Przy 50g amarantusa chleb robi się twardszy i dla mnie pogarsza się jego smak w stosunku do mąki bazowej (mąki białe), piekę w automacie. A przy 100? . Próbowałaś 50/50 ? Żurawina suszona? Ten temat zaczyna mnie bardzo interesowaćJustyna1982 pisze:np 400 miks plus 100 amarantus,
Chleb bezglutenowy - pilne!
Moderator: Moderatorzy
Chlebek bezglutenowy-pilne
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 74
- Rejestracja: pn 04 lut, 2013 18:27
- Lokalizacja: kielce
-
- Nowicjusz
- Posty: 2
- Rejestracja: pn 04 lut, 2013 22:55
- Lokalizacja: Wrocław
Przepis na chleb, szczególnie dla osób, którym też nie smakuje 'papierowy' gotowiec z mieszanek
-150 g mąki kukurydzianej
-70 g mąki gryczanej
-100 g mąki ziemniaczanej
-25 g drożdży świeżych
-300 ml letniego mleka
-jajko
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
1. Mieszamy: mąki, drożdże pokruszone, sól, cukier
2. Dolewamy letnie mleko i dalej mieszamy
3. Dodajemy jajko i znowu mieszamy ;d
4. Przykrywamy i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia
5. Przekładamy do foremki i zostawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia
6. Pieczemy 30-40 min w temp. 130 (tak było przynajmniej w moim szalonym piekarniku). warto sprawdzić po prostu wykałaczką czy czymś.
Chleb się nie kruszy, więc znowu można jeść kanapkę z wędliną, a nie wędlinę z chlebem ;d Przepis z http://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy/. Zmieniłam tylko mąkę ryżową na kukurydzianą, bo ryżowej nie miałam w domu. Smacznego!
-150 g mąki kukurydzianej
-70 g mąki gryczanej
-100 g mąki ziemniaczanej
-25 g drożdży świeżych
-300 ml letniego mleka
-jajko
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
1. Mieszamy: mąki, drożdże pokruszone, sól, cukier
2. Dolewamy letnie mleko i dalej mieszamy
3. Dodajemy jajko i znowu mieszamy ;d
4. Przykrywamy i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia
5. Przekładamy do foremki i zostawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia
6. Pieczemy 30-40 min w temp. 130 (tak było przynajmniej w moim szalonym piekarniku). warto sprawdzić po prostu wykałaczką czy czymś.
Chleb się nie kruszy, więc znowu można jeść kanapkę z wędliną, a nie wędlinę z chlebem ;d Przepis z http://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy/. Zmieniłam tylko mąkę ryżową na kukurydzianą, bo ryżowej nie miałam w domu. Smacznego!
znowu się zapytam o przepis i zastępnik,tzn jajko,oczywiście chodzi o całe a gdybym dała samo żółtko ? a zamiast tego białka z jaja np.trochę oliwy ?gonzaga123 pisze:Przepis na chleb, szczególnie dla osób, którym też nie smakuje 'papierowy' gotowiec z mieszanek
-150 g mąki kukurydzianej
-70 g mąki gryczanej
-100 g mąki ziemniaczanej
-25 g drożdży świeżych
-300 ml letniego mleka
-jajko
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
1. Mieszamy: mąki, drożdże pokruszone, sól, cukier
2. Dolewamy letnie mleko i dalej mieszamy
3. Dodajemy jajko i znowu mieszamy ;d
4. Przykrywamy i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia
5. Przekładamy do foremki i zostawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia
6. Pieczemy 30-40 min w temp. 130 (tak było przynajmniej w moim szalonym piekarniku). warto sprawdzić po prostu wykałaczką czy czymś.
Chleb się nie kruszy, więc znowu można jeść kanapkę z wędliną, a nie wędlinę z chlebem ;d Przepis z http://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy/. Zmieniłam tylko mąkę ryżową na kukurydzianą, bo ryżowej nie miałam w domu. Smacznego!
i oczywiście w czym piekłaś ten chleb,w piekarniku ?
no to zrobiłam ten chleb bo paczkowany się skończył
zamiast mąki kukurydzianej dałam ryżową i nie dałam jajka
Efekt taki
i zadowolona buźka
zamiast mąki kukurydzianej dałam ryżową i nie dałam jajka
Efekt taki
i zadowolona buźka
Ostatnio zmieniony pt 19 kwie, 2013 10:51 przez tareczka, łącznie zmieniany 2 razy.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
A smarujecie czymyś jeszcze foremke do pieczenia chleba , czy tylko olejem?
Bo mi za każdym razem przywiera i oprócz tego że i tak wypiek się nie udaje , to wogole nie mogę tego wyjąć
Czy jeszcze czymś posypujecie foremkę?
Bo mi za każdym razem przywiera i oprócz tego że i tak wypiek się nie udaje , to wogole nie mogę tego wyjąć
Czy jeszcze czymś posypujecie foremkę?
Ostatnio zmieniony śr 01 maja, 2013 19:27 przez Katarzyna35, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja po wielu próbach i obskrobanych foremkach już zawsze smaruję masłem i posypuję mąką kukurydzianą (akurat tą mi najwygodniej, ale pewnie może być każda inna b/g).
Też najpierw smarowałam tylko olejem i była masakra. Myślałam, że to albo sprawa blaszki, albo specyfika ciasta bezglutenowego. Aż upiekłam w tej samej blaszce ciasto b/g Z MASŁEM i okazało się, że samo wypadło z formy. Choć jej nawet nie smarowałam.
I to chyba to - masło jednak inaczej zachowuje się niż olej i w sumie do wypieków glutenowych też smaruje się blachy masłem (jak mi się wydaje).
W każdym razie - polecam tę metodę. Wreszcie przestałam niszczyć foremki .
Też najpierw smarowałam tylko olejem i była masakra. Myślałam, że to albo sprawa blaszki, albo specyfika ciasta bezglutenowego. Aż upiekłam w tej samej blaszce ciasto b/g Z MASŁEM i okazało się, że samo wypadło z formy. Choć jej nawet nie smarowałam.
I to chyba to - masło jednak inaczej zachowuje się niż olej i w sumie do wypieków glutenowych też smaruje się blachy masłem (jak mi się wydaje).
W każdym razie - polecam tę metodę. Wreszcie przestałam niszczyć foremki .
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Foremki spód oraz boki nacieram olejem za pomocą pędzelka .Wychodzi z niej chleb bez problemu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw 02 maja, 2013 22:03 przez Halina24, łącznie zmieniany 1 raz.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Ola_la, i Halina24, dzięki za podpowiedzi, wlasnie posmarowalam olejem i jeszcze troche posypalam maką, choc troche sie "zwałkowala" na oleju , no i ciasto zrobiłam gęstsze. Na razie udało się wyjąć w calości z foremki stygnie , mam nadzieje że w końcu będzie dobrze, bo o mało znowu się nie poddałam.