Na początek przepis oryginalny, znaleziony niegdyś w internecie (autor: Zosia Winawer).
Składniki (4 osoby najedzą się samą zupą):
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Kurczaka obgotować 10 min. w 2 litrach wody, odszumować, ostudzić. Opłukaną soczewicę włożyć do garnka z kurczakiem, dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu około 1 godziny. W tym czasie na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać je do zupy na 0,5 godziny przed końcem gotowania. Wyjąć kurczaka. Oryginalna zupa jest bez mięsa, ale możemy dodać drobno pokrojone białe części kurczaka bez skóry. Posolić i popieprzyć do smaku. Posypać bardzo drobno posiekaną natką.
Wychodzi gęsta, coś jak grochówka. Ja osobiście robiłam też z odrobiną majeranku, a dziś w ogóle "oszczędnie" - najpierw w garnku zeszkliłam samą cebulę, potem zalałam wodą, dodałam soczewicę i kawałek skórki od boczku wędzonego + listek. Gotowałam tylko 0,5 godziny, na koniec sól + pieprz. W tej wersji chyba najbardziej mi smakowała .
Biblijna zupa z soczewicy
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: sob 01 wrz, 2007 14:27
- Lokalizacja: Żywiec