Zupa z dyni na słodko z zacierkami

Wszystko co w wodzie się moczy i na końcu pyszne wychodzi - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Zupa z dyni na słodko z zacierkami

Post autor: Agniesia »

Zupa z dyni na słodko z zacierkami

ok 1,5 kg dyni (przed obraniem i wypestkowaniem)
woda
sól, cukier, cynamon
mleko

zacierki:
1 jajko
ok 1 szklanka miksu bezglutenowego
sól

Do dekoracji prażone pestki dyni.

Dynie wypestkować i obrać, pokroić w duże kostki. Przełożyć do garnka i zalać wodą tyle, żeby przykryła dynię.
Zagotować i gotować tak długo, żeby dynia się zaczęła rozpadać. Całość przelać przez sito do innego garnka, dynię przetrzeć.

Zacierki: do miksu mąki bezglutenowej (ale nie całej ilości) wlać roztrzepane jajko, dodać szczyptę soli i zacząć wyrabiać w miarę potrzeby dosypując miksu.
Mąki musi być tyle, żeby się ciasto zaczęło kruszyć, żeby powstały kluseczki.

Zacierki wsypać do gotującej się zupy i chwilę gotować, żeby kluski nie były surowe. Dodać mleko nie za wiele.
Doprawić solą, cukrem i cynamonem (ma być słodka). Jak ktoś nie lubi cynamonu można go pominąć.

Podanie: wlać zupę do miseczki, można zrobić wzorek ze śmietany i posypać prażonym słonecznikiem.

Smacznego.
Obrazek
ODPOWIEDZ