Przepis autorski, tarta jest bardzo smaczna.Polecam!
Tarta czekoladowa
Składniki:
spód:
- 50 g. zmielonych migdałów, 210 g. mąki bezglutenowej do ciasta kruchego Balviten, 50 g. zimnego masła, 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
masa:
- 150 g. czekolady gorzkiej*, 50 g. czekolady mlecznej*, 200 ml. kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 50 g. masła pokrojonego na kawałki
Pozostałe:
-szklanka truskawek
Przygotowanie:
Składniki na spód szybko zagnieć i włóż do lodówki na godzinę.Formę wyłóż ciastem, ponakłuwaj widelcem.Połóż na ciasto papier do pieczenia, na to ,,coś'' do obciążenia np. groch i piecz 10 min w temp. 180 st.C.Po tym czasie zdejmij groch i piecz jeszcze 10 min.
Przygotuj masę: kremówkę pogrzej.Wymieszaj mikserem z pozostałymi składnikami.
Gdy spód się wystudzi wylej troszkę masy, potem połóż równomiernie truskawki na to znów wylej masę.Pozostaw w lodówce na 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
*Goplana nie zawiera glutenu
Zdjęcia znajdują się u mnie na blogu- http://bezglutenoweinspiracjekulinarne. ... tarta.html
Bardzo czekoladowa tarta ;)
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 6
- Rejestracja: wt 22 kwie, 2014 11:56