Zupa z dyni na słodko z zacierkami
ok 1,5 kg dyni (przed obraniem i wypestkowaniem)
woda
sól, cukier, cynamon
mleko
zacierki:
1 jajko
ok 1 szklanka miksu bezglutenowego
sól
Do dekoracji prażone pestki dyni.
Dynie wypestkować i obrać, pokroić w duże kostki. Przełożyć do garnka i zalać wodą tyle, żeby przykryła dynię.
Zagotować i gotować tak długo, żeby dynia się zaczęła rozpadać. Całość przelać przez sito do innego garnka, dynię przetrzeć.
Zacierki: do miksu mąki bezglutenowej (ale nie całej ilości) wlać roztrzepane jajko, dodać szczyptę soli i zacząć wyrabiać w miarę potrzeby dosypując miksu.
Mąki musi być tyle, żeby się ciasto zaczęło kruszyć, żeby powstały kluseczki.
Zacierki wsypać do gotującej się zupy i chwilę gotować, żeby kluski nie były surowe. Dodać mleko nie za wiele.
Doprawić solą, cukrem i cynamonem (ma być słodka). Jak ktoś nie lubi cynamonu można go pominąć.
Podanie: wlać zupę do miseczki, można zrobić wzorek ze śmietany i posypać prażonym słonecznikiem.
Smacznego.
Zupa z dyni na słodko z zacierkami
Moderator: Moderatorzy