Sałatki Warzywne
Moderator: Moderatorzy
Sałatki Warzywne
Potrzebuje "kopa" witaminowego, jako że z tego co wyczytałem cud pastylki w stylu Centrum chyba nie są dla nas dobre, a ja w sprawach kuchennych jestem hmm... no powiedzmy, że na tym polu moją wiedza jest niewielka, więc byłbym wdzięczny za kilku przepisów a i innym też się pewnie przydadzą. Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
proszę o podpowiedź w spr. sałatek itp
witam, mój mąż dowiedział się tydzień temu że jest chory na celiakię i że Musi przejść na dietę bezglutenową, i mam pytanie do osób już doświadczonych w tej chorobie. Czy sałatki warzywne z surowych warzyw (typu sałata pomidor papryka) można jeść codziennie? czy raczej raz na jakiś czas - w sensie czy nie szkodzą? i pytanie o codzienną dietę? jak wygląda wasze śniadanie i kolacja? bo nie mam zupełnie pomysłów na "cudowanie" czegoś nowego na kolację, a z drugiej też strony boję się mężowi coś podać żeby mu nie zaszkodziło ? ;/ proszę o wszelką podpowiedź, z góry dziękuję i pozdrawiam Monika
ps. a pro po jak to jest z drożdzami? można Wam surowe czy tylko te z proszku (chodzi mi o dodanie ich jako "do chleba"?)
ps. a pro po jak to jest z drożdzami? można Wam surowe czy tylko te z proszku (chodzi mi o dodanie ich jako "do chleba"?)
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Sałatki z surowych warzyw na początku diety lepiej sobie darować, jelita muszą odpocząć. Należy dietę uczynić lekko strawną na kilka tygodni, nawet jeśli objawy choroby ustępują szybciej. Potem większość celiaków zaczyna jeść wszystko, co dozwolone w diecie BG. Drożdże są dozwolone.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
No więc ośmielę się podać przepis na pyszną sałatkę, którą można zjeść jako dodatek do obiadku, czy II-go śniadanka:
SKŁADNIKI:
- sałata lodowa
- czerwona papryka
- szczypiorek
- rukola
- roszponka
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- świeże zioła z hodowli z domowego parapetu
- 2 łyżki miodu lipowego lub innego ciekłego ( miód gryczany jest za gęsty )
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
Wszystkie warzywa myjemy.
Sałatę lodową rwiemy do miski na mniejsze kawałki, kroimy w kostkę paprykę i wrzucamy do tej samej miski, ma mniejsze kawałki rwiemy rukolę i wraz z roszpunką wrzucamy do miski, szczypiorek tniemy nożyczkami wprost do miski. W oddzielnej miseczce robimy sos vinegrette: wlewamy oleje , sok z cytryny i miód, wsypujemy sól, pieprz i wyciskamy wyciskarką czosnek. Mieszamy i wlewamy do miski w warzywami. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Jeśli sałatkę zabieramy w pojemniczku do pracy, to możemy sobie darować dodawanie czosnku i dodajemy mniej szczypiorku.
SKŁADNIKI:
- sałata lodowa
- czerwona papryka
- szczypiorek
- rukola
- roszponka
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- świeże zioła z hodowli z domowego parapetu
- 2 łyżki miodu lipowego lub innego ciekłego ( miód gryczany jest za gęsty )
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
Wszystkie warzywa myjemy.
Sałatę lodową rwiemy do miski na mniejsze kawałki, kroimy w kostkę paprykę i wrzucamy do tej samej miski, ma mniejsze kawałki rwiemy rukolę i wraz z roszpunką wrzucamy do miski, szczypiorek tniemy nożyczkami wprost do miski. W oddzielnej miseczce robimy sos vinegrette: wlewamy oleje , sok z cytryny i miód, wsypujemy sól, pieprz i wyciskamy wyciskarką czosnek. Mieszamy i wlewamy do miski w warzywami. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Jeśli sałatkę zabieramy w pojemniczku do pracy, to możemy sobie darować dodawanie czosnku i dodajemy mniej szczypiorku.
WARZYWNE LECZO:
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 szt. cukinii
- 1 ząbek czosnku
- świeże zioła
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz
Cukinię kroimy w grubszą kostkę, paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka, czosnek w grubsze plasterki. Do garnka wlewamy 2 łyżeczki oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek pozwalając się im zeszklić. Wrzucamy cukinię, krótką chwilkę mieszając pozwalamy jej pddusić się na oliwie, następnie podlewamy połową szklanki wody i wrzucamy paprykę oraz przyprawy. Zmniejszamy płomień pod garnkiem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut. Warzywa mają być podduszone, a nie rozciapane Można dodać kiełbaski bg lub gotowaną pierś kurczaka, lub zjeść jako danie samodzielne.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 szt. cukinii
- 1 ząbek czosnku
- świeże zioła
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz
Cukinię kroimy w grubszą kostkę, paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka, czosnek w grubsze plasterki. Do garnka wlewamy 2 łyżeczki oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek pozwalając się im zeszklić. Wrzucamy cukinię, krótką chwilkę mieszając pozwalamy jej pddusić się na oliwie, następnie podlewamy połową szklanki wody i wrzucamy paprykę oraz przyprawy. Zmniejszamy płomień pod garnkiem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut. Warzywa mają być podduszone, a nie rozciapane Można dodać kiełbaski bg lub gotowaną pierś kurczaka, lub zjeść jako danie samodzielne.