Zrobiłam wczoraj sernik, zmodyfikowałam posiadany przepis, nam bardzo smakuje:
1,4 - 1,5 kg twarogu (u mnie pół na pół krajanki i śmietankowego ze Strzałkowa)
4 jajka
100 g masła
250 g cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Wszystko zmieliłam w Thermomixie i do tortownicy. Jakbym nie miała TM, to mikserem.
Piekłam ok 50 minut w 180C. Po wyłączeniu zostawiłam na jakieś 20 minut przy otwartym piekarniku. Pyszny
Sernik
Moderator: Moderatorzy
Re: Sernik
Mamy chyba bardzo podobny przepis - tylko ja proszku nie daje
musialabym sie tylko,co do gramatury upewnic, bo pamietam jednak wiecej jajek i 2 budynie
Ubijasz piane z bialek, czy calosc wrzucasz?
Edit:
Zapomnialabym - RODZYNKI - obowiazkowe
musialabym sie tylko,co do gramatury upewnic, bo pamietam jednak wiecej jajek i 2 budynie
Ubijasz piane z bialek, czy calosc wrzucasz?
Edit:
Zapomnialabym - RODZYNKI - obowiazkowe
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Sernik
Rodzynek mój mąż nienawidzi, więc ja nigdy nie daję.
W przepisie jajek było faktycznie więcej, ale ja dałam 4 i wystarczyło. Było chyba że 3 żółtka do ciasta (którego ja nie robiłam), a potem 4 żółtka i 7 białek do masy. Można ubić pianę, jak najbardziej, ale ja poszłam na łatwiznę i wszystko sru do TM i po minucie gotowe do wylania do formy. Czysty sernik bez ciasta
W przepisie jajek było faktycznie więcej, ale ja dałam 4 i wystarczyło. Było chyba że 3 żółtka do ciasta (którego ja nie robiłam), a potem 4 żółtka i 7 białek do masy. Można ubić pianę, jak najbardziej, ale ja poszłam na łatwiznę i wszystko sru do TM i po minucie gotowe do wylania do formy. Czysty sernik bez ciasta
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Sernik
A ja na 1kg sera dawałam 6 jajek, 150g masła i 2 budynie, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru
Mówicie, że można dać nawet 1,5kg sera ? Spróbuję...
Piekę w blaszce 29x25 cm, jaką dać na 1,5 kg. Nie lubię okrągłych bo wycieka
Anula80 u mnie czasem rodzynki a czasem 4 brzoskwinie z puchy w kosteczkę
I zawsze lubiłam serniki cytrynowe, więc + 1/2 aromatu cytrynowego dr O'etker
+ skórka z 1 cytryny sparzona
Mówicie, że można dać nawet 1,5kg sera ? Spróbuję...
Piekę w blaszce 29x25 cm, jaką dać na 1,5 kg. Nie lubię okrągłych bo wycieka
Anula80 u mnie czasem rodzynki a czasem 4 brzoskwinie z puchy w kosteczkę
I zawsze lubiłam serniki cytrynowe, więc + 1/2 aromatu cytrynowego dr O'etker
+ skórka z 1 cytryny sparzona
Re: Sernik
Uniaczek dokladnie mam ten sam przepis, co Ty. Identyko i bez proszku wychodzi )))
I tez nie trzymam sie na sztywno ilosci sera, daje wiecej, niz 1kg, na oko
Anula ja piane ubijam, wtedy juz daruje sobie proszek
A rodzynki - sa zwolennicy i przeciwnicy. Ja uwielbiam, natomiast mam w rodzinie osobe, co wzdryga sie na nie
I tez nie trzymam sie na sztywno ilosci sera, daje wiecej, niz 1kg, na oko
Anula ja piane ubijam, wtedy juz daruje sobie proszek
A rodzynki - sa zwolennicy i przeciwnicy. Ja uwielbiam, natomiast mam w rodzinie osobe, co wzdryga sie na nie