Pączki
Moderator: Moderatorzy
Udało się!!! Znalazłam przepis na pączki i wyszły bardzo dobre, szczególnie jeszcze ciepłe
Podaję przepis:
0,5 kg mąki bezglutenowej Glutenexu, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 dkg drożdży, łyżka masła, 1,5 szkl. mleka, płaska łyżeczka soli, otarta skórka z cytryny. Na nadzienie szklanka powideł śliwkowych z kilkoma kroplami olejku rumowego albo z różą albo jeszcze cos innego wg własnego uznania.
Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodając łyżeczkę mąki i cukru. Gdy podrosną dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem oraz otartą skórką z cytryny i odrobiną soli. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec tłuszcz. Postawić w cieple do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok. 3 dkg ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i stoną zalepioną układać na posypanej mąką ścierczce. Postawić w cieple do wyrośnięcia, po czym smażyć kładąc na gorący smalec na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia.
Z 0,25 kg mąki wyszlo mi ok. 14 pączków (robiłam nieduże)
Podaję przepis:
0,5 kg mąki bezglutenowej Glutenexu, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 dkg drożdży, łyżka masła, 1,5 szkl. mleka, płaska łyżeczka soli, otarta skórka z cytryny. Na nadzienie szklanka powideł śliwkowych z kilkoma kroplami olejku rumowego albo z różą albo jeszcze cos innego wg własnego uznania.
Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodając łyżeczkę mąki i cukru. Gdy podrosną dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem oraz otartą skórką z cytryny i odrobiną soli. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec tłuszcz. Postawić w cieple do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok. 3 dkg ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i stoną zalepioną układać na posypanej mąką ścierczce. Postawić w cieple do wyrośnięcia, po czym smażyć kładąc na gorący smalec na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia.
Z 0,25 kg mąki wyszlo mi ok. 14 pączków (robiłam nieduże)
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Moja mała też nie pije mleka, ale do wypieków mieszam mleko z wodą, próbowałam też dodawać mieszankę, nie zmienia ona smaku ciasta.
Co do wypieków, to stosuję zasadniczo przepisy tradycyjne, zamieniając mąkę pszenną MIX-em PKU, czasem proporcje dzielę na połowę, żeby nie było za dużo naraz.
Życzę smacznego.
Co do wypieków, to stosuję zasadniczo przepisy tradycyjne, zamieniając mąkę pszenną MIX-em PKU, czasem proporcje dzielę na połowę, żeby nie było za dużo naraz.
Życzę smacznego.
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
Pączki kompromisowe
Przepis ze "starej"gazety Dziecko.Pączki robiłam maleńkie.Były bardzo smaczne.
PĄCZKI KOMPROMISOWE[BEZ GLUTENU,MLEKA,JAJEK]
:arrow: 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej niskobiałkowej
:arrow: czubata łyżka mąki kukurydzianej
:arrow: łyżka oleju
:arrow: 1 dag drożdży+łyżeczka cukru
:arrow: łyżeczka spirytusu
:arrow: szczypta soli
:arrow: 5 łyżek wody
:arrow: tłuszcz do smażenia
Drożdże rozetrzyj z cukrem.Dodaj pozostałe składniki.Odstaw do wyrośnięcia[na 10-15 min.].Garnek ze smalcem postaw na małym ogniu.Natłuść dłonie olejemi utocz z ciasta cztery kulki.Połóż je na talerzu,a kiedy zaczną rosnąć wrzuć do garnka z rozgrzanym tłuszczem.Usmaż z jednej strony,delikatnie przewróć,przykryj garnek i smaż,aż pączki będą brązowe.Możesz polukrować.
Życzę smacznego Beata
PĄCZKI KOMPROMISOWE[BEZ GLUTENU,MLEKA,JAJEK]
:arrow: 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej niskobiałkowej
:arrow: czubata łyżka mąki kukurydzianej
:arrow: łyżka oleju
:arrow: 1 dag drożdży+łyżeczka cukru
:arrow: łyżeczka spirytusu
:arrow: szczypta soli
:arrow: 5 łyżek wody
:arrow: tłuszcz do smażenia
Drożdże rozetrzyj z cukrem.Dodaj pozostałe składniki.Odstaw do wyrośnięcia[na 10-15 min.].Garnek ze smalcem postaw na małym ogniu.Natłuść dłonie olejemi utocz z ciasta cztery kulki.Połóż je na talerzu,a kiedy zaczną rosnąć wrzuć do garnka z rozgrzanym tłuszczem.Usmaż z jednej strony,delikatnie przewróć,przykryj garnek i smaż,aż pączki będą brązowe.Możesz polukrować.
Życzę smacznego Beata
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
PĄCZKI były smaczne.
Składniki
130 g zmielonego, tłustego białego sera
20 g cukru
30 g masła
łyżeczka soku z cytryny
kieliszek rumu / nie maiałam rumu ale była wódeczka/
3 żółtka (60 g)
65 g mąki
2 łyżeczki suchych drożdży (12 g)
20 g rodzynek/ ja zrobiłam bez rodzynek
smalec do smażenia
opakowanie cukru waniliowego (8 g)
1. Cukier utrzeć z masłem, zapachem cytrynowym i żółtkami na kremową masę. Ser wymieszać z mąką, drożdżami, razem z rodzynkami wcześniej namoczonymi w rumie, dodać do masy z tłuszczu i jaj.
2. Ciasto przykryć i wstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
3. Następnie dwiema łyżkami wykrawać z ciasta pączki, porcjami smażyć przez 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Dokładnie odsączyć.
Polecam pycha ROBIŁAM PĄCZKI PIERWSZY RAZ
spróbowałam według tego przepisu... chciałam zrobić z połowy porcji, ale chyba kiepsko u mnie z matematyką. Dodałam chyba za mało mąki, bo nie mogłam ulepić pączka!!!!!!!! Postanowiłam pójść za radą Mojej Kochanej Mamusi i zrobiłam tzw."donaty" pączki bez nadzienia , kładzone na rozgrzanym tłuszczu. Wyszły naprawdę świetne!!!!! moja Taszka stwierdziła,że nawet lepsze, bo bez marmoladyJoanna pisze:Udało się!!! Znalazłam przepis na pączki i wyszły bardzo dobre, szczególnie jeszcze ciepłe
Podaję przepis:
0,5 kg mąki bezglutenowej Glutenexu, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 dkg drożdży, łyżka masła, 1,5 szkl. mleka, płaska łyżeczka soli, otarta skórka z cytryny. Na nadzienie szklanka powideł śliwkowych z kilkoma kroplami olejku rumowego albo z różą albo jeszcze cos innego wg własnego uznania.
Z 0,25 kg mąki wyszlo mi ok. 14 pączków (robiłam nieduże)
MIŁEGO TŁUSTEGO CZWARTKU DLA WSZYSTKICH!!!!!!!! :mrgreen:
Pozdrawiamy
Joanna i Natasza
Joanna i Natasza
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Ja od dwóch lat robię pączki wg przepisu tradycyjnego, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową Bezglutenu lub Glutenexu. Podaję przepis, z którego wychodzi straszna ilość, bezglutenowe robię z połowy składników:
-1 kg mąki
-10-15 dag cukru
-6 zółtek
-1 całe jajo
-5-6 łyżek oliwy lub 10 dag margaryny(należy ją roztopić)
-kieliszek spirytusu
-sok i skórka otarta z cytryny
Robimy rozczyn z drożdży z łyżkącukru, 20 dag mąki i mleka, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ucieramy jajo i żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, rozczyn, sok i skórkę z cytryny, resztęmleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy tak długo, ażukażąsięna jego powierzchni pęcherzyki.Wlewamy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Nadzienie wg uznania, ja dodaję marmoladę z dodatkiem róży. Pycha, naprawdę!Tych bezglutenowych wychodzi mi jakieś16-18 sztuk.
Ja zabieram się zaraz do pracy, bo jutro rano robię glutenowe(dla reszty licznej rodziny).
-1 kg mąki
-10-15 dag cukru
-6 zółtek
-1 całe jajo
-5-6 łyżek oliwy lub 10 dag margaryny(należy ją roztopić)
-kieliszek spirytusu
-sok i skórka otarta z cytryny
Robimy rozczyn z drożdży z łyżkącukru, 20 dag mąki i mleka, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ucieramy jajo i żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, rozczyn, sok i skórkę z cytryny, resztęmleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy tak długo, ażukażąsięna jego powierzchni pęcherzyki.Wlewamy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Nadzienie wg uznania, ja dodaję marmoladę z dodatkiem róży. Pycha, naprawdę!Tych bezglutenowych wychodzi mi jakieś16-18 sztuk.
Ja zabieram się zaraz do pracy, bo jutro rano robię glutenowe(dla reszty licznej rodziny).
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków