bułeczki twarogowe
Moderator: Moderatorzy
bułeczki twarogowe
Witam
Mam fajny przepis dla tych , którzy podobnie jak ja nieprzepadają za kupnym pieczywem bezglutenowym, mają dosc krażków ryzowych i chleba kukurydzianego.
Mogliście się spotkać juz z takim przepisem,ktory ma mąkę pszenną a wystarczy ją zamienić na mąkę gryczaną (uzyskaną ze zmielenia kaszy gryczanej), można tez dolozyć troche kukurydzianej
500 g sera twarogowego (np półtłusty)
2 szklanki mąki
2 jaja
0,5 łyżeczki soli
1 łyzeczka sody
troche mleka
Ser utrzec z jajami i solą do uzyskania gładkiej masy. Można blenderem, albo przepuscic przez praskę. Stopniowo dodawać mąke i ugnieść ciasto. Formować bułeczki, powinno wyjsc ok 12 sztuk. ulozyć na blasze, Kazdą bułkę posmarować mlekiem i posypac kminkiem, sezamem, slonecznikiem itp. wlozyć do pikarnika nagrzanego do 200 st i piec 30 minut
Proste, smaczne a przede wszystkim naturalne bez całego abecadła z przewagą E .
Pozdrawiam
Mam fajny przepis dla tych , którzy podobnie jak ja nieprzepadają za kupnym pieczywem bezglutenowym, mają dosc krażków ryzowych i chleba kukurydzianego.
Mogliście się spotkać juz z takim przepisem,ktory ma mąkę pszenną a wystarczy ją zamienić na mąkę gryczaną (uzyskaną ze zmielenia kaszy gryczanej), można tez dolozyć troche kukurydzianej
500 g sera twarogowego (np półtłusty)
2 szklanki mąki
2 jaja
0,5 łyżeczki soli
1 łyzeczka sody
troche mleka
Ser utrzec z jajami i solą do uzyskania gładkiej masy. Można blenderem, albo przepuscic przez praskę. Stopniowo dodawać mąke i ugnieść ciasto. Formować bułeczki, powinno wyjsc ok 12 sztuk. ulozyć na blasze, Kazdą bułkę posmarować mlekiem i posypac kminkiem, sezamem, slonecznikiem itp. wlozyć do pikarnika nagrzanego do 200 st i piec 30 minut
Proste, smaczne a przede wszystkim naturalne bez całego abecadła z przewagą E .
Pozdrawiam
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Ejziuta Twoje twarogowe bułeczki to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Próbowałam najróżniejszych przepisów przez 7 miesięcy. Bułki kruszyły się, rozpadały, nie rosły i nie były smaczne. Piekłam na proszku, drożdżach, z gotowanymi ziemniakami, z różnych bezglutenowych: chlebowa, domowa, wieloziarnista........
Wczoraj dokładnie wg. Twojego przepisu na sodzie zrobiłam połowę w słoneczniku, resztę w sezamie. Urosły i smakowały Jankowi, powiedział żebym piekła tylko takie
Jeszcze raz dziękuję
Wczoraj dokładnie wg. Twojego przepisu na sodzie zrobiłam połowę w słoneczniku, resztę w sezamie. Urosły i smakowały Jankowi, powiedział żebym piekła tylko takie
Jeszcze raz dziękuję
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
-
- Nowicjusz
- Posty: 19
- Rejestracja: czw 29 lis, 2012 20:27
- Lokalizacja: tarnów
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Mi również rozpływały się - robiły się bardzo płaskie. Stąd moja modyfikacja : oprócz 2 szklanek mąki ( ja daję gryczaną - mieloną z kaszy niepalonej ) i dodałam 200g mąki wieloziarnistej.
Teraz po zmianach można je nie tylko jeść ale i pokazać - wyglądają jak ze sklepu grahamki.
Gdy uformuję bułki smaruję pędzelkiem wodą i obtaczam wierzch w sezamie.
Teraz po zmianach można je nie tylko jeść ale i pokazać - wyglądają jak ze sklepu grahamki.
Gdy uformuję bułki smaruję pędzelkiem wodą i obtaczam wierzch w sezamie.
Re: bułeczki twarogowe
muszę spróbować, koniecznie i jako nowy użytkownik na tym portalu pochwalę się dziełem
Re: bułeczki twarogowe
Olutka, no czekamy!
Re: bułeczki twarogowe
Moje bułeczki są właśnie w piekarniku-niebawem pochwalę się efektem Mam nadzieję, że nie będę pierwszą osoba, której się nie udadzą, bo ostatnio do wypieku pieczywa szczęścia nie mam konsystencja wydawała mi się trochę za gęsta, ale dałam i tak ciut mniej mąki, więc nie wiem... zobaczymy