Ziołowo-czosnkowy chleb z ciecierzycy, jaj i mąki gryczanej

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Ziołowo-czosnkowy chleb z ciecierzycy, jaj i mąki gryczanej

Post autor: Leeloo »

Potrzebujemy:

240 gramów ugotowanej ciecierzycy*/ lub z puszki
1/2 szklanki mąki gryczanej jasnej
3 jajeczka
łyżeczkę bg proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
łyżeczkę ulubionych przypraw, u mnie oregano i zioła prowansalskie
1/3 łyżeczki soli


*Cieciorkę musimy zalać duża ilością wody i namoczyć przez całą noc. Następnego dnia zmieniamy wodę, gotujemy do miękkości, ok. 2-3 godziny. Czas tradycyjnego gotowania możemy skrócić poprzez dodanie małej łyżeczki sody do wody lub dzięki wykorzystaniu szybkowaru.


Przygotowanie:

Uwaga ! Ugotowana cieciorka powinna być miękka, tak jak na hummus. :)

Piekarnik nastaw na temperaturę 175 stopni.
Odsączoną cieciorkę zblenderuj na gładką masę.
Dodaj jajka, oliwę, czosnek, sól i miksuj tak długo, aż składniki się połączą.
Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Tak przygotowaną mąkę dosypuj partiami do mokrej masy i miksuj na wolnych obrotach.
Gotowe ciasto przełóż do foremki i piecz przez około 40 minut.
Wystudź na kratce.


źródło:
http://rybkabezglutenowa.blogspot.com/2 ... rzycy.html
ODPOWIEDZ