Chleb bez drożdży i miksów

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Chleb bez drożdży i miksów

Post autor: Leeloo »

Potrzebujemy:

5 jajek / białka oddzielone od żółtek/
110 gramów mąki gryczanej jasnej
30 gramów mąki z amarantusa
1/3 szklanki ziaren słonecznika
łyżka zmielonego siemienia lnianego
75-100 ml wody
płaska łyżeczka bg proszku do pieczenia
łyżeczka soli

Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Siemię lniane zalej 75 ml wrzątku, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
ąki odmierz, przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia, solą oraz słonecznikiem.
Do suchych składników dołóż żółtka oraz zaparzone siemię lniane.
Połącz całość, w razie potrzeby dodaj dodatkowe porcje wody, tak by udało się wymieszać ciasto.
W osobnej miseczce ubij białka na sztywno z odrobiną soli.
Delikatnie wmieszaj, najlepiej partiami pianę z białek do przygotowanego wcześniej ciasta.
Przełóż do keksówki,u mnie silikonowa /11 x 20 cm/ i piecz przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudź na kratce.

źródło:
http://rybkabezglutenowa.blogspot.com/2 ... czano.html
ODPOWIEDZ