skladniki:
500g mieszanki mixB lub miesznka PIEKARZ balviten
50g margaryny
350g jogurtu
10g suchych lub 15g świeżych drożdży
szczypta soli
40g cukru trzcinowego (ja daje slodzik w plynie)
Do polozenia na wierzch wg upodobań zółtko, migdaly, rodzynki.
Przygotowanie:
Roztopioną margaryne wlac do miski, dodac jogurt (z serka waniliowego tez wyjda) i drozdze, dobrze wymieszac, zeby drozdze sie roztopily. Dodac pozostale skladniki (oprocz tych do polozenia na wierzch) wyrobic gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i pozostawic na 30minut. Po tym czasie formowac dowolne buleczki i ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryc i pozostawic na 20minut. Buleczki mozna posmarowac zoltkiem rozbitym i posypan wedle upodoban, ja nawet do srodka daje jakas konfiturke lub dzem. Piec w nagrzanym piekarniku przez okolo 20minut w temp 200stopni.
SMACZNEGO
![n :053:](./images/smilies/053.gif)