Sezon dyniowy w pełni, w naszym ogrodzie również Poszukując przepisów na zagospodarowanie dyni znalazłam taki przepis:
Tort z dyni i ryżu
2 szklanki mleka,
1 szklanka ryżu,
łyżeczka masła,
sól,
50 dag dyni,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
bulka tarta.
Ryż ugotować na sypko (najlepiej w kąpieli wodnej) na mleku, dodając do mleka łyżeczkę masła i odrobinę soli. Ostudzić. Dynię obrać, odrzucić pestki, miąższ pokrajać w kostkę, skropić wodą, poddusić, przetrzeć przez sito. Jajka podzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać dynię, ryż i pianę z białek. Wszystkie składniki lekko wymieszać, przełożyć do tortownicy. Wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Zapiec w średnio gorącym piekarniku. Ten tort je się gorący z sosem waniliowym.
Upiekłam już to ciasto, ryż gotowałam na mleku sojowym.
Ciacho jest pyszne. Na gorąco w ogóle nie czuć posmaku dyni, po ostudzeniu posmak jest wyraźny, ale to wcale źle nie smakuje Polecam
Przepis znaleziony tutaj: tort z dyni i ryżu
tort z dyni i ryżu
Moderator: Moderatorzy
tort z dyni i ryżu
Ostatnio zmieniony sob 19 wrz, 2009 16:55 przez agastaga, łącznie zmieniany 1 raz.
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu