Dania obiadowe

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Dania obiadowe

Post autor: Manga »

Potrawka z kurczaka, kalafiora i kaszy jaglanej

•2 filety z piersi kurczaka
•1 kalafior
•3 duże pomidory (malinówki)
•6 łyżek kaszy jaglanej
•½ szklanki wody
•2 łyżki masła
•2 łyżki oliwy z oliwek
•1 łyżka sezamu czarnego
•½ pęczka koperku
•½ pęczka natki pietruszki
•sól, pieprz, curry, papryka słodka

mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić,
kalafior umyć, podzielić na różyczki,
w garnku rozpuścić masło z oliwą,
zrumienić kurczaka, dodać kalafior,
pomidory umyć, pokroić w kostkę, dodać do garnka,
wlać wodę, wsypać kaszę, przyprawić i dusić 15-20 minut,
zieleninę umyć, pokroić, dodać do potrawy razem z sezamem,
wymieszać

Potrawka z wołowiny, warzyw i amarantusa

•400 g wołowiny gulaszowej
•200 g fasolki szparagowej
•2 łodygi selera naciowego
•5 dużych pomidorów (malinówki)
•3 ząbki czosnku
•4 łyżki ziarna amarantusa
•kilka gałązek cząbru
•sól, pieprz, papryka słodka
•2 łyżki oleju

mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę,
czosnek obrać, umyć, posiekać,
w garnku rozgrzać olej,
dodać mięso zrumienić, z każdej strony,
dodać czosnek smażyć kilka minut,
pomidory umyć, pokroić w dużą kostkę, dodać do ganka,
dusić 15 minut,
fasolkę umyć, pokroić na pół, dodać do garnka,
seler umyć, pokroić w półksiężyce, dodać o garnka,
cząber umyć, posiekać,
przyprawić, dodać cząber, dosypać amarantus, dusić 20 minut

Kasza jaglana z cukinią i papryką

•1 mała cukinia zielona
•1 mała cukinia żółta
•1 zielona papryka
•150 g kaszy jaglanej
•200 ml wody
•2 łyżki łuskanego słonecznika
•1 cebula
•½ pęczka szczypioru
•3 łyżki oliwy z oliwek
•sól, pieprz, suszone płatki słodkiej papryki, oregano

warzywa umyć,
cukinie pokroić w plastry,
z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski
cebulę obrać i pokroić w piórka,
w garnku na oliwie podsmażyć cebulę,
po chwili dodać cukinie i paprykę,
smażyć kilka minut,
wsypać kaszę, chwilę smażyć,
dolać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut,
przyprawić, dodać umyty i posiekany szczypior,
wymieszać,
nałożyć potrawę na talerze,
posypać słonecznikiem
mJULKA
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: pn 27 wrz, 2010 12:30
Lokalizacja: podlaskie

Post autor: mJULKA »

Świetne te przepisy tylko jak dla mojej bezglutki nie do zjedzenia.Nie lubi kalafiora,cukinii,fasolki szparagowej itd.Czasami na prawdę mam problem by zrobić jej obiad i by jej smakował bo lubi niewiele warzyw.
Może ktoś zaproponuje obiad dla dzieci i takich niejadków jak moja córa?
Gagata
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: śr 24 paź, 2012 23:44
Lokalizacja: katowice

Post autor: Gagata »

Przepis na prawie normalne gołąbki a nawet lepsze:
1/2 p kaszy jaglanej lekko ugotowanej,
1 kg łopatki świeżej - zmielić wlasnoręcznie,
3 ząbki czosnku starte na tarce,
2 jajka całe,
1 łyżka przyprawy do potraw bg,
sól, pieprz,
1 główka kapusty włoskiej,
30 dkg pieczarek,
oliwa,
Kaszę, mięso, jajka, czosnek starty, przyprawa bg, sól, pieprz dokładnie wyrobić (ja to robię ręką) Pieczarki z czosnkiem przesmażyć dodać do gołąbków i zawijać w liście, ułożyć ciasno w garnku zalać wodą dodać dowolne przyprawy i gotować ok 40 min. Można zrobić sos pomidorowy. Gołąbki są super, u mnie znikają w bardzo szybkim tempie. Pychotka - polecam
ODPOWIEDZ