aparaty do pieczenia chleba
Moderator: Moderatorzy
aparaty do pieczenia chleba
Witam wszytskich!
Chciałabym po raz kolejny podjąć ten temat; na starym forum jest wiele wątków w tym temacie, ale pomysałam, że na nowym forum tez sie przyda cos na ten temat. Ja osobiście przymierzam się do zakupu takiego aparatu, al nie wiem co wybrać, a potem gdzie to kupić. Na Panasonica mnie nie stać, chociaż wygląda fantastycznie. Czy możecie mi coś polecić, podac info gdzie znajde to na intercencie? No i co z tym aparatem z Mango? Pozdrawiam
Chciałabym po raz kolejny podjąć ten temat; na starym forum jest wiele wątków w tym temacie, ale pomysałam, że na nowym forum tez sie przyda cos na ten temat. Ja osobiście przymierzam się do zakupu takiego aparatu, al nie wiem co wybrać, a potem gdzie to kupić. Na Panasonica mnie nie stać, chociaż wygląda fantastycznie. Czy możecie mi coś polecić, podac info gdzie znajde to na intercencie? No i co z tym aparatem z Mango? Pozdrawiam
jezyk żyrafy, nie szakala
ja kupiłam niedawno automat Severin i jestem z niego BARDZO zadowolona. jest dużo tańszy od Panasonica (kupiłam w MediaMarkt). można w nim używać mąk bezglutenowych. w instrukcji nie ma niestety przepisów na bezglutenowe pieczywo, ale znalazłam kilka w internecie i w książce Dieta bezglutenowa i bezmleczna dla dzieci i dorosłych.
przyznam bez bicia że ja go kupiłam...cam pisze: No i co z tym aparatem z Mango?
nie jest to może rewelacja... ale ja jestem zadowolona - uprzedzam iż nie mam porównania z chlebami pieczonymi w innych automatach...
piekę w nim chleb bezglutenowy mleczny ( często z dodatkami - pestki słonecznika, lub siemię lniane, lub podsmażona cebulka) - chleb wyrasta mi do wysokości 3/4 foremki.
Foremka jest wyjmowana – chleb wychodzi bez problemu. Trochę trzeba się nagimnastykować by wyjąć to śmigiełko - gdyż jest obrośnięte ciastem. Piekę na 3 programie "Whole Wheat" z przyrumienieniem skórki na : Dark
Do pieczenia na zmianę używam mąki : Piekarni Fundacji "Przekreślony kłos" (bezglutenowa mleczna) oraz „Koncentratu Ciasta Chlebowego” – „Glutenexu”
oraz stosuje "sztuczki" aby poprawić proces rośnięcia:
- drożdże rozrabiam z cukrem ( tym z przepisu) i małą ilością ciepłego mleka - do foremki dodaje takie już rosnące,
- dodawane płyny (tj. mleko woda) nie powinny być wyjęte prosto z lodówki tylko w temperaturze pokojowej lub ciut cieplejsze,
- sól hamuje proces rośnięcia nie można solą posypywać drożdży.
>>pozdrawiam<<
Mam do Was pytanie: czy warto kupić to urządzenie? Chodzi mi o wydajnosc pieczenia a kupienia chlebka w sklepie. Mieszkam w Tarnowie, gdzie nie ma Media Markt czy innych takich (macro cash), ale jeżdżę do Rzeszowa i ewentualnie tam mogłabym kupić. Jaki polecacie? Jakie są ceny? Czy rzeczywiscie taniej, albo chociaż w cenie wychodzi upieczenie chlebka? (za 400gram płacę 6,00). I czy można w tym upiec niskobiałkowy, bezmleczny? No i jak z serwisowaniem tego urządzenia?
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)
Chleb pieczony czy kupowany?
Po zdiagnozowaniu, w szpitalu po raz pierwszy dostałem chleb ze sklepu (Glutenex?). Jadłem ale ... :? Po wyjściu ze szpitala zaczęliśmy sami piec z koncentratu PKU i stwierdziłem, że nie kupię gotowego, chyba, że będę musiał. Cenowo nie wyjdzie drożej niż kupić gotowy a bez porównania smaczniej.
Druga sprawa to dostępność gotowego chleba - w Krakowie (leżałem na Klinice) jest sklep ze zdrową żywnością gdzie można kupić chleb 2 razy w tygodniu ale trzeba kilka dni wcześniej zamówić. W porównaniu do tego, w Tarnowie na ul. Narutowicza wchodzisz i kupujesz i to jeszcze w różnych wersjach. Tutaj też po raz pierwszy udało się kupić skrobię pszenną - bezglutenową.
Teraz usiłujemy opanować wypieki w automacie - na razie kiepsko.
Pozdrawiam.
Druga sprawa to dostępność gotowego chleba - w Krakowie (leżałem na Klinice) jest sklep ze zdrową żywnością gdzie można kupić chleb 2 razy w tygodniu ale trzeba kilka dni wcześniej zamówić. W porównaniu do tego, w Tarnowie na ul. Narutowicza wchodzisz i kupujesz i to jeszcze w różnych wersjach. Tutaj też po raz pierwszy udało się kupić skrobię pszenną - bezglutenową.
Teraz usiłujemy opanować wypieki w automacie - na razie kiepsko.
Pozdrawiam.
automacik
juz od ponad pol roku uzywam aparacik Panasonica, fakt byl drogi ale to naprawde rewelacja. Daje sie piec wszystko i ze wszystkiego , w zestawie jest bardzo pomocna instrukcja ktora dziala!!, jesli macie jakies pytanka to chetnie pomoge gdyz udalo mi sie zglebic kilka sztuczek dzieki ktorym lepiej wychodzi pieczywko
Mix B to nazwa produktu firmy Dr. Schar. Jest to firma która produkuje delicje dla bezglutenów, sama zobacz http://www.schaer.com/ . Dość często jestem poza krajem wiec kupuje sobie ich produkty we wloszech, austrii czy niemczech. Jestesmy chyba jedynym krajem w europie ktory nie ma przedstawiciela, a nawet w rosji jest kilku
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
SEVERIN ?!?
Mam prośbę do użytkowników automatów Severin: na którym programie pieczecie swój chleb ??? Mnie jeszcze nie wyszedł, zawsze jakiś zakalec albo twardziel i nie wiem co robię źle...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
SEVERIN ?!?
Rafał, ja mojej córce piekę w Severinie na Vollkornbrot. Poza tym polecam książkę Dieta bezmleczna i bezglutenowa dla dzieci i dorosłych - jest w niej parę przepisów (m.in. na Severina). Wypróbowałam kilka. Polecam chałkę (chyba jest błąd, radzę pominąć 300 ml mleka pełnotłust.)i babkę piaskową (robiąc w Severinie, najpierw ręcznie ubiłam jajka z cukrem). powodzenia
-
- Nowicjusz
- Posty: 2
- Rejestracja: śr 03 mar, 2004 19:29
- Lokalizacja: Szczecin
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
a z jakich przepisów korzystasz? masz swoje? to wrzuć, proszę, na forum
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia