Składniki :
6 jajek
1 szkl. cukru
1 op. wiórek kokosowych
1 szkl. maku
Białka ubić. Dodać szkl. cukru i ubijać dalej.
Wsypać wiórki i mak. Delikatnie wymieszać.
Pieć ok 30 minut w 180 stopniach.
Ja na takie ciasto daję krem budyniowy ( w którym wykorzystuję żłótka)i galaretkę
Ciasto bez mąki i żółtek, jako baza pod kremy i galaretki:)
Moderator: Moderatorzy
Ciasto bez mąki i żółtek, jako baza pod kremy i galaretki:)
Ostatnio zmieniony pn 18 sty, 2010 10:42 przez gabinia, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo proszę
Wersja "bogatsza" kremu :
żółtka , które zostały z ciasta
1/3 szkl cukru
1 kostka masła
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka (ilość mleka w zależności od tego jaki przepis jest na budyniu )
Odlać szklankę mleka do naczynia dodać budyń i żółtka. Wymieszać.Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie się gotować dodajemy wymieszane składniki (budyń,mleko i żółtka ). Cały czas mieszamy energicznie aż zgęstnieje.
Po ostygnięciu miksujemy masę z miękkim masłem.
Wersja szybsza
Gotujemy budyń jak w przepisie na opakowaniu . Po ostygnięciu miksujemy z kostką miękkiego masła
Wersja "bogatsza" kremu :
żółtka , które zostały z ciasta
1/3 szkl cukru
1 kostka masła
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka (ilość mleka w zależności od tego jaki przepis jest na budyniu )
Odlać szklankę mleka do naczynia dodać budyń i żółtka. Wymieszać.Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie się gotować dodajemy wymieszane składniki (budyń,mleko i żółtka ). Cały czas mieszamy energicznie aż zgęstnieje.
Po ostygnięciu miksujemy masę z miękkim masłem.
Wersja szybsza
Gotujemy budyń jak w przepisie na opakowaniu . Po ostygnięciu miksujemy z kostką miękkiego masła
Mama 11,5 - letniej Julki
Julka na diecie od 10 lat...
Julka na diecie od 10 lat...