Chleb bez zbóż, jaj (cukinia, mąka kokosowa/kasztanowa itp.)

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Chleb bez zbóż, jaj (cukinia, mąka kokosowa/kasztanowa itp.)

Post autor: Leeloo »

składniki:
-2 szklanki tartej cukinii (w przepisach pojawia się także dynia, banan, marchew, burak) - ja swojej nie obrałam, dlatego chleb jest ...zielony :D
-1/3 szklanki masła, użyłam klarowanego, może być olej kokosowy, smalec
-2 szklanki mąki kokosowej (można eksperymentować z innymi np. z topinamburu, z kasztanów, z żołędzi, bananową ..)
-0,5 łyżeczki soli, użyłam himalajskiej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-przyprawy: suszony czosnek i cebula, zioła prowansalskie, 1 łyżka cykorii i łyżeczka kurkumy - obie dla koloru
-40 g żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody - zastępnik jajek

przygotowanie:
Osobno mieszamy mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre - masło/olej i starte warzywo.
Wszystko łączymy dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Miksujemy.
Wykładamy formę i pieczemy ok 50-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, aż chleb osiągnie temperaturę pokojową, a następnie wstawiamy i przechowujemy w lodówce.
Chleb można kroić dopiero po ostygnięciu, a najlepiej po schłodzeniu w lodówce.


źródło:
http://www.alpacasquare.pl/2015/01/chle ... i-jaj.html
ODPOWIEDZ