Potrawka z kurczaka, kalafiora i kaszy jaglanej
•2 filety z piersi kurczaka
•1 kalafior
•3 duże pomidory (malinówki)
•6 łyżek kaszy jaglanej
•½ szklanki wody
•2 łyżki masła
•2 łyżki oliwy z oliwek
•1 łyżka sezamu czarnego
•½ pęczka koperku
•½ pęczka natki pietruszki
•sól, pieprz, curry, papryka słodka
mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić,
kalafior umyć, podzielić na różyczki,
w garnku rozpuścić masło z oliwą,
zrumienić kurczaka, dodać kalafior,
pomidory umyć, pokroić w kostkę, dodać do garnka,
wlać wodę, wsypać kaszę, przyprawić i dusić 15-20 minut,
zieleninę umyć, pokroić, dodać do potrawy razem z sezamem,
wymieszać
Potrawka z wołowiny, warzyw i amarantusa
•400 g wołowiny gulaszowej
•200 g fasolki szparagowej
•2 łodygi selera naciowego
•5 dużych pomidorów (malinówki)
•3 ząbki czosnku
•4 łyżki ziarna amarantusa
•kilka gałązek cząbru
•sól, pieprz, papryka słodka
•2 łyżki oleju
mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę,
czosnek obrać, umyć, posiekać,
w garnku rozgrzać olej,
dodać mięso zrumienić, z każdej strony,
dodać czosnek smażyć kilka minut,
pomidory umyć, pokroić w dużą kostkę, dodać do ganka,
dusić 15 minut,
fasolkę umyć, pokroić na pół, dodać do garnka,
seler umyć, pokroić w półksiężyce, dodać o garnka,
cząber umyć, posiekać,
przyprawić, dodać cząber, dosypać amarantus, dusić 20 minut
Kasza jaglana z cukinią i papryką
•1 mała cukinia zielona
•1 mała cukinia żółta
•1 zielona papryka
•150 g kaszy jaglanej
•200 ml wody
•2 łyżki łuskanego słonecznika
•1 cebula
•½ pęczka szczypioru
•3 łyżki oliwy z oliwek
•sól, pieprz, suszone płatki słodkiej papryki, oregano
warzywa umyć,
cukinie pokroić w plastry,
z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski
cebulę obrać i pokroić w piórka,
w garnku na oliwie podsmażyć cebulę,
po chwili dodać cukinie i paprykę,
smażyć kilka minut,
wsypać kaszę, chwilę smażyć,
dolać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut,
przyprawić, dodać umyty i posiekany szczypior,
wymieszać,
nałożyć potrawę na talerze,
posypać słonecznikiem
Dania obiadowe
Moderator: Moderatorzy
Przepis na prawie normalne gołąbki a nawet lepsze:
1/2 p kaszy jaglanej lekko ugotowanej,
1 kg łopatki świeżej - zmielić wlasnoręcznie,
3 ząbki czosnku starte na tarce,
2 jajka całe,
1 łyżka przyprawy do potraw bg,
sól, pieprz,
1 główka kapusty włoskiej,
30 dkg pieczarek,
oliwa,
Kaszę, mięso, jajka, czosnek starty, przyprawa bg, sól, pieprz dokładnie wyrobić (ja to robię ręką) Pieczarki z czosnkiem przesmażyć dodać do gołąbków i zawijać w liście, ułożyć ciasno w garnku zalać wodą dodać dowolne przyprawy i gotować ok 40 min. Można zrobić sos pomidorowy. Gołąbki są super, u mnie znikają w bardzo szybkim tempie. Pychotka - polecam
1/2 p kaszy jaglanej lekko ugotowanej,
1 kg łopatki świeżej - zmielić wlasnoręcznie,
3 ząbki czosnku starte na tarce,
2 jajka całe,
1 łyżka przyprawy do potraw bg,
sól, pieprz,
1 główka kapusty włoskiej,
30 dkg pieczarek,
oliwa,
Kaszę, mięso, jajka, czosnek starty, przyprawa bg, sól, pieprz dokładnie wyrobić (ja to robię ręką) Pieczarki z czosnkiem przesmażyć dodać do gołąbków i zawijać w liście, ułożyć ciasno w garnku zalać wodą dodać dowolne przyprawy i gotować ok 40 min. Można zrobić sos pomidorowy. Gołąbki są super, u mnie znikają w bardzo szybkim tempie. Pychotka - polecam