Może nie każdy śledzi bloga Bezglutenowej Mamy, dlatego też chciała się z Wami podzielić przepisem pochodzącym z jej bloga.
Zrobiłam dziś focaccie na kolację i jestem zachwycona. Lekka a z wierzchu chrupiąca. Pyszności.
Składniki:
– około 2 szklanki bezglutenowej mieszanki na chleb, mąki uniwersalnej lub mąki na pizzę (użyłam mąki MIX IT Schar);
– 1,5 łyżeczki suchych drożdży;
– około 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody (ok. 40 stopni C);
– 3 łyżki oliwy z oliwek;
– 1/3 szklanki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki lub suszonych czerwonych pomidorów z zalewy;
– 1-2 łyżeczki suszonych ziół, np. rozmaryn, prowansalskie, oregano, bazylia, rozmaryn, ew. czerwony lub zielony pieprz;
- 1 niepełna łyżeczka soli;
– oliwa z oliwek do foremki i posmarowania wierzchu ciasta;
Mąkę wymieszałam z drożdżami i solą (nie sypać soli bezpośrednio na drożdże), dodałam zioła i przyprawy. Do miski wlałam wodę, włączyłam mikser i miksując, wsypywałam łyżką mąkę. Ciasto powinno mieć luźną konsystencją (luźniejszą niż na pizzę). Dodałam do ciasta oliwki i pomidory, wymieszałam. Ciasto wlałam do silikonowej, prostokątnej formy (o wymiarach 26×20), ozdobiłam i zostawiłam do wyrośnięcia (przykryte wilgotną ściereczką).
Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C. Gdy ciasto podwoiło objętość, delikatnie posmarowałam je oliwą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Bezglutenowa focaccia piecze się około 30 minut – do zrumienienia. 5 minut przed końcem pieczenia włączam termoobieg, ale nie jest to konieczne. Sprawdzam ciasto patyczkiem – jeśli jest suchy, wyjmuję foremkę z piekarnika. By ciasto było bardziej chrupiące i cieńsze, można je upiec w nieco większej foremce. Równie dobrze sprawdzają się też wszelkie inne foremki, niż silikonowe – by jednak focaccia nie przywierała do ścianek, trzeba posmarować formę obficie oliwą.
Źródło: http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowa ... ej-kuchni/
Focaccia
Moderator: Moderatorzy