Co potrzebujemy?
800g sera twarogowego
1 kostka masła
6 żółtek
6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 bezglutenowy budyń waniliowy (proszek)
aromat zapachowy
cukier puder do posypania
Jak przygotować ciasto?
Potrzebujemy formy do pieczenia wielkości ok. 26 cm.
Zaczynamy od tego, że twaróg ucieramy z masłem. Dodajemy do tego budyń (proszek), aromat zapachowy oraz proszek do pieczenia.
Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie łączymy z masą twarogową. Z białek ubijamy sztywną pianę (w trakcie ubijania możemy dodać szczyptę soli). Gotową pianę dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy całość.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w piekarniku, który rozgrzewamy do temperatury 160 stopni C przez ok. 1 godzinę. Po godzinie, wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki.
Szczegóły na blogu: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/31/puszysty-sernik/
Puszysty sernik wielkanocny
Moderator: Moderatorzy
Puszysty sernik wielkanocny
Ostatnio zmieniony ndz 31 mar, 2013 22:36 przez noodle, łącznie zmieniany 1 raz.
noodle, Jesteś jak taki upierdliwy mol. Nie wystarczy Ci, że masz w podpisie link do swojego bloga, to jeszcze w każdym wątku musisz podawać do niego odnośnik??!!
Ostrzegam Cię, poczytaj sobie regulamin forum.
A do sernika nie dodajemy proszku do pieczenia bo to nie ciasto tylko deser.
Sernik rośnie dzięki dodaniu do niego ubitej piany z białek.
Ostrzegam Cię, poczytaj sobie regulamin forum.
A do sernika nie dodajemy proszku do pieczenia bo to nie ciasto tylko deser.
Sernik rośnie dzięki dodaniu do niego ubitej piany z białek.
Okej, dzięki za informację. Swoją drogą fajnie jest być nazwanym 'upierdliwym molem'. Dawno nie słyszałam takiego śmiesznego określenia. W podpisie mam link do bloga, a w przepisach dodaję bezpośredni link do wpisu na dany temat. Ale okej, rozumiem. Regulamin przeczytam w wolnej chwili.Agniesia pisze:noodle, Jesteś jak taki upierdliwy mol. Nie wystarczy Ci, że masz w podpisie link do swojego bloga, to jeszcze w każdym wątku musisz podawać do niego odnośnik??!!
A żeby być precyzyjnym... Sernik to - według 'definicji' - rodzaj słodkiego ciasta, więc spokojnie można dodać do niego proszek do pieczenia. Są przepisy, w których się go nie dodaje, ale ja akurat wybrałam taki, w którym to się robi. Sernik wyszedł pyszny.
Ostatnio zmieniony pn 01 kwie, 2013 21:58 przez noodle, łącznie zmieniany 3 razy.