Pasztet z wątróbek drobiowych

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 187
Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
Lokalizacja: łódź

Pasztet z wątróbek drobiowych

Post autor: Anna Mama Szymona »

Rzeczy, których potrzebujesz
90 dkg świeżej wątróbki z kurczaka,
2 cebule,
1 marchewka,
170 g masła,
1-2 łyżki stołowej koniku lub brandy(niekoniecznie)
Szczypta gałki muszkatołowej,
Sól i pieprz do smaku,
krok
1 umyj wątróbkę z kurczaka; ogrzej masło do temperatury pokojowej tak, aby było miękkie.
krok
2 Podsmażanie cebulki :Obierz i posiekaj drobno cebulę; w rondelku rozgrzej 2-3 łyżki stołowe masła; dodaj posiekane cebule i smaż do miękkości i złotego koloru na średnim ogniu przez około 15-20 minut.
krok
3 Cebula z marchewką :Obierz i zetrzyj marchewkę; dodaj do cebuli i smaż warzywa razem przez następne 8-10 minut.
krok
4 Wątróbka: Przesuń cebule i marchewkę na bok patelni, zwiększ ogień i dodaj całą wątróbkę z kurczaka.
krok
5 Smażenie wątróbki :Smaż wątróbkę mieszając ją od czasu do czasu, do momentu, aż będzie gotowa, ale nie smaż za długo, aby nie stała się gumowa. Następnie dopraw solą, mielonym pieprzem i gałką muszkatołową; dokładnie wymieszaj i odstaw na bok do ostygnięcia.
krok
6 Mielenie wątróbki :Zawartość patelni wraz z resztą masła wrzuć do maszynki do mięsa lub robota kuchennego.krok
7 Doprawianie pasztetu :Zamieszaj pasztet i skosztuj, teraz jest czas, aby dodać więcej soli lub innych przypraw jeśli jest taka potrzeba; następnie dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe koniaku (jeśli zdecydujesz się go użyć).
krok
8 Pasztet z wątróbki: Przełóż pasztet do miski, przykryj folią lub przykrywką i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
krok
9 Gotowy pasztet :Twój pasztet jest już gotowy: możesz podawać go w miseczce lub na chlebie czy na krakersach, jako przystawkę przed daniem głównym czy jako szybką przekąskę.
ODPOWIEDZ