Biały krem z topinamburu
Cześć Wszystkim smakoszom chciałabym przedstawić coś innego niż codzienne zupy, a mianowicie zupę krem z topinamburu, które można zakupić w Biedronce w 500 g opakowaniu. Smak... jak dla mnie nieporównywalny z czymkolwiek Zachęcam do wypróbowania
SKŁADNIKI:
- 500g topinamburu
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 120g kalafiora
- 1,5 szklanki mleka kokosowego ( takiego,które ma min 80% mleka kokosowego,20% wody lub jakie macie pod ręką)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
- pół pęczka koperku
- sól morska, pieprz czarny, oregano, pieprz cayenne
- 2 luźne bulwy topinamuru
PRZYGOTOWANIE:
Topinambury wraz z ziemniakami obrałam nożykiem, dokładnie umyłam kalafior. Włożyłam do garnka i zalałam wodą (nie soliłam wody). Gotowałam do miękkości, następnie odlałam całą wodę. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy i poddusiłam cebulkę z czosnkiem (drobno pokrojone), dodałam do garnka z warzywami wraz z mleczkiem kokosowym. Gotowałam kilka minut, następnie doprawiłam przyprawami: solą morską, pieprzem czarnym, oregano. Wszystko miksowałam do uzyskania jednolitej masy. Przełożyłam do miseczek, posypałam pieprzem cayenne, solą morską i koperkiem, dodałam kilka chipsów z topinamburu. ( bulwy dokładnie umyć, pokroić na grubość wedle uznania i usmażyć jak chipsy).
RADA:
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, trzeba dodać przegotowanej wody, stale mieszając.
SMACZNEGO !!
Zupa krem z topinamburu
Moderator: Moderatorzy
Zupa krem z topinamburu
Izabela
Re: Zupa krem z topinamburu
Szczerze, to nigdy nie jadłam topinamburu i nawet nie wiem jak smakuje. Kilka razy widziałam go w sklepie, ale te niewielkie ilości na tackach jakoś mnie zniechęciły. Tym bardziej, że nie bardzo też wiedziałam co i jak z niego zrobić. Teraz może odważę się po niego sięgnąć, ale raczej w mniejszej ilości, i bardziej na spróbowanie czy to warzywo w ogóle mi odpowiada )