Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: do 20 minut
Potrzebne przyrządy: patelnia o nieprzywieralnej powłoce, miska
Składniki:
- 100g mąki z ciecierzycy
- 75g mąki z amarantusa
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki chili w proszku
- 0.5 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta kurkumy
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju
- ok.75ml wody
+ olej do natłuszczenia dłoni
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Do miski dodajemy mąkę z ciecierzycy, mąkę z amarantusa, sól, chili w proszku, mielony kminek oraz kurkumę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy posiekaną cebulę, olej oraz tyle wody, aby ciasto miało zwartą konsystencję (nie może być rozlazłe, a tym bardziej półpłynne). Dzielimy je na cztery części.
Natłuszczamy dłonie olejem, bierzemy dłońmi każdą część z osobna i formujemy kulkę, pokrywając ją jednocześnie warstwą oleju z dłoni. Rozgrzewamy patelnię teflonową i każdą kulkę na patelni przyciskamy palcami, formując placki (trzeba uważać, aby się nie poparzyć) i smażymy obustronnie aż do zarumienienia na średnim ogniu. Najlepiej smakują na ciepło.
Można podawać z sosami typu curry, ale także będą świetne do grillowanych warzyw.
źródło: http://malybezglutek.blogspot.co.uk/201 ... bki-z.html
Błyskawiczne płaskie "chlebki" z ciecierzycy bez mleka i jaj
Moderator: Moderatorzy
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Błyskawiczne płaskie "chlebki" z ciecierzycy bez mleka i
Smaczne! dobrze, że mi młynek nie wysiadł przy mieleniu ciecierzycy