Witam
Polecam wszystkim chleb owsiany w mixu chlebowego Provena - na opakowaniu nie ma przepisu, ale z Bezglutenu dostałem też małą ulotkę z przepisami.
Chleb upiekłem w poniedziałek wieczorem, a jeszcze dzisiaj zachowuje się jak "normalny"! - sprężysty, zwięzły, kruszy się nie bardziej niż normalny graham. Naprawdę polecam!
I to nie jest kryptoreklama firmy - z Proveną nie mam nic wspólnego - jestem behapowcem w firmie budowlanej
Przepis:
50 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki cukru (jako pożywka dla drożdży)
400 g bezglutenowej mieszanki do chleba owsianego Provena
240 ml ciepłej wody (temp. ok. 40 stopni)
1 łyżeczka soli
Ciasto wyrobić mikserem - wychodzi dosyć mocno lepiące i zwięzłe.
Przełożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem foremki ok. 1,5 l - tak podaje przepis, ale ciasto się nie rozlewa i podejrzewam, że można by też uformować bochenek na płaskiej blaszce. Ja piekłem jednak w foremce, tyle że wyłożonej papierem.
Następnie ciasto odstawić na 10-15 min. do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut na dolnej półce piekarnika - ja piekłem jakieś 5-7 min. dłużej, bo wydawało mi się, że patyczek był jeszcze lekko oblepiony ciastem.
I to tyle - chleb jest naprawdę super i chyba zostanie moim ulubionym na długi czas
Chleb owsiany Provena
Moderator: Moderatorzy
- herbatnick
- Nowicjusz
- Posty: 26
- Rejestracja: czw 18 paź, 2007 22:28
- Lokalizacja: Głogów/Wrocław/Opole
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy