ciasta Wielkanocne
Moderator: Moderatorzy
- elevinka86
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 62
- Rejestracja: śr 21 lis, 2007 16:31
- Lokalizacja: Poznań
ciasta Wielkanocne
Drodzy Forumowicze, a w szczególności zapewne Panie:)
jakie ciasta będziecie piekły na nadchodzące święta? Ja piekę sernik z brzoskwiniami BG dla całej rodzinki ale chciałam sobie osobno jeszcze coś upiec i nie mam pomysłu żadnego:(
może coś doradzicie nieskomplikowanego, co zazwyczaj pieczecie:)
pozdrawiam:)
jakie ciasta będziecie piekły na nadchodzące święta? Ja piekę sernik z brzoskwiniami BG dla całej rodzinki ale chciałam sobie osobno jeszcze coś upiec i nie mam pomysłu żadnego:(
może coś doradzicie nieskomplikowanego, co zazwyczaj pieczecie:)
pozdrawiam:)
Polecam babę gotwaną
180 ml oleju
6 jaj
1/2 szklanki skrobi ziemiaczanej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki mixu bezglutenu ( bez skrobi pszennej)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ( z czubkiem)proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
jeżeli nie dla dzieci - 50 g wódki
mąki wymieszać, dodając proszek, całe jaja ubić z cukrem, dodawać po łyżce mąki i po łyżce oleju cały czas miksując, na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wódkę. Ciasto musi być gęste( jeżeli jest rzadkie dodać łyżkę mąki). Gotwać 1 godzinę 30 minut. Woda nie może sięgać wyżej jak do połowy formy. Po ugotwaniu otworzyc formę, po 5 minutach wyjąć, oblać grubą warstwą rozpuszczonej czekolady. Smacznego
180 ml oleju
6 jaj
1/2 szklanki skrobi ziemiaczanej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki mixu bezglutenu ( bez skrobi pszennej)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ( z czubkiem)proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
jeżeli nie dla dzieci - 50 g wódki
mąki wymieszać, dodając proszek, całe jaja ubić z cukrem, dodawać po łyżce mąki i po łyżce oleju cały czas miksując, na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wódkę. Ciasto musi być gęste( jeżeli jest rzadkie dodać łyżkę mąki). Gotwać 1 godzinę 30 minut. Woda nie może sięgać wyżej jak do połowy formy. Po ugotwaniu otworzyc formę, po 5 minutach wyjąć, oblać grubą warstwą rozpuszczonej czekolady. Smacznego
Ostatnio zmieniony sob 27 mar, 2010 17:24 przez Basiar, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja zazwyczaj robię córce babkę makową i pieguska( niezwykle łatwe), przepisy znajdziesz na forum. Glutenowa rodzinka oczywiście też zajada. Niedawno zamówiłam z bezglutenu składniki do karpatki, wyszła bardzo dobra, tylko już raczej nie zdążysz zamówić. Ale to może tak na przyszłość.
Ostatnio zmieniony pn 29 mar, 2010 19:56 przez zokka, łącznie zmieniany 1 raz.
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
Mam przepis na Babkę
Składniki:
250g Mix B Schära
5 g suchych drożdży, lub 10 g świeżych
150 ml wody
80 g margaryny
100 g cukru
3 jajka
150 g rodzynek
10 g cukru waniliowego
5 łyżek rumu
utarta skórka cytryny
Przygotowanie:
Rodzynki umyć, zalać rumem i pozostawić na około pół godziny. Mąkę i drożdże dobrze wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Powstałe ciasto ugnieść do uzyskania jednolitej masy. Rodzynki odsączyć, posypać odrobiną mąki i wsypać do ciasta. Następnie umieścić ciasto w dobrze natłuszczonej i posypanej odrobiną mąki formie do babki. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku.
Składniki:
250g Mix B Schära
5 g suchych drożdży, lub 10 g świeżych
150 ml wody
80 g margaryny
100 g cukru
3 jajka
150 g rodzynek
10 g cukru waniliowego
5 łyżek rumu
utarta skórka cytryny
Przygotowanie:
Rodzynki umyć, zalać rumem i pozostawić na około pół godziny. Mąkę i drożdże dobrze wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Powstałe ciasto ugnieść do uzyskania jednolitej masy. Rodzynki odsączyć, posypać odrobiną mąki i wsypać do ciasta. Następnie umieścić ciasto w dobrze natłuszczonej i posypanej odrobiną mąki formie do babki. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku.
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
- elevinka86
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 62
- Rejestracja: śr 21 lis, 2007 16:31
- Lokalizacja: Poznań
najpopularniejsze kształty to kwadrat i prostokąt
ale tż w kształcie jajka (owalny), w kształcie serca może być
ale tż w kształcie jajka (owalny), w kształcie serca może być
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Dzięki al, za przepis dzieki niemu odważyłam się w końcu upiec ciasto i nawet się udało musiałam tylko poczynić pewne modyfikacje , gdyż nie miałam orzechów , wiec zmieliłam 250 g maku , no i pianę z białek wymieszalam z resztą ciasta /mój piekarnik z wierzchu trochę pali , tak że muszę po paru minutach przykrywać ciasto fiolią aluminiawa , w trakcie pieczenia , żeby upiekła się całość a wierzch nie spalił/ i wyszło takie makowe ciasto do tego na wierzch polewę z kakao /zamieściłam przepis/ nawet w pracy smakowało , ale jestem z siebie dumna
Teraz udaje się na poszukiwanie mielonych orzechów, chyba gdzieś mozna takie dostac
Teraz udaje się na poszukiwanie mielonych orzechów, chyba gdzieś mozna takie dostac
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy