![n :)](./images/smilies/001.gif)
Pita:
1 szkl. letniej wody
mąka bezglutenowa (tyle ile wchłonie)
drożdże Dr.Oetkera
sól
Farsz:
150 gr. mięsa mielonego
3 pomidory
0.5 szkl. oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
5 ząbków czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Wsypać do wody drożdże, następnie wsypać trochę mąki i sól, ugnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Wyrabiać na nie lepiące się ale i nie za twarde ciasto. Przykryć ciasto ścierką i rozpocząć przygotowanie farszu. (Ja wkładam zawsze ciasto drożdżowe do lekko nagrzanego piekarnika).
Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem, czerwoną papryką ostrą (ja dodałam słodkiej), posiekanym pomidorem, czosnkiem, olejem oraz dobrze posiekaną natką pietruszki. Farsz powinien być taki, by móc go rozsmarować po cieście. Jeśli jest za gęsty, należy dodać wody.
Kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego posypać mąką, rozwałkować delikatnie. Ułożyć ciasto na blasze, rozprowadzić farsz po cieście dokładnie, aż po boki (nie zostawiać boków tak jak w pizzy). Piec o spodu w temp. 200 st.
Smacznego!