Co potrzebujemy? (wykorzystałam blachę do tarty, bo ciasto jest bardzo płaskie)
120 gram miękkiego masła
60 g drobnego cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli,
paczka migdałów (zmielone lub zgniecione wałkiem)
200 g masy kajmakowej z puszki (wykorzystałam kakaową)
do ozdobienia: ulubione bakalie (u mnie migdały, rodzynki, suszone morele)
Jak przygotować mazurek kajmakowy?
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do tego migdały, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, żeby ciasto nie przywarło. Masę przekładamy do tak przygotowanej foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut, do suchego patyczka.
Kiedy ciasto się upiecze, odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie przelewamy masę kajmakową do garnka i podgrzewamy, by łatwiej było rozsmarować na cieście. Potem ozdabiamy mazurek, wedle preferencji.
Szczegóły na blogu: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/31/ ... kajmakowy/
Mazurek kajmakowy
Moderator: Moderatorzy
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 356
- Rejestracja: śr 14 cze, 2006 15:18
- Lokalizacja: Poznań
Re: Mazurek kajmakowy
Bez mąki go robiłaś" a znasz jakieś inne sprawdzone przepisy na mazurki bg?
Asia