Chleb z automatu z naturalnych mąk
Moderator: Moderatorzy
Chleb z automatu z naturalnych mąk
Wczoraj upiekłam chleb, pierwszy raz, mieszanka bezglutenu. Chleb pokroiłam, jak wystygł schowałam dolodówki. Dziś dramat. Chleb jest ciężki, jakby czerstwy, no i niesmaczny. W smaku przypomina nielubiane prz dziecko chlebki glutenexu.
Chce spróbować jeszcze wypiekow z automatu, bo jednak cenowo wygląda to dużo korzystniej niż kupowanie chleba z schara. I mam pytania: czy chleb z ich mieszanki schar będzie przypominał w smaku ich gotowe produkty? Czy ktoś piekł w automacie chleb z naturalnych mąk? Myślałam żeby dodać ich trochę do mieszanki albo korzystać tylko z nich, a dodać gumę guar i sodę... Mam mąkę kasztanową, z sorgo, gryczaną, z ciecierzycy, chciałam je wymieszać z mixem chlebowym lub mąką kukurydzianą, która jest podstawą miksu bezglutenu. Czy ktoś próbował?
Chce spróbować jeszcze wypiekow z automatu, bo jednak cenowo wygląda to dużo korzystniej niż kupowanie chleba z schara. I mam pytania: czy chleb z ich mieszanki schar będzie przypominał w smaku ich gotowe produkty? Czy ktoś piekł w automacie chleb z naturalnych mąk? Myślałam żeby dodać ich trochę do mieszanki albo korzystać tylko z nich, a dodać gumę guar i sodę... Mam mąkę kasztanową, z sorgo, gryczaną, z ciecierzycy, chciałam je wymieszać z mixem chlebowym lub mąką kukurydzianą, która jest podstawą miksu bezglutenu. Czy ktoś próbował?
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
Ja piekę w automacie i zawsze wychodzi mi pyszny, kupuję mąki w sklepie internetowym firmy balviten, bezgluten jest tez gotowy koncentrat mąki razowej a czasami dodaje sama to siemię lniane, słonecznik, pestki dyni lub otręby gryczane, drozdże dodaję swieże nie za dużo zeby bardzo nie rosło bo później opada,stosuję się do przepisu na opakowaniu i chlebek zawsze się udaje, jest pyszny nie to co te hermetycznie pakowane, Po wystygnięciu wkładam do lodówki i mam na tydzięń bo nie zawsze jadam chlebek na śniadanie czy kolację, także za 500g mąki płacę koło 6 zł a razowa jest troszkę droższa 6zl z hakiem.Lyra pisze:Wczoraj upiekłam chleb, pierwszy raz, mieszanka bezglutenu. Chleb pokroiłam, jak wystygł schowałam dolodówki. Dziś dramat. Chleb jest ciężki, jakby czerstwy, no i niesmaczny. W smaku przypomina nielubiane prz dziecko chlebki glutenexu.
Chce spróbować jeszcze wypiekow z automatu, bo jednak cenowo wygląda to dużo korzystniej niż kupowanie chleba z schara. I mam pytania: czy chleb z ich mieszanki schar będzie przypominał w smaku ich gotowe produkty? Czy ktoś piekł w automacie chleb z naturalnych mąk? Myślałam żeby dodać ich trochę do mieszanki albo korzystać tylko z nich, a dodać gumę guar i sodę... Mam mąkę kasztanową, z sorgo, gryczaną, z ciecierzycy, chciałam je wymieszać z mixem chlebowym lub mąką kukurydzianą, która jest podstawą miksu bezglutenu. Czy ktoś próbował?
Piekłaś chleb z jakiegoś przepisu czy tak po prostu z "głowy" ? jeżeli chcesz spróbować z różnych mąk chlebki to ja mam parę przepisów mogę Ci wysłać, chyba że masz książke "120 przepisów bezglutenowych" tam są przepisy nie tylko na chlebki , pozdrawiam
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
Witam a czy mogła bym prosić o przesłanie jakiś dobrych przepisów do pieczenia w automacie,bo właśnie kupiłam i nie mam pojęcia z jakiego przepisy skorzystać,żeby się niezniechęcić
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
ja w automacie zawsze pieklam z przepisu na opakowaniu na mące bezglutenowej a tak to nie probowalam innych przepisow ani nie mieszalam mąk. Nie bylo w zestawie jak kupilas maszyne ksiazeczki z przepisami?gosia2014 pisze:Witam a czy mogła bym prosić o przesłanie jakiś dobrych przepisów do pieczenia w automacie,bo właśnie kupiłam i nie mam pojęcia z jakiego przepisy skorzystać,żeby się niezniechęcić
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
Witam, ostatnio kupiłam automat i zastanawiam sie jezeli w przepisach z ksiazeczki sa maki przenne i razowe to w jakich proporcjach zamienic na inne mąki? czy to nie ma znaczenia jakie byleby waga się zgadzała?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
Musisz pokombinować. Pieczywo bezglutenowe zawsze jest trochę luźniejsze niż glutenowe. Chleb powinien być konsystencji gęstej śmietany tak mniej więcej
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
Czemu wkładacie chleb do lodówki? Dłużej świeży jest? Do wypieku chleba lepszy jest mix z schara czy balvitenu?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
Ja osobiście wolę Shaera, bo nie dodają wszędzie skrobi pszennej. I w ogóle ich produkty są bardzo dobrej jakości. Pieczywa nie trzymam w lodówce, tylko mrożę
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
Ostatnio piekłam(pierwszy raz) chleb z Schara i wyszedł mi troszkę bułkowaty? Przepis miałam z jakichś warsztatów. Macie może przepisy które dadzą efekt przybliżony do chleba "zwykłego"(tzn z glutenem)? Jak upiekłam to włożyłam go do torebki foliowej ale otwartej. Początki pieczenia są trudne
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
To prawda początki są nawet bardzo trudne. Nam bardzo smakuje chleb z tego przepisu:
http://www.mojewypieki.com/przepis/chle ... ajprostszy
Dodatki można dowolnie zmieniać, można wszystkie ziarna mielić, jak ktoś woli. Oprócz tego ja dodaję ok 150 g zmielonych ugotowanych ziemniaków, wtedy chleb się nie kruszy. Bardzo dobrze wychodzi na mące z Marcs&Spencer, można też dowolnie mieszać różne mąki. Staram się zawsze dosypać trochę mąki z amarantusa. Konsystencja ciasta powinna być coś jak gęsta śmietana. Powodzenia
http://www.mojewypieki.com/przepis/chle ... ajprostszy
Dodatki można dowolnie zmieniać, można wszystkie ziarna mielić, jak ktoś woli. Oprócz tego ja dodaję ok 150 g zmielonych ugotowanych ziemniaków, wtedy chleb się nie kruszy. Bardzo dobrze wychodzi na mące z Marcs&Spencer, można też dowolnie mieszać różne mąki. Staram się zawsze dosypać trochę mąki z amarantusa. Konsystencja ciasta powinna być coś jak gęsta śmietana. Powodzenia
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
Zrobiłam 5 chlebów, wszystkie z innych przepisów i wszystkie poszły do kosza. Już jestem taka zła i zawiedziona, że nie chcę patrzeć na automat do chleba
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
A oto mó przepis bez automatu.Chlebek z filmiku alterier 250 mąki ziemniaczanej, 250 mąki gryczanej wody ok 300-400 2 łyżeczki drożdży suszonych, łyżka soli, ale nie na drożdże!!! i tajemnica łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego wodą i łyżka colonu c ( dodałam przypadkiem) zalanego wrzątkiem. Wyrabiam 10 min. Zostawiam na min 1h. Piekę 1h 190 st.
smacznego!!!
smacznego!!!
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
Robiłam 3 razy. Za pierwszym podejściem rewelacja ! lepszego chleba nie jadłam smakował jak "glutenowy razowy" ale niestety w kolejnych podejściach coś psuje i nie wiem co... klapa totalnaAnja pisze:A oto mó przepis bez automatu.Chlebek z filmiku alterier 250 mąki ziemniaczanej, 250 mąki gryczanej[...]
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
Woda musi być letnia, a soli nie wolno mieszać z solą!!! No i wyrabiaj minimum 10 min. Konsystencja powinna przypominać kwaśna śmietanę. Zapisuj sobie wszystko jak robisz i łatwiej wyłapiesz błąd. Powodzenia
-
- Nowicjusz
- Posty: 5
- Rejestracja: śr 10 wrz, 2014 12:45
- Lokalizacja: Toruń
Re: Chleb z automatu z naturalnych mąk
Soli nie sypiemy na drożdże na drożdże sypiemy cukier Woda im cieplejsza tym lepiej.
Wyrabiamy długo 10 min to minimum około 15 powinno być. Polecam na 10 min przed włożeniem blaszki z chlebem do piekarnika wsadzić do niego 2 blachę na spód z woda około szklanki tak aby sobie parowała w trakcie pieczenia
Wyrabiamy długo 10 min to minimum około 15 powinno być. Polecam na 10 min przed włożeniem blaszki z chlebem do piekarnika wsadzić do niego 2 blachę na spód z woda około szklanki tak aby sobie parowała w trakcie pieczenia