Kruche ciastka AMONIACZKI

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Kruche ciastka AMONIACZKI

Post autor: Agniesia »

Kruche ciastka AMONIACZKI

250g mixu bezglutenowego
2 jaja (1 jajo i 1 żółtko + białko do smarowania)
80g cukru
125g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka amoniaku
cukier o dużych kryształkach (może być zwykły)


Tłuszcz rozgrzać i przestudzić. Jaja ubić z cukrem (można na parze żeby szybciej się cukier rozpuścił). Przesiać mąkę z proszkiem do miski, dodać tłuszcz i jaja. Amoniak rozpuścić w małej ilości wody i wlać do ciasta, mocno rozmieszać. Ciasto włożyć do lodówki żeby trochę stężało, można zostawić na całą noc. Na drugi dzień ciasto po kawałku wałkować można wykrawać radełkiem albo foremkami, smarować białkiem i sypać cukrem układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stop. ok. 10 min na złoty kolor. Gorące zdejmować z blachy i układać na kratce do wystudzenia.
Gdy ciasto stężało zrobiłam z niego wałek i ponownie schłodziłam. Ciepłym nożem kroiłam 2-3 mm plasterki. Uznałam, że tak będzie łatwiej i szybciej niż tradycyjne wałkowanie i wykrawanie.

zdjęcie
Obrazek
ODPOWIEDZ