąpi jakas rewolucja (bo narazie nawet przyczyna celiaki nie jest jednoznacznie określona) to moze mamy jeszcze szanse całe życie przed nami ale mi jakoś celiakia nie przeszkadza (mogło byc gorzej) Tylko przydaloby sie żeby koszty diety były mniejsze