Krewetki z czosnkiem, pomidorami w sosie śmietanowym
Moderator: Moderatorzy
Krewetki z czosnkiem, pomidorami w sosie śmietanowym
Krewetki z czosnkiem, pomidorami w sosie śmietanowym
Co potrzebujemy?
(porcja na 2 osoby, a brzuchy pękały)
250 g krewetek koktajlowych
3 ząbki czosnku
2 pomidory
śmietana (my wybraliśmy 22%)
1 paczka ryżu
1/4 kostki masła
sól, pieprz
Opcjonalnie (do sosu czosnkowego)
majonez bezglutenowy
2 ząbki czosnku
Jak przygotować to danie?
Krewetki wysypujemy na durszlak. Jeśli mamy chwilkę czasu, zostawiamy je na naczyniu aż same się rozmrożą (jeśli chcemy je od razu rozmrozić to zalewamy je zimną wodą, a potem przelewamy dwa razy wrzącą wodą, ja jednak wolę tą bardziej naturalną formę odmrożenia). Kiedy krewetki już odtajały przelewamy je zimną wodą. Potem raz przelewamy je wrzątkiem i sprawdzamy, czy wszystkie krewetki się odłączyły od siebie.
Następnie kroimy ząbki czosnku w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztapiamy masło. Podsmażamy czosnek aż zacznie pięknie pachnieć.
Wstawiamy ryż, by ugotował się, kiedy nasze krewetki będą gotowe.
Na podsmażony czosnek wrzucamy krewetki i smażymy je około 4-5 minut, by były już miękkie, ale nie za długo, bo staną się „gumowe”. W międzyczasie, kiedy nasze krewetki są na patelni, musimy sparzyć dwa pomidory, by pozbawić je skórki. Wycinamy też pestki i twarde elementy pomidora. Potem kroimy pomidorki w kostkę i wrzucamy na patelnię do krewetek.
Kiedy nasze krewetki i pomidory się troszkę podgotują dokładamy śmietanę. Ja dodałam 2 łyżki, ale to dodajemy na oko. Musimy zobaczyć, kiedy konsystencja sosu nam będzie odpowiadała.
Dodajemy soli, pieprzu do smaku.
Ugotowany ryż wsypujemy do miski, a do niej dodajemy nasze krewetki. Wszystko mieszamy razem, by składniki się dobrze połączyły.
Do krewetek możemy przygotować też sos czosnkowy, według przepisu dostępnego tutaj! Wtedy nasze krewetki będą jeszcze bardziej czosnkowe i wyraziste.
Smacznego!
Zapraszam na bloga: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/02/11/ ... ietanowym/
Co potrzebujemy?
(porcja na 2 osoby, a brzuchy pękały)
250 g krewetek koktajlowych
3 ząbki czosnku
2 pomidory
śmietana (my wybraliśmy 22%)
1 paczka ryżu
1/4 kostki masła
sól, pieprz
Opcjonalnie (do sosu czosnkowego)
majonez bezglutenowy
2 ząbki czosnku
Jak przygotować to danie?
Krewetki wysypujemy na durszlak. Jeśli mamy chwilkę czasu, zostawiamy je na naczyniu aż same się rozmrożą (jeśli chcemy je od razu rozmrozić to zalewamy je zimną wodą, a potem przelewamy dwa razy wrzącą wodą, ja jednak wolę tą bardziej naturalną formę odmrożenia). Kiedy krewetki już odtajały przelewamy je zimną wodą. Potem raz przelewamy je wrzątkiem i sprawdzamy, czy wszystkie krewetki się odłączyły od siebie.
Następnie kroimy ząbki czosnku w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztapiamy masło. Podsmażamy czosnek aż zacznie pięknie pachnieć.
Wstawiamy ryż, by ugotował się, kiedy nasze krewetki będą gotowe.
Na podsmażony czosnek wrzucamy krewetki i smażymy je około 4-5 minut, by były już miękkie, ale nie za długo, bo staną się „gumowe”. W międzyczasie, kiedy nasze krewetki są na patelni, musimy sparzyć dwa pomidory, by pozbawić je skórki. Wycinamy też pestki i twarde elementy pomidora. Potem kroimy pomidorki w kostkę i wrzucamy na patelnię do krewetek.
Kiedy nasze krewetki i pomidory się troszkę podgotują dokładamy śmietanę. Ja dodałam 2 łyżki, ale to dodajemy na oko. Musimy zobaczyć, kiedy konsystencja sosu nam będzie odpowiadała.
Dodajemy soli, pieprzu do smaku.
Ugotowany ryż wsypujemy do miski, a do niej dodajemy nasze krewetki. Wszystko mieszamy razem, by składniki się dobrze połączyły.
Do krewetek możemy przygotować też sos czosnkowy, według przepisu dostępnego tutaj! Wtedy nasze krewetki będą jeszcze bardziej czosnkowe i wyraziste.
Smacznego!
Zapraszam na bloga: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/02/11/ ... ietanowym/
Majonez bezglutenowy to np. Hellmann'sidealna81 pisze:Gdzie można kupić majonez bezglutenowy ????
Dostałam informację od producenta:
* majonez Hellmanns Babuni 225ml, 375ml, 650ml
* majonez Hellmanns Original 225ml, 375ml, 650ml
* majonez Hellmanns Light 225ml, 375ml
* majonez Hellmanns Oliwkowy 225ml
Nodle - bardzo dziękuje za informacje dotycząca majonezu :*
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy frytki w faswodach są bezpieczne ?
Pozdrawiam
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy frytki w faswodach są bezpieczne ?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 11 kwie, 2013 09:32 przez idealna81, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma za coidealna81 pisze:Nodle - bardzo dziękuje za informacje dotycząca majonezu :*
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy frytki w faswodach są bezpieczne ?
Pozdrawiam
Frytki w McDonald są podobno bezpieczne. Jem je i nic mi nigdy nie było. Raz zaryzykowałam i zjadłam frytki w Burger Kingu i nic mi nie było.
Zapraszam na mojego bloga, tam masz info o McDonaldzie i o frytkach Aviko. W zakładce 'od producenta'.
Dziękuje bardzo za odpowiedz - na pewno zajrzę na bloga.noodle pisze:Nie ma za coidealna81 pisze:Nodle - bardzo dziękuje za informacje dotycząca majonezu :*
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy frytki w faswodach są bezpieczne ?
Pozdrawiam
Frytki w McDonald są podobno bezpieczne. Jem je i nic mi nigdy nie było. Raz zaryzykowałam i zjadłam frytki w Burger Kingu i nic mi nie było.
Zapraszam na mojego bloga, tam masz info o McDonaldzie i o frytkach Aviko. W zakładce 'od producenta'.
Nie radzę sobie już z tą CELIAKIA,ale postanowiłam....,że nie dam się jej i dlatego zadaje ostatnio dużo pytań
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
noodle - dziękuje bardzo za miłe słowa.Bo kompletnie sobie nie radze z ta Celiakią ,ale dzięki ludziom i forum może chociaż ja troszkę polubię...?
Dziś byłam na zakupach w TESCO dzięki informacją zawartych i na forum i na Twoim blogu zakupiłam kilka produktów firmy FROSTA, kilka produktów z Mlekovity oraz Ramy i jestem z tego powodu zadowolona - nie powiem ,ze to były szybkie zakupy ,ale udane w 100%
Pozdrawiam
Dziś byłam na zakupach w TESCO dzięki informacją zawartych i na forum i na Twoim blogu zakupiłam kilka produktów firmy FROSTA, kilka produktów z Mlekovity oraz Ramy i jestem z tego powodu zadowolona - nie powiem ,ze to były szybkie zakupy ,ale udane w 100%
Pozdrawiam
Krewetki z boczkiem i czosnkiem
Ostatnio przedstawiałam Wam przepis na krewetki z pomidorami i czosnkiem. Dziś chciałabym pokazać Wam zmodyfikowaną wersję tego przepisu. Będą to krewetki z boczkiem, czosnkiem i pomidorami.
Co potrzebujemy?
450 g krewetek z ogonkami
6 ząbków czosnku
4 pomidory
śmietana (my wybraliśmy 30 %)
1/2 kostki masła
20 dag boczku wędzonego
sól, pieprz
Jak przygotować krewetki?
Krewetki rozmrażamy i ściągamy z nich ogonki, które odkładamy na talerzyk. Na suchej i rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w plasterki boczek. Gdyby się przypalał można dodać troszkę masła.
Kiedy już się podsmaży zdejmujemy go z patelni. Na tej samej rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy wspomniane ogonki z krewetek (przez około 5 min.). Potem zdejmujemy je z patelni tak, by zostało na niej jak najwięcej tłuszczu.
Na tym tłuszczu podsmażamy krewetki. Kiedy będą już miękkie wyjmujemy je i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Krótko go podsmażamy, dodajemy pomidory bez skórek i pestek (sparzone wrzątkiem, jak we wcześniejszym przepisie na krewetki).
Dodajemy później boczek, krewetki i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
PS
Po szczegóły zapraszam jak zwykle na bloga
Co potrzebujemy?
450 g krewetek z ogonkami
6 ząbków czosnku
4 pomidory
śmietana (my wybraliśmy 30 %)
1/2 kostki masła
20 dag boczku wędzonego
sól, pieprz
Jak przygotować krewetki?
Krewetki rozmrażamy i ściągamy z nich ogonki, które odkładamy na talerzyk. Na suchej i rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w plasterki boczek. Gdyby się przypalał można dodać troszkę masła.
Kiedy już się podsmaży zdejmujemy go z patelni. Na tej samej rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy wspomniane ogonki z krewetek (przez około 5 min.). Potem zdejmujemy je z patelni tak, by zostało na niej jak najwięcej tłuszczu.
Na tym tłuszczu podsmażamy krewetki. Kiedy będą już miękkie wyjmujemy je i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Krótko go podsmażamy, dodajemy pomidory bez skórek i pestek (sparzone wrzątkiem, jak we wcześniejszym przepisie na krewetki).
Dodajemy później boczek, krewetki i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
PS
Po szczegóły zapraszam jak zwykle na bloga
Krewetki z boczkiem i czosnkiem
Przepis dodał się podwójnie Przepraszam za zamieszanie.
Ostatnio zmieniony sob 04 maja, 2013 16:50 przez noodle, łącznie zmieniany 2 razy.