Dynia z jabłkami i cebulą (bez glutenu i mleka)

Wszystko co zielone, kolorowe i fajnie doprawione - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Dynia z jabłkami i cebulą (bez glutenu i mleka)

Post autor: Agniesia »

Dynia z jabłkami i cebulą (bez glutenu i mleka)
Autor: Grażyna Toruńczyk
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html

Składniki:
- pół kg dyni obranej
- pozbawionej pestek wraz z miękką otoczką
- 1-2 cebule
- 3-4 jabłka
- 2 łyżeczki cuminu (kminu rzymskiego) lub kminku
- sól
- olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka rozdrobnij i wraz z pokrojoną na kawałki dynią dorzuć do cebuli. Dodaj sól i przyprawę. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż do zmięknięcia warzyw. Nie muszą się one całkiem rozgotowywać, chyba że chcesz uzyskać papkę. Jeśli dolejesz trochę wody i zmiksujesz, będziesz mieć zupę. Uwaga: Purée z samej dyni (gotowanej lub pieczonej) może być podawane zamiast ziemniaków z białym mięsem.
Obrazek
ODPOWIEDZ