Składniki:
350 g kaszy jaglanej ( nieugotowanej)
1,3 kg kwaśnych, soczystych jabłek ( obrane z pestek i skórki, starte na tarce lub zmielone w blenderze) - dałam więcej niż w pierwowzorze, ale wolę wilgotniejszą opcję
3/4 szklanki suszonych daktyli ( namoczonych przez 0,5 h w gorącej wodzie)
1 duży, dojrzały banan
50 g płatków migdałowych, można zmielić na mąkę
1 łyżka mielonego cynamonu.
Składniki na masę daktylową na wierzch ciasta
25 daktyli bez pestek, pokrojonych na kawałki
10 łyżek mleka sojowego niesłodzonego lub wody
W blenderze umieszczamy pokrojonego banana, pół szklanki wody, daktyle i miksujmy.
Do dużej miski przekładamy starte lub zmiksowane jabłka, dodajemy daktylowy sos i wsypujemy kaszę, migdały i cynamon. Mieszamy dokładnie.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( u mnie klasyczna 28 cm, ale może być nieco mniejsza 24-25 cm i wówczas ciasto wyjedzie wyższe).
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 60-70 minut.
Gotowe, lekko ostudzone ciasto smarujemy masą z daktyli, którą przygotowujemy rozgotowując daktyle w mleku sojowym (gdy płyn szybko odparuje możemy dodać jeszcze trochę mleka lub wody) i miksując masę na gładko blenderem.
Ciasto możemy zjadać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
źródło:
http://mniammniamvege.blogspot.com/2014 ... lotka.html
Jaglana szarlotka bez cukru, bez jajek, bez mleka
Moderator: Moderatorzy