bułeczki twarogowe

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ejziuta
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: ndz 14 kwie, 2013 12:44
Lokalizacja: Krosno

bułeczki twarogowe

Post autor: ejziuta »

Witam
Mam fajny przepis dla tych , którzy podobnie jak ja nieprzepadają za kupnym pieczywem bezglutenowym, mają dosc krażków ryzowych i chleba kukurydzianego.
Mogliście się spotkać juz z takim przepisem,ktory ma mąkę pszenną a wystarczy ją zamienić na mąkę gryczaną (uzyskaną ze zmielenia kaszy gryczanej), można tez dolozyć troche kukurydzianej

500 g sera twarogowego (np półtłusty)
2 szklanki mąki
2 jaja
0,5 łyżeczki soli
1 łyzeczka sody
troche mleka

Ser utrzec z jajami i solą do uzyskania gładkiej masy. Można blenderem, albo przepuscic przez praskę. Stopniowo dodawać mąke i ugnieść ciasto. Formować bułeczki, powinno wyjsc ok 12 sztuk. ulozyć na blasze, Kazdą bułkę posmarować mlekiem i posypac kminkiem, sezamem, slonecznikiem itp. wlozyć do pikarnika nagrzanego do 200 st i piec 30 minut

Proste, smaczne a przede wszystkim naturalne bez całego abecadła z przewagą E .

Pozdrawiam
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

Czy ustawiasz termoobieg w piekarniku? Ja dziś zrobiłam ale mi nie wyrosły aż tak ale przepis jest ok
ejziuta
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: ndz 14 kwie, 2013 12:44
Lokalizacja: Krosno

Post autor: ejziuta »

Nie, nie ustawiam termoobiegu, bo będą spieczone z wierzchu, a zbyt mokre w środku.
One niewiele rosną. można zamiast sody dac proszku do pieczenia bezgl. być może urosłyby bardziej, ale nie testowałam osobiscie :)

Ostatnio dodałam różnych śmieci do środka (dynia, słonecznik, sezam) - polecam także :053:
Halina24
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 43
Rejestracja: wt 07 gru, 2010 22:12
Lokalizacja: Jaslo

Post autor: Halina24 »

Dodałam proszku pół łyżeczki i urosły :)
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

ale są rewelacyjne, znowu zrobiłam i zastanawiam się czy nie uformować chleba następnym razem, tylko że wtedy będzie trzeba dłużej piec. :)
ejziuta
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: ndz 14 kwie, 2013 12:44
Lokalizacja: Krosno

Post autor: ejziuta »

Bardzo dobry pomysł ! Daj znać co wyszło jak już zrobisz :)
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Post autor: uniaczek »

Ejziuta <całus> Twoje twarogowe bułeczki to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Próbowałam najróżniejszych przepisów przez 7 miesięcy. Bułki kruszyły się, rozpadały, nie rosły i nie były smaczne. Piekłam na proszku, drożdżach, z gotowanymi ziemniakami, z różnych bezglutenowych: chlebowa, domowa, wieloziarnista........
Wczoraj dokładnie wg. Twojego przepisu na sodzie zrobiłam połowę w słoneczniku, resztę w sezamie. Urosły i smakowały Jankowi, powiedział żebym piekła tylko takie
Jeszcze raz dziękuję <całus>
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

Zrobiłam też chlebek z tego opisu i był wyśmienity. Uważać trzeba na ser bo ram miałam chyba za kwaskowaty i bułki wyszły kwaskowate :)
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2067
Rejestracja: czw 12 sty, 2012 14:37

Post autor: alva_alva »

Czy te bułki można zamrozić?
dorota pajor
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: czw 29 lis, 2012 20:27
Lokalizacja: tarnów

Post autor: dorota pajor »

nadają się do zamrozenia.Mnie te bułki rozlały sie po wyrośnięciu na blachę ale mimo to były bardzo smaczne.To dobry sposób na niewykorzystany ser ,nawet pasuje do bułek trochę starszy.
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Post autor: uniaczek »

Mi również rozpływały się - robiły się bardzo płaskie. Stąd moja modyfikacja : oprócz 2 szklanek mąki ( ja daję gryczaną - mieloną z kaszy niepalonej ) i dodałam 200g mąki wieloziarnistej.
Teraz po zmianach można je nie tylko jeść ale i pokazać - wyglądają jak ze sklepu grahamki.
Gdy uformuję bułki smaruję pędzelkiem wodą i obtaczam wierzch w sezamie.
antonia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: wt 22 paź, 2013 22:35
Lokalizacja: Kraków

Post autor: antonia »

kurde, ale sie głodna zrobiłam :O akurat mam twaróg, chyba jutro upichcę
Olutka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: pn 11 sie, 2014 12:29

Re: bułeczki twarogowe

Post autor: Olutka »

muszę spróbować, koniecznie i jako nowy użytkownik na tym portalu pochwalę się dziełem :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: bułeczki twarogowe

Post autor: Leeloo »

Olutka, no czekamy! :D
Paulinaaa
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 87
Rejestracja: ndz 01 cze, 2014 22:48

Re: bułeczki twarogowe

Post autor: Paulinaaa »

Moje bułeczki są właśnie w piekarniku-niebawem pochwalę się efektem :D Mam nadzieję, że nie będę pierwszą osoba, której się nie udadzą, bo ostatnio do wypieku pieczywa szczęścia nie mam ;) konsystencja wydawała mi się trochę za gęsta, ale dałam i tak ciut mniej mąki, więc nie wiem... zobaczymy :)
ODPOWIEDZ