Chleb Życia - bez mąk, jaj, drożdży

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Chleb Życia - bez mąk, jaj, drożdży

Post autor: Leeloo »

Składniki

140 g ziaren (słonecznika, dyni)
100 g ziaren siemienia lnianego
140 g płatków ryżowych (w wersji bezglutenowej) lub płatków owsianych
70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne)
50 g suszonej żurawiny/rodzynek
4 łyżki nasion babki płesznik (psyllium)
łyżeczka soli
łyżka miodu
3 łyżki klarowanego masła/oleju rzepakowego
330-350 ml wody


Instrukcja

1. Do misy wsypujemy ziarna, bakalie, płatki, nasiona baby płesznik. Dodajemy sól, cukier, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję „ciasta”. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna.
2. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch przyszłego chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Następnie wysuwamy blachę piekarnika, odwracamy formę dnem do góry i pieczemy chleb jeszcze 20 minut.
4. Upieczony chleb cierpliwe studzimy przed krojeniem. W przeciwnym wypadku będzie się kruszył!


źródło:
http://smakowitychleb.pl/bezglutenowy-chleb-zycia/
ODPOWIEDZ