Chleb bezglutenowy - pilne!
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Ja robię z mixu bezglutenu nie dodaję jajek ani mleka tylko po tym jak ciasto sobie wyrośnie smaruję go oliwą z oliwek (pędzelkiem). Dopiero po tym daję do pieca. Skórka robi się śliczna złota. Tego triku doczytałam się na mixie z schaera. Tylko ten chlebek z schaera jakoś mi nie do końca smakował.
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
-
- Nowicjusz
- Posty: 45
- Rejestracja: pt 09 paź, 2009 11:32
- Lokalizacja: Kuj -Pom
Ja dodaję żółtka - wykorzystuje każdą okazję by trochę wzbogacić dietę. Pierwszy upiekłam bez zółtka był biały jak papier...
Ostatnio zmieniony czw 17 lut, 2011 23:09 przez PUMA, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Ja się wyręczam kaloryferem elektrycznym - jak mi się spieszy i chcę podgonić. Włanczam kaloryfer i obok stawiam na krześle ciasto przykryte ściereczką. Też je obracam, żeby z każdej strony miało ciepło ale czasem o tym zapomnę i też idzie ładnie
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
A ja opracowałam chleb-ciasto drożdżowe:) Nie dodaję cukry, a zamiast niego daję garść rodzynek, lub żurawiny, a zamiast 500g mąki daję 420g i 80g kukurydzianej dla kolorku:). Po upieczeniu w automacie, studzę kromkuję i pakuje po 2 do woreczka i zamrażam. Rano przed wyjściem do pracy zabieram z sobą woreczek osobno coś do chlebka. Do śniadania, które jem o 10 chlebek się rozmrozi i jest przepyszny. Nie lubię chleba kupowanego, a mój jest super, gorąco polecam tą metodę.
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Ja wczoraj kupiłam chleb bezglutenowy swojski Balviten i powiem Wam, że nie mogłam go zjeść. Nie smakuje mi w ogóle, mam wrażenie że w ustach robi się z niego "bułka tarta". Nie wiem może nie mogę się przyzwyczaić, ale naprawdę jest okropny. Mam nadzieję, że inny chleb Balviten będzie o wiele lepszy.
PS. Chyba wolę jeść pieczywo ryżowe.
PS. Chyba wolę jeść pieczywo ryżowe.
red_asia pisze:Ja wczoraj kupiłam chleb bezglutenowy swojski Balviten i powiem Wam, że nie mogłam go zjeść. Nie smakuje mi w ogóle, mam wrażenie że w ustach robi się z niego "bułka tarta". Nie wiem może nie mogę się przyzwyczaić, ale naprawdę jest okropny. Mam nadzieję, że inny chleb Balviten będzie o wiele lepszy.
PS. Chyba wolę jeść pieczywo ryżowe.
red-asia wiekszość gotowych chlebów bezglutenowych jest dość sucha. Dużo lepiej smakują jak je podgrzejesz w tosterze lub na chwilę włożysz do piekarnika.
Bardziej wilgotne są te robione w domu. Z firmy Blaviten według mnie fajny jest chleb wiejski ciemny lub jasny. Tyle, że ma ceny jak z kosmosu, za 250 gram w ich e-sklepie płaci się 7,55
Bardziej wilgotne są te robione w domu. Z firmy Blaviten według mnie fajny jest chleb wiejski ciemny lub jasny. Tyle, że ma ceny jak z kosmosu, za 250 gram w ich e-sklepie płaci się 7,55
tak jak wszystko - ZALEŻY U KOGOred_asia pisze:Czy wafle ryżowe SONKO powodują tycie?
co jednego utuczy, drugiego może odchudzić. i odwrotnie. musisz sama zaobserwować, czy Ci służą, czy nie.
a co do wafli ryżowych, to zdecydowanie bardziej polecam Good Food (Arroza w Biedronce). są bez porównania lepsze.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski